MM-kisat: Venäjä leikitellen A-lohkon voittoon

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kevään MM-kisojen ehkäpä suurin voittajasuosikki Venäjä eteni lopulta varsin kivuttomasti A-lohkon voittoon sekä jatkosarjaan, kun punakoneen jalkoihin jäi Valko-Venäjä lukemiin 3-1 (1-0, 2-0, 0-1) päättyneessä kamppailussa. Alkuillan toisessa koitoksessa Norja selvitti niin ikään tiensä jatkopeleihin kampittamalla Ranskan kanveesiin 5-1 (0-1, 1-0, 4-0) –voitolla.

Venäjän perjantai-illan vastus Valko-Venäjä ei kovasta yrityksestä huolimatta kyennyt ”isoveljelleen” juuri päätöserän painostusta lukuun ottamatta hanttiin laittamaan. Venäjän pelaaminen oli ottelun kahdessa ensimmäisessä erässä juuri niin ylivoimaista kuin ennakkoon odottaa saattoi. Vain Valko-Venäjän maalilla turnauksen avausottelunsa torjunut Andrei Mezin ja vastavuoroisesti venäläispelaajien heikohko osumatarkkuus tekopaikoissa pitivät maalilukemat kohtuullisuuden rajoissa.

Puolivaloilla ja ajoittain leikitellenkin pelivälinettä kaukalossa hallinneet venäläiset onnistuivat lopulta ottelun avauserän puolivälin siirtymään todella upealla tavalla 1-0-johtoon. Pakkopelin päätteeksi Maksim Sushinski petasi täysin tyhjän tekopaikan maalin takakulmalla kärkkyneelle Sergei Mozjakinille, joka onnistui hieman tuurinkin avittamana leipomaan limpun häkkiin ohi voimattoman valkovenäläisveskari Mezinin.

Taiston erässä selkeästi lisää pökköä pesään lisänneet venäläiset takoivat kiekkoa tasaiseen tahtiin kohti Andrei Mezinin vartioimaa maalia, mutta kumilimppu ei millään tahtonut löytää tietään hienosti torjuneen konkarivahdin selän taakse. Vasta ajassa 32:31 rävähti toisen kerran Valko-Venäjän maaliverkossa, kun Aleksandr Ovetshkin täräytti puolihuolimattoman näköisesti maalinedustalla pyörineen irtokiekon aivan vasempaan yläkulmaan.

Kamppailun lähes lopullisen niitin onnistui iskemään vain muutama minuutti myöhemmin Sergei Mozjakinin läpiajon päätteeksi ensimmäisenä ripariin ehtinyt Artjom Anisimov, jolla oli helppo työ pussittaa karkki häkkiin ja Venäjä jo 3-0-johtoon.

Venäläisten vahvasta pelin hallinnassa kahdessa ensimmäisessä erässä kertoo jo se seikka, että turnauksen ensimmäisen ottelunsa punakoneen maalilla torjunut Semjon Varlamov joutui venymään kiekon tielle yhteensä vain yhdeksän kertaa.

Ottelun päätöserään Venäjä tuli täysin vailla asennetta ja niin vain Valko-Venäjä onnistui hieman näpäyttämään ylimielisesti pelannutta ”isoveljeään”. Maksim Afinogenovin yltiöpäinen syöttö siniviivalle napsahti suoraan karvaamaan tulleen Aleksei Kaljuzhnin lapaan, josta Valko-Venäjä ampaisikin nopeaan vastahyökkäykseen. Kaljuzhni jätti pelivälineen hyökkäyssiniviivan jälkeen takaa tulleelle Aleksei Ugaroville, jonka kudin Semjon Varlamov vielä torjui, mutta riparikiekkoon ensimmäisenä ehtinyt Kaljuzhni tinttasi lukemat 3-1:een.

Kavennusmaalin jälkeen Valko-Venäjä jaksoi painaa vielä vimmatusti kiekkoa kohti Varlamovia, mutta nuori venäläisvahti kesti niin Sergei Kolozovin kuin Aleksei Ugarovinkin yrityksetkin torjuen Venäjän lopulta kamppailun voittoon sekä samalla A-lohkon piikkipaikalle puhtaalla pelillä lukemin 3-1. Valko-Venäjä jäi puolestaan tappion myötä 3.sijalle ja kohtaa heti huomenna perjantaina Suomen jatkosarjan avauskierroksella.

