NHL:ssä tapahtuu: Brad May Torontoon, Sakic selkäleikkauksessa

NHL / Uutinen
NHL on täydessä vauhdissa ja tapahtumia riittää. Seuraavasta voit lukea viimeisimmistä pelaajasiirroista, loukkaantumisista ja pelikielloista.

Toronto Maple Leafs on hankkinut kovanyrkkisen Brad Mayn joukkueeseensa. Vaihtokaupassa konkarihyökkääjän edellinen seura Anaheim Ducks saa vuoden 2010 varaustilaisuuden kuudennen kierroksen varausoikeuden.

Kauppa on Maple Leafsin uuden toimitusjohtajan Brian Burken ensimmäinen. May oli osa Anaheimin mestaruuden voittanutta joukkuetta keväällä 2007. Burke toimi tuollon Ducksin toimitusjohtajana.

37-vuotias kanadalaishyökkääjä on pelannut urallaan 963 NHL-ottelua, joissa mies on ottanut 2121 jäähyminuuttia. Tehoja Maylla on 285 pistettä.

Sakic selkäleikkauksessa


Colorado Avalanchen keskushyökkääjä
Joe Sakicin selkä on leikattu. Arvioitu toipumisaika on kymmenisen viikkoa, joten parhaassa tapauksessa 40 vuotias Sakic ehtii pelaamaan vielä tämän kauden runkosarjassa joitakin otteluita. Tällä kaudella joukkueen kapteeni on pelannut vain 15 ottelua, loput pelit hän ollut poissa selkä - ja käsivaivojen vuoksi.

Mason kuukauden tulokas


Columbus Blue Jacketsin maalivahti Steve Mason on valittu joulukuun kuukauden tulokkaaksi. Tämä oli Masonin toinen valinta kuukauden tulokkaaksi, sillä hänet nimettiin aiemmin myös marraskuun parhaaksi rookieksi.

Mason kovimmat kilpailijat valintaa tehdessä olivat St. Louis Bluesin ruotsalaissentteri Patrik Berglund, Anaheim Ducksin laituri Bobby Ryan, Boston Bruinsin laituri Blake Wheeler, Florida Panthersin hyökkääjä Michael Frolik ja Chicago Blackhawksin oikea laita Kris Versteeg.

Perrylle pekkaa


Anaheim Ducksin hyökkääjä Corey Perry on saanut neljän ottelun pelikiellon taklattuaan Philadelphia Flyersin rookiehyökkääjää Claude Girouxia kyynärpäällä.

Perry on tehnyt tällä kaudella 10 maalia ja antanut 24 syöttöä 39:ssä ottelussa. Hän joukkueen kolmanneksi paras maalintekijä Ryan Getzlafin ja loukkaantuneena olevan Teemu Selänteen jälkeen.

Tanguaylla olkapäävamma


Montreal Canadiensin laitahyökkääjä Alex Tanguay loukkasi vasemman olkapäänsä ottelussa Tampa Baytä vastaan. Vaikkei olkapäätä jouduta leikkaamaan, niin pelikuntoon toipumiseen arvioidaan menevän kuutisen viikkoa.

Tanguay on ollut tällä kaudella joukkueen toiseksi tehokkain hyökkääjä 26 pisteellä (10 maalia, 16 syöttöä) 34:ssä ottelussa. Joukkueen sisäistä pistepörssiä johtava Aleksei Kovalev on tehnyt kaksi pistettä enemmän kuin Calgarystä viime kesänä hankittu Tanguay.

Gaborik lonkkaleikkaukseen


Minnesota Wildin tähtihyökkääjä Marian Gaborikin vasen lonkka joudutaan leikkamaan. Leikkauksesta toipumiseen kuluu aikaa vähintään 10 viikkoa, joten parhaassakin tapauksessa Gaborik on pelikunnossa vasta aivan runkosarjan lopulla.

Nivus- ja lonkkavaivojen vuoksi Gaborik ei ole pystynyt tällä kaudella pelaamaan kuin kuusi joukkueensa 36:sta ottelusta. Niissä hän ehti tehdä viisi pistettä, kolme maalia ja kaksi syöttöä.

Viime kaudella slovakkihyökkääjä pelasi 77 ottelua ja teki niissä henkilökohtaiset piste-ennätyksensä; 42 maalia, 41 syöttöä, 83 pistettä. Gaborikin siivittämänä Minnesota voitti oman divisioonansa ensimmäisen kerran organisaation historian aikana.

