New Jersey ja Anaheim tekivät suurkaupan

NHL / Uutinen
New Jersey Devils ja Anaheim Mighty Ducks tekivät paikallista aikaa lauantaina 6.7. ehkä NHL:n tämän kesän suurimman keskinäisen pelaajakaupan. Kaupassa vaihtoi seuraa kaikkiaan seitsemän pelaajaa.

New Jerseystä Anaheimiin matkaavat hyökkääjä Petr Sykora, puolustaja Mike Commodore, maalivahti Jean-Francois Damphousse sekä nuoren eurooppalaisen sentteri-laituri Igor Pohankan oikeudet. Disney-joukkueen taakseen jättävät puolestaan hyökkääjät Jeff Friesen ja Maxim Balmochnykh sekä puolustaja Oleg Tverdovsky.

Suurta kauppaa on tuoreeltaan pidetty tärkeänä lähinnä Anaheimin joukkueen uskottavuuden kannalta. ”Meidän täytyy osoittaa pelaajillemme olevamme halukkaita menestymään, haluamme nostaa joukkueen tasoa nykyisestä”, kommentoi joukkueen GM Brian Murray. Anaheim on päässyt yhdeksänvuotisen historiansa aikana vain kahdesti pudotuspeleihin, ja viime kerrasta on aikaa jo kolme vuotta.

Kuluneen heinäkuun aikana Murray on hankkinut joukkueen hyökkäykseen lisävoimaa: ensiksi tehtiin sopimus veteraanisentteri Adam Oatesin kanssa ja nyt saatiin huikean potentiaalin omaava Petr Sykora. Kun Oates-Sykora kaksikkoon lisätään parivaljakko Kariya-Rucchin, niin koossa on kahden hyökkäävän ketjun ydin. Tosin Tverdovskyn lähdön jälkeen Anaheimin puolustukseen ei jäänyt pakkia, joka pystyisi avaamaan peliä Kariyan ja Sykoran kaltaisille pikakiitureille tai pyörittämään ylivoimapeliä.

Nuori, 22-vuotias, Mike Commodore (yli 190 cm, yli 100 kg) tuo Ankka-puolustukseen toisen kovan taklaajan Vitali Vishnevskin lisäksi. Commodoren sisällyttäminen kauppaan oli hiukan yllättävää, sillä häntä pidettiin ikääntyvien Devils-pakkien Scott Stevensin ja Ken Daneykon mahdollisena korvaajana. Tosin Devilseillä on organisaatiossaan Paul Martinin ja David Halen kaltaisia nuoria pakkilupauksia.

23-vuotiaan Jean-Francois Damphoussen myyminen oli Ari Ahoselle hyvä uutinen, sillä ex-Jyppi/IFK -pelurin mahdollisuudet pelata ensi kaudella NHL:ssä nousivat huomattavasti. Anaheim saa Damphoussesta uuden kakkosvahdin Bostoniin kaupatun Steve Shieldsin tilalle.

Devilsien kannalta kaupassa saatiin lisää taitoa ja liikkuvuutta puolustukseen (= Tverdovsky). Joukkueessa oli jo ennestään Scott Niedermayer ja Brian Rafalski, joten tämän kaupan jälkeen Devilsien puolustuksen ytimen muodostaa kolme erittäin taitavaa, hyvin liikkuvaa ja parhaassa peli-iässä olevaa pakkia. Tällä triumviraatilla on tukenaan veteraanit Stevens ja Danyeko sekä nuori puolustava puolustaja Colin White.

Sopimusneuvotteluissa GM Lou Lamoriellon kanssa hakauksiin joutuneen Petr Sykoran tilalle saatiin toinen taitava polkukone - Jeff Friesen. Friesen oli vuonna 1994 San Josen ykkösvaraus, joka reilun viiden NHL-kauden jälkeen siirrettiin Teemu Selänne-kaupassa Sharkseista Duckseihin. Jeff ei kuitenkaan sopeutunut Anaheimin pelityyliin ja hakeekin nyt itäisestä konferenssista uutta nostetta uralleen. 25-vuotias Friesen on tehnyt yli 20 maalia kaudessa neljästi, ja kaudella 1997-98 meni rikki kolmenkymmenen maalin raja.

Venäläinen Balmochnykh ja slovakki Pohanka ovat kaupan villejä kortteja. Aikanaan suurlupauksena (kahdesti nuorten MM-kisojen tähdistössä) pidetyn laituri Maxim Balmochnykhin ura on polkenut Pohjois-Amerikassa paikallaan. Syynä vaisuun urakehitykseen on pidetty jatkuvia fyysisiä ja henkisiä loukkaantumisia. Pohanka on jälleen yksi näitä Slovakiasta Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin siirtyneistä kiekkosiirtolaisista. Igor oli tällä kaudella WHL:n Prince Albert Raidersin paras pistemies tekemällä 58 pelissä pisteet 25+43 ja 18 jäähyminuuttia päälle. Hän pelasi myöskin Slovakian maajoukueessa kaksikymppisten MM-kisoissa ja esiintyi turnauksessa edukseen. Yli 190-senttinen Pohanka on taitavakätinen, mutta hiukan hidasjalkainen hujoppi, joka on fyysisesti vielä raakile. Noin viidentoista kilon lihasmassan päästä nähdään miten paljon hänellä on potentiaalia NHL-hyökkääjänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle