NHL: Helpotuksen huokauksia Kanadassa

Toronto katkaisi seitsemän ottelun mittaiseksi venähtäneen tappioputkensa. Montreal otti henkisesti tärkeän voiton henkisesti tärkeillä maaleilla.

Viime ajat maalinteko-ongelmien kanssa painiskellut Toronto Maple Leafs otti ensimmäisen voittonsa lähes kolmeen viikkoon, kun se kaatoi Tampa Bayn kotonaan luvuin 5-4. Toronto oli hävinnyt seitsemän edellistä otteluaan.

Maple Leafsin tehomies oli laitahyökkääjä Chad Kilger, joka osui kahdesti. Kilgerillä oli alla 13 ottelun maaliton putki. Lightning karkasi toisen erän alussa jo 1-3-johtoon, mutta Kilgerin maalit nostivat kotijoukkueen tasoihin. Voittomaalin viimeisteli päätöserässä Jeff O'Neill.

- Olemme viime otteluissa parantaneet vähitellen. Emme vieläkään pelanneet täyttä 60 minuuttia, mutta teimme tarpeeksi voittaaksemme, pohti Kilger.

Toronto kärsii edelleen selkeän ykkösmaalivahdin puutteesta. Kesällä hankittu Andrew Raycroft ei ole vakuuttanut ja tiistaina maalilla aloitti Jean-Sebastien Aubin. Hän sai kuitenkin tehdä tilaa Raycroftille Lightningin kolmannen maalin jälkeen.

Samsonov muisti maalinteon salat

Montrealissa lähdettiin Canadiens-Bruins -otteluun vaisuissa tunnelmissa. Ennen pelin alkua vietettiin hiljaista hetkeä Bob Gaineyn kadonneen tyttären muistolle. Vierasjoukkueen mieliä painoi puolestaan maanantaina äkilliseen syöpäleikkaukseen joutuneen hyökkääjä Phil Kesselin kohtalo.

Itse ottelusta muodostui tiukka taisto, jonka ratkaisija löytyi odottamattomalta taholta. Canadiensin kesän ykköshankinta Sergei Samsonov oli tahkonnut peräti 19 ottelua ilman maalia, mutta tiistaina verkko heilui kahdesti. Montreal korjasi lopulta voiton luvuin 4-3.

- Se oli turhauttava jakso. Jossain vaiheessa sitä alkaa epäillä itseään. Lopulta kyse on vain siitä, että jaksaa tehdä töitä, eikä anna periksi, helpottunut venäläishyökkääjä totesi.

Myös Bruinsin Marc Savard teki kaksi maalia, kotijoukkue käänsi kuitenkin ottelun päätöserässä. Hannu Toivonen pelasi Bostonin maalilla ensimmäistä kertaa marraskuun alun jälkeen. Suomalaisvahti torjui ansiokkaasti 36 kertaa, mutta joutui lopussa nöyrtymään Samsonovin sooloiltua illan toisensa ja Guillaume Latendressen sudittua ruuhkasta voittomaalin.

Immonen avasi maalitilinsä, Mäki debytoi

New York Rangers otti neljännen peräkkäisen voittonsa ja voittomaalin tekijänä Philadelphiaa vastaan oli tuttu nimi. Jarkko Immonen ohitti toisessa erässä rystyvippauksella Antero Niittymäen ja 2-1-osuma osoittautui voittomaaliksi.

- En oikein tiennyt, mitä tehdä. Heitin vain kiekon maalille, kertasi Immonen kauden ensimmäistä osumaansa.

Vahvasti pelannut Niittymäki torjui 31 laukausta, muta ei pystynyt estämään joukkueensa neljättä peräkkäistä tappiota. Flyers on voittanut ainoastaan kolme kotiottelua tällä kaudella.

Calgaryn innostunein mies tiistaina saattoi hyvinkin olla suomalainen. Laitahyökkääjä Tomi Mäki sai kutsun AHL:stä ja pelasi NHL-debyyttinsä ottelussa Minnesotaa vastaan.

- Olen unelmoinut tästä lapsesta saakka, joten olin todella hermostunut, kertoi loukkaantunutta Marcus Nilsonia paikannut Mäki.

Mäki teki debyyttinsä hyvään aikaan. Hän sai olla osallisena Flamesin uudessa seuraennätyksessä, sillä joukkue otti kymmenennen perättäisen kotivoittonsa. Mäki sai myös seurata lähietäisyydeltä Jarome Iginlan näytöstä. Flames-kapteeni teki kaksi maalia ja antoi kaksi syöttöä Wildin kaatuessa 5-2.

Chicagon tuore värväys Peter Bondra aloitti kautensa pirteästi. Veteraanihyökkääjä teki ensimmäisessä ottelussaan uransa 499. maalin ja auttoi Blackhawksin 3-2-voittoon St. Louis Bluesista, jonka valmentajana debytoi Andy Murray.