Koska Gaborikista tulee kesällä rajoittamaton vapaa agentti, niin hänet on useampaan otteeseen liitetty erilaisiin siirtohuhuhin. Lonkkaleikkauksen ja pitkän sairasloman vuoksi kiinnostus Gaborikia kohtaan lienee tällä hetkellä minimaalista, joten Wildin johtoporras joutuu keksimään muita keinoja parantaakseen joukkueen liigan kolmanneksi tehotominta hyökkäystä.

LaBarbera Vancouveriin


Los Angeles Kings on kaupannut maalivahti Jason LaBarberan Vancouveriin. Toiseen suuntaan matkasi seitsemännen kierroksen vuoro ensi kesän varaustilaisuudessa.

Canucksien maalivahtitilanne on tällä hetkellä haastava. Ykkösvahti Roberto Luongo on loukkaantuneena ja kakkosvahti Curtis Sanford otettiin sivuun Philadelphia-ottelusta nivusvaivojen vuoksi. Näin ainoaksi terveeksi vahdiksi joukkueeseen jäi rookie Cory Schneider. LaBarberan hankinnalla varmistettiin, että kokoonpanossa on ainakin yksi kokenut NHL-vahti.

LaBarbera aloitti kauden Kingsin ykkösvahtina, mutta on ailahtelevien otteiden vuoksi pudonnut seuran kolmosmolariksi. Hänen edelleen ovat kiilanneet nuoret Erik Erskberg ja Jonathan Quick. 28-vuotiaan LaBarberan myynnillä varmistettiin peliaikaa organisaation nuoremmille ja kehityskelpoisemmille maalivahdeille, joihin Erskbergin ja Quickin lisäksi lukeutuu AHL:ssä pelaava Jonathan Bernier.

Ovetshkin, Little ja Quick viikon tähdet


Washington Capitalsin laituri Alesandr Ovetshkin, Atlanta Thrashersin sentteri Bryan Little ja Los Angeles Kingsin maalivahti Jonathan Quick on nimetty joulukuun viimeisen viikon kolmeksi tähtipelaajaksi.

Ykköstähti Ovetshkin tälläsi kolmessa pelissä kuusi pistettä (viisi maali, yksi syöttö) ja kakkostähti Little kolmessa matsissa peräti kuusi maalia. Little teki kaksi maalia Islandersia vastaan, kolme Carolinan verkkoonja vielä yhden Bostonia vastaan. Littlen harmiksi joukkue hävisi sekä Hurricanesille että Bruinsille.

Rookie Quick pelasi kolmesa ottelussa kaksi nollapeliä ja viikon torkuntaprosentti oli kiitettävä 95,8. Nollapelit tulivat Columbusta (24 torjuntaa) ja Phoenixia (26 torjuntaa) vastaan. save percentage and two shutouts in three games. Väliin mahtui viikon ensimmäinen ottelu Coyotesia vastaan, minkä Kings hävisi 1-2. Siinä ottelussa Quick torjui 26 vedosta 24.

Claude Lemieux'lle kahden suunnan NHL-sopimus


43-vuotias konkarihyökkääjä Claude Lemieux on solminut kaksisuuntaisen sopimuksen San Jose Sharksin kanssa. Jos Lemieux läpäisee waiverit tiistaina, niin hänet passitetaan Sharksin farmijoukkue Worcesteriin, jossa mies on jo pelannut tällä kaudella neljätoista ottelua tehoin 2+4=6.

Lemieux on voittanut urallaan neljä Stanley Cupia.

Kariyalla epäonnea

St. Louis Bluesin hyökkääjä Paul Kariyan kausi on ohi. Hän joutuu leikkauttamaan vasemman lonkkansa ja toipumiseen menee ainakin loppukausi. Vamma syntyi marraskuussa ottelussa Anaheimia vastaan, mutta aluksi kyseessä uskottiin olevan jonkinlainen lihasvamma reidessä. Lihasvamman tervehdyttyä havaittiin että leikkaushoitoa vaativaa vika onkin lonkassa.

Kariya on joukkueen parhaiten palkittu pelaaja 6 miljoonan dollarin vuosituloilla ja hänen sopimuksensa on voimassa kauden 2009-10 loppuun asti. Ennen loukkaantumistaan Kariya ehti kerätä 11 ottelussa 15 pistettä (2 maalia, 13 syöttöä).

Pyatt sivuun


Vancouverin Canucksin hyökkääjä Taylor Pyatt joutuu olemaan kentiltä sivussa kuukaudesta kahteen kuukautta. Isokokoinen hyökkääjä sai laukauksen jalkaansa Vancouverin perjantain tappiopelissä Edmontonia vastaan. Pyatt on pelannut Canucksin paidassa tällä kaudella 36 ottelua ja tehnyt näissä 4+6=10 pistettä.

Timonen ja Hartnell loukkaantuivat


Philadelphia Flyersissa pelaavat puolustaja Kimmo Timonen ja hyökkääjä Scott Hartnell loukkaantuivat joukkueen perjantain tappio-ottelussa Chicagoa vastaan. Kummatkin pelaajat blokkasivat pelissä laukausta epäonnisesti. Timosen arvioidaan olevan kentiltä sivussa vähintään viikon ja Hartnellin muutaman päivän.

Gaustad loukkaantuneiden listalle


Buffalo Sabres asetti hyökkääjä Paul Gaustadin loukkaantuneiden pelaajien listalle. Isokokoinen hyökkääjä kärsii ylävartalovammasta. Hän on jättänyt väliin jo neljä Buffalon viimeisintä peliä. Tällä kaudella Gaustad on pelannut Buffalossa 22 ottelua ja tehnyt näissä 3+7=10 pistettä. Sabres kutsui ylös Gaustadia korvaamaan hyökkääjä Tim Kennedyn.

Coloradon Stastny kärsii kädestään


Colorado Avalanchen keskushyökkääjä Paul Stastny loukkaantui ottelussa Phoenix Coyotesia vastaan ja on sivussa toistaiseksi. Stastnyn oikea käsivarsi murtui hänen blokatessaan Olli Jokisen laukausta ottelun viimeisellä minuutilla.

Ennen loukkaantumistaan Stastny ehti tehdä ottelussa maalin ja antaa kaksi maalisyöttöä. Hän johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä 31 pisteellä (10 maalia, 21 syöttöä) 34 ottelussa.

Stastnyn loukkaantuminen kansoittaa Avalanchen muutenkin täyttä sairastupaa. Ennestään siellä ovat jo hyökkääjät Joe Sakic, Marek Svatos ja Brian Willsie sekä puolustaja Ruslan Salei.

Brassard loppukauden poissa

Columbus Blue Jacketsin tulokassentteri Derick Brassard kausi on ohi. Hän loukkasi oikean olkapäänsä tappelussa Dallasin James Nealia vastaan.

- Derick leikataan tammikuun alussa ja hänen kautensa on tällä kertaa ohi. Toipumiseen menee neljästä kuuteen kuukautta, Jackets toimitusjohtaja Scott Howson kertoi ESPN.com-sivustolle.

Brassard oli ennen loukkaantumistaan yksi vahvimmista ehdokkaista kauden tulokkaaksi. Hän oli rookieden pistepörssin kärjesä 25 pisteellä (10 maalia, 15 syöttöä) ja nuorukainen valittiin NHL:n kuukauden tulokkaaksi lokakuussa.

Brassardin loukkaantuminen oli paha takaisku organisaation ensimmäistä pudotuspelipaikkaa hamuavalle Columbukselle. Hän on joukkueen sisäisessä pistepörssissä kakkosena kapteeni Rick Nashin jälkeen ja syötöissä joukkueen ykkönen.

Viikon tähdet valittu


Dallas Stars ruotsalaislaituri Loui Eriksson on valittu viikon ykköstahdeksi. Viikon muut tähtivalinnat olivat Philadelphia Flyers sentteri Jeff Carter ja New Jersey Devils laitahyökkääjä Patrik Elias.

Eriksson teki viikon kolmessa ottelussa kuusi maalia. Phoenixia vastaan hän teki joukkueen molemmat osumat, jälkimmäinen oli jatkoaikamaali. Columbusta vastaan Eriksson teki NHL-uransa ensimmäisen hattutempun ja vielä viikon kolmannessa pelissä Ottawaa vastaan yhden maalin. Erikssonin siivittämänä Dallas voitti otteluista kaksi ja tappio Ottawaa vastaan tuli vasta jatkoajalla.

Sekä Carter että Elias keräsivät viikon aikana Erikssonia enemmän pisteitä. Carter saalisti seitsemän pistettä (neljä maalia, kolme syöttöä) ja siirtyi samalla maalintekotilaston kärkeen.

Elias kokosi viikolla kahdeksan pistettä (kolme maalia, viisi syöttöä) ja kasvatti pisteputkensa kymmeneen otteluun. Putken aikana Elias on tehnyt 17 pistettä (kahdeksan maalia, yhdeksän syöttöä). Parin vaisumman vuoden jälkeen tshekkilaituri onkin päässyt tällä kaudella oivalliseen vireeseen. Eliaksella on koossa jo 37 pistettä (16+21) 31 pelistä ja hän majailee tällä hetkellä pistepörssin kolmantenatoista.

» Lähetä palautetta toimitukselle