Norja kampesi Ranskan karsintasarjaan

Alkuillan toisessa ottelussa Tshekin voittaneella Norjalla oli mahdollisuus passittaa vielä ilman voittoa turnauksessa seilannut Ranska aina arvaamattomaan karsintasarjaan. Sen vuonomaan miehet lopulta tekivätkin, vaikka taiston avauserä oli, kiitos pitkän viiden minuutin alivoimapelin myötä, yhtä tuskien taivalta norjalaisille.

Ottelun alku sai varsin ikävän sivumaun, kun norjalaishyökkääjä Martin Laumann Ylven taklasi hyökkäyspään kulmassa kyynerpäällä ranskalaispuolustaja Antonin Manaviania sillä seurauksella, että ranskalaispelaaja loukkasi päänsä ja ottelun tuomariparivaljakko Daniel KoncDaniel Piechaczek ei voinut muuta kuin tuomita Laumann Ylvenille 5+20 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Ennakkoluulottomasti Norjaa vastaan pelaamaan lähtenyt Ranskan onnistuikin siirtymään taklausta seuranneella ylivoimalla 1-0-johtoon, kun Yohann Auvitu nakkasi kiekon omalla puolustusalueella vauhdilla ylöspäin pyrkineen Stephane Da Costan lapaan. Da Costa kiitti saamastaan vastuusta nousten koko kaukalon mitan verran aina hyökkäyspään B-pisteiden väliin ja laukoi limpun komeasti norjalaisten maalilla esiintyneen Pål Grotnesin selän taakse.

Tappioasemaan joutunut Norja sai lopulta kamppailun toisessa erässä jälleen otetta peliinsä, jonka myötä Peter Lorentzen napautti näyttävästi Martin Röymarkin eteenpäin voittaman hyökkäyspään aloituksen jälkeen kiekon aivan ranskalaismaalin vasempaan yläkulmaan Fabrice LHenryn olkapään yli.

Ottelun päätöserässä Ranska putosi lopulta kuin kivi Norjan kyydistä. Valkopaitaiset norjalaiset herkuttelivatkin tämän myötä isolla kädellä vastustajansa kustannuksella, kun aiemmin tuhlaajapoikana kamppailussa kunnostautunut Mats Zuccarello Aasen tulitti heti erän alkajaisiksi ylivoimalla 2-1-maalin ja hetken päästä Andreas Bastiansen vei Norjan jo kahden maalin karkumatkalle ranskalaispuolustuksen -ja maalivahdin suosiollisella avustuksella.

Lopulliset niitin Ranskan avonaisena ammottaneeseen arkkuun kävivät iskemässä 4-1-maalin ylivoimalla taituroinut Patrick Thoresen ja rangaistuslaukauksesta ottelun päätösosuman peterforsbergmaisesti limutellut Mathis Olimb.

Tappion myötä turhautuneet Ranskan pelaajat pistivät Luc Tardifin sekä Stephane Da Costan johdolla vielä ottelun lopussa hulinaksi, jonka seurauksena rangaistuksia tuomittiin sinne tänne iso kasa. Myös Norjan maalivahti Pål Grotnes poltti päreensä lyöden itselleen 5+20 minuutin rangaistuksen mukanaan tuoneen aikaistetun suihkukomennuksen viimeisellä minuutilla sattuneen kärhämän seurauksena.

Norjan 5-1-voitto tarkoitti sitä, että vuonomaan miehet selvittivät tiensä jatkopeleihin, kun taas Ranska joutuu puolustamaan A-sarjapaikkaansa karsintasarjassa. Norjan lopullinen sijoitus C-lohkossa ratkeaa myöhäisillan Ruotsi-Tshekki –ottelun lopputuloksen myötä.

Kazakstan vain suupala Slovakialle

Slovakia otti A-lohkossa odotetun voiton Kazakstanista. Slovakit olivat lopulta kamppailussa parempia maalein 5-1. Kamppailu pysyi tasaisena ottelun puolivälin tietämille saakka, mutta sitten Slovakian rutiini oli liikaa Kazakstanille.

Kazakstanilaisten suurimpana kurittajan Ivan Ciernik, joka viimeisteli kaksi osumaa slovakeille. Slovakian muista maaleista vastasivat Marek Zagrapan, Tomas Tatar ja Andrej Podkonický. Kazakstanilaisten ainokaisen viimeisteli Dimitri Dudarev, jolle osuma oli jo kolmas MM-kisoissa.

Tappion myötä varmistui, että Kazakstan pelaa putoamissarjassa ja Slovakian pelit jatkuvat välisarjassa.