MM-kisat: Iltaotteluissa jo tasaisempaa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Sveitsissä alkaneiden MM-kisojen ensimmäisistä otteluista voitot menivät turnauksen mestarisuosikeille. Kanada nuiji Valko-Venäjän ja Venäjä Saksan kumpikin viiden maalin erolla. Iltaotteluissa Sveitsi ja Slovakia olivat sen sijaan tiukilla putoajakandidaattien kanssa.

Häntäpäähän povatut Unkari ja Ranska kiusasivat vastustajiaan loppuun asti, mutta joutuivat tyytymään yhden maalin tappioihin. Etenkin Klotenissa yllätys oli lähellä, kun A-sarjaan palannut Unkari taisteli ansiokkaasti.

Bartecko pelasti Slovakian

Slovakia-Unkari 4–3 (1-0, 2-1, 1-2)

Slovakian piti lähteä kaukaloon pesemään kasvojaan viime kevään karsintasarjassa rämpimisen jälkeen, mutta toisin kävi. Tähdetön Slovakia esiintyi tasapaksusti ja pirteä Unkari oli lähellä yllätystä.

Slovakia hallitsi tapahtumia, mutta ratkaisi kolmen pisteen voiton itselleen aivan viime tipassa. Hurjan hyökkäyspään paineen jälkeen Lubos Bartecko suti irtokiekosta voittomaalin vasta ajassa 59.47.

Alku oli slovakeilta terävä ja Stefan Ruzicka iski avausmaalin jo toisella minuutilla. Lisämaalien teko osoittautui kuitenkin vaikeaksi, kun hyvällä asenteella puolustanut altavastaaja piti 48 kertaa torjuneen Levente Szuperin urakan siedettävänä.

Vuosikymmenien tauon jälkeen A-kisoihin palanneen Unkarin ensimmäisen maalin tykitti b-pisteeltä Roger Holecky. Ottelu näytti kuitenkin ratkeavan Slovakian Barteckon ja Marcel Hossan toisen erän lopun maaleihin.

Imre Peterdi kuitenkin kavensi päätöserässä, ja kun Unkari sai ottelun ainoan ylivoimamahdollisuutensa, ei slovakivahti Rastislav Stana saanut vangittua kiekkoa. Unkarilaispakki Tamas Sille tasoitti maalin edessä pyörineestä kiekosta 3-3:een.

Viime minuuteilla unkarilaisten liian passiivinen peli kuitenkin kostautui.

Isännillä nihkeä avaus

Sveitsi-Ranska (1-0, 0-0, 0-0)

Kisaisännille oli budjetoitu avausottelusta kolme pistettä ja komeaa menoa Bernin halliin. Tavoitteet täyttyivät, mutta mahdollisimman tuskaisesti.

Altavastaaja Ranska näytti tyrivän mahdollisuutensa heti alussa jäähyilyyn. Kahden miehen ylivoima ei tuottanut tulosta Sveitsille, mutta kolmas ranskalaisjäähy kostautui. Martin Plüssin tarkka kuti b-pisteen takakaarelta siirsi isännät 1-0-johtoon.

Lisäosumia ei kuitenkaan nähty, ainoastaan pari maalirautojen kilauttelua sveitsiläisten järjestelemänä. Pelissä mukana pysynyt Ranska taisteli antautumuksella, eikä nöyrän puolustuspään pelin kautta pelaamaan tottunut Sveitsi löytänyt kikkoja ja vapautuneisuutta huippupaikkojen rakentamiseen, kun peliä olisi pitänyt hallita itse.

Kisaisäntien avausvoitto ei loppujen lopuksi ollut kuitenkaan suuressa vaarassa, sillä Ranskan oma kiekollinen peli oli hyvin vaatimatonta. Sveitsin Martin Gerber napsi nollapelin 14 torjunnalla, kun toisessa päässä Fabrice Lhenry sai hikoilla 42 kudin kanssa.

Stamkosilta ja Heatleyltä väkeä aloitus

Valko-Venäjä–Kanada 1–6 (0–2, 0–0, 1–4)

Viime kesän NHL-ykkösvaraus Steven Stamkos aloitti ensimmäiset aikuisten MM-kisansa räväkästi. Hän teki avauserässä Valko-Venäjän verkkoon kaksi maalia.

Maalittoman toisen erän jälkeen Kanada löysi päätösjaksolle maalintekovaihteen ja latoi neljä maalia lisää. Odotetusti tehokkaana häärivät Ottawan seurakaverukset Jason Spezza (1+2) ja Dany Heatley (2+1). Kahteen tehopisteeseen ylsi James Neal (0+2).

Heatley, 28, on voittanut MM-kisojen pistepörssin kahdesti (2004 ja 2008). Viime keväänä hän teki peräti 20 kisapistettä, voitti pörssin kuuden pisteen erolla kakkoseen ja nousi lisäksi Kanadan kaikkien aikojen tehokkaimmaksi maajoukkuepelaajaksi. Alku on jälleen lupaava.

Kanadan avausvoittoon ainoan tahran toi Mihail Grabovskin tekemä maali kolmannen erän puolivälissä, mikä romutti Dwayne Rolosonin haaveet nollapelistä.

Venäjä tyrmäsi Saksan nopeasti

Saksa–Venäjä 0–5 (0–3, 0–0, 0–2)

Venäjä selvisi MM-avauksesta puhtaasti ilman takaiskumaaleja. Avausmaaliin joukkue teki kahdeksan peliminuutin jälkeen, ja seitsemän minuuttia myöhemmin johtolukemat olivat jo 3–0. Peli ratkesi käytännössä siinä vaiheessa.

Ratkaisijoiden rintama Venäjällä oli leveä, sillä kaikki maalit merkittiin eri pelaajille. Osumista vastasivat Oleg Saprykin, Ilja Kovaltshuk, Sergei Zinovjev, Anton Kurjanov ja Danis Zaripov. Ainoana kahteen tehopisteeseen ylsi Zaripov (1+1).

Nollapeliin maalivahti Ilja Bryzgalov tarvitsi 20 torjuntaa. Jäähypenkkiä Venäjä kulutti vain kahdesti, joten avaus oli kaikin puolin tasapainoinen ja vakuuttava.