MM-kisojen lauantai: Itävalta ja Starkbaum piinasivat Sveitsiä, Yhdysvallat nollasi kisaisännät tylysti

MAAJOUKKUE / Uutinen
Yhdysvallat juhli selvää voittoa Tanskasta.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
MM-kisojen toisen päivän aamupäivän otteluissa nähtiin pienoinen yllätys, kun sarjanousija Itävalta nappasi pisteen Sveitsiltä. Tiukkoja kamppailuita käytiin muissakin otteluissa, sillä myös Tšekki ja Slovakia sekä Latvia ja Norja hakivat ratkaisun jatkoajalta. Yhdysvallat ja Ranska puolestaan hoitivat omat vastustajansa selvemmin lukemin.

Balcers nousi Latvian sankariksi

Latvia ja Norja kamppailivat tasaisesti ottelun avauserässä. Norja meni ottelussa johtoon kahdeksan minuutin pelin jälkeen Anders Bastiansenin osumalla. Norja hallitsi hienokseltaan peliä maalin jälkeen ja Alexander Bonsaksen vei joukkueen 2-0-johtoon erän jälkimmäisellä puoliskolla.

Tasainen taistelu jatkui toisessakin erässä. Latvia iski erässä kavennuksen, kun Rudolfs Balcers yllätti Lars Haugenin terävällä laukauksellaan.

Päätöserässä Norja pyrki vain puolustamaan johtoaan Latvian painostaessa. Hallinta palkittiin lopulta ajassa 51.04, kun Rodrigo Abols iski tasoitusosuman.

Jatkoajalle lopulta venyneen ottelun ratkaisijaksi nousi varsinaisella peliajallakin kertaalleen verkkoja heiluttanut Balcers. AHL:ssä kiekkoileva latvialaishyökkääjä harhautteli kolme norjalaispelaajaa ja uitti kiekon komeasti verkkoon, kun jatkoaika oli ehtinyt vanhenemaan vain 24 sekuntia.

Itävalta taisteli pisteen avausottelusta

Sveitsi hallitsi avauserää Itävaltaa vastaan täysin, mutta 13 kiekkoa erässä pysäyttänyt Bernhard Starkbaum piti Itävallan pelissä mukana. Erän lopulla Nino Niederreiter onnistui kuitenkin yllättämään itävaltalaisvahdin vieden Sveitsin erätaukojohtoon.

Gaetan Haas vei toisen erän alussa Sveitsin jo kahden maalin johtoon, mutta Sven Andrighetton ulosajo ja siitä seurannut Itävallan viiden minuutin ylivoima tasoittivat kamppailua. Andrighetto taklasi polvella itävaltalaispuolustaja Steven Strongia, joka vietiin kaukalosta paareilla.

Pitkän ylivoiman aikana Dominic Zwerger napautti Itävallalle 2-1-kavennusosuman.

Päätöserässä Sveitsi asettui takaisin kuskin paikalle, mutta ei onnistunut yllättämään ottelussa peräti 38 laukausta torjunutta Starkbaumia. Erässä nähtiin kuitenkin yksi täysosuma, kun Pelicansiin tulevaksi kaudeksi siirtyvä Manuel Ganahl toi Itävallan tasoihin.

Itävalta onnistui nipistämään ottelusta pisteen, sillä ratkaisu syntyi vasta jatkoajalla. Voittomaalista vastasi Sveitsin Enzo Corvi, joka ujutti kiekon Starkbaumin selän taakse.

Da Costa Ranskan tehomiehenä Valko-Venäjän kaadossa

Ranska oli avauserässä Valko-Venäjää vastaan tehokkaana, kun se karkasi Damien Fleuryn ja ottelussa 1+2-tehot koonneen Stephane Da Costan osumilla 2-0-johtoon reilussa 13 minuutissa. Valko-Venäjälläkin oli erässä paikkansa ja Aleksandr Pavlovitš kavensikin pelin 24 sekuntia ennen erän päätöstä.

Toisen erän lopulla Ranska siirtyi uudelleen kahden maalin johtoon, kun Loic Lamperier iski joukkueelle kolmannen osuman. Päätöserässä Ranska naputti taululle jo 5-1-numerot ennen erän puoliväliä Antonin Manavianin ja Anthony Guttigin maaleilla.

Viitisen minuuttia ennen loppua puolustaja Pavel Vorobey onnistui kaventamaan 5-2:een, mutta Jordan Perret iski muutamaa minuuttia myöhemmin 6-2-loppulukemat.

Yhdysvallat jatkoi voitokkaasti 

Yhdysvaltojen ja isäntämaa Tanskan välinen avauserä oli vauhdikasta peliä. Yhdysvallat oli erässä hallitsevampi osapuoli ja Frederik Andersen sai venyä Tanskan veräjällä kiekon tielle 12 kertaa virkaveli Keith Kinkaidin selvitessä viidellä torjunnalla. Kertaalleen tanskalaisvahti joutui kaivamaan kiekon myös selkänsä takaa, kun Will Butcherin napakka laukaus viuhui verkon perille.

Toisessa erässä Tanskallakin oli avauserän tapaan omat tilaisuutensa maalintekoon varsinkin erän alkupuolella, mutta Kinkaidin maali pysyi koskemattomana.

Yhdysvallat jatkoi vahvaa peliään ja onnistui myös maalaamaan kahdesti, kun Derek Ryan ja Cam Atkinson ohittivat 14 kertaa erässä torjuneen tanskalaisvahti Andersenin.

Tanska ei päätöserässäkään enää saanut aikaan kunnon kiriä ja Yhdysvallat sai pelata rauhassa johtoasemassa. 1+1-tehot ottelussa koonnut puolustaja Nick Jensen napautti erässä 4-0-loppulukemat niin ikään kaksi tehopistettä keränneen Butcherin ja Patrick Kanen alustuksista.

Ciliakin torjunnat eivät riittäneet voittoon saakka

Tšekki oli hienokseltaan niskan päällä Slovakiaa vastaan avauserässä, mutta aivan huippupaikoille se ei päässyt. Erän ainoasta osumasta vastasi kuitenkin Slovakia, kun Michal Kristof ohjasi ylivoimalla 1-0-maalin.

Toisessa erässä Tšekki jatkoi hallintaansa ja kahden ensimmäisen erän aikana kaikkiaan 23 laukausta pysäyttäneellä slovakkivahti Marek Ciliakilla riitti töitä. Dominik Kubalik nosti Tšekin tasoihin erän toisella minuutilla, mutta Slovakia siirtyi kuitenkin uudelleen johtoon muutamaa minuuttia myöhemmin Andrej Sekeran osuttua ylivoimalla.

Slovakian sinnikäs taistelu jatkui päätöserässäkin ja se oli lähellä jo tuottaa joukkueelle kolmen pisteen voiton. Tšekki nousi kuitenkin tasoihin ilman maalivahtia Martin Necasin osumalla 10 sekuntia ennen päätössummeria ja vei ratkaisun jatkoajalle.

Necas koki jatkoerässä kovia, sillä hän törmäsi vauhdilla rajunnäköisesti laitaan. Pienen puhaltelun jälkeen hän kuitenkin poistui omin voimin vaihtoaitioon.

Slovakian vahvaa taistelua ei palkittu lopulta voitolla, sillä Tšekin Dmitrij Jaskin iski voittomaalin 39 kertaa torjuneen Ciliakin selän taakse ajassa 62.09.

» Lähetä palautetta toimitukselle