Mestis-maajoukkueelle Mont Blancin turnauksen voitto

MESTIS, MAAJOUKKUE / Uutinen
Mestiksen pelaajista koottu maajoukkue voitti Ranskassa pelatun neljän joukkueen turnauksen puhtaalla pelillä. Viimeisessä ottelussaan joukkue kaatoi Ranskan maajoukkueen maalein 4-3. Tomi Lindfors palkittiin turnauksen parhaana hyökkääjänä ja Ari Luostarinen oli raadin valinta rypistyksen parhaaksi veskariksi.

Otteluohjelma ja pelatut ottelut:

27.12. Ranska - Rouen 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)

27.12. Venäjä - Mestis 2-2 (0-1, 0-1, 2-0)

0-1 Tomi Lindfors

0-2 Mikko Palomäki (Lindfors, Tuomas Luotonen) YV

1-2 V.Shulakov (Babenko, D.Shulakov)

2-2 Kuznetsov (Pelevin, Leonov)

28.12. Ranska - Venäjä 3-4 (0-1, 1-1, 2-2)

28.12. Rouen - Mestis 1-5 (1-3, 0-0, 0-2)

0-1 Antti Hilden (Lindfors)

1-1 Geffroy (Lefevre) YV

1-2 Lindfors (Luotonen)

1-3 Petri Pitkäjärvi (Hilden, Antti Tevanen) YV

1-4 Tomi Mustonen (Palomäki, Ville Hämäläinen)

1-5 Hämäläinen (Harri Tikkanen, Samuli Suhonen)

29.12. Venäjä - Rouen 4-2 (0-0, 1-1, 3-1)

29.12. Ranska - Mestis 3-4 (0-1, 1-1, 2-2)

Ranska kaatui maalilla

Mestis-maajoukkueen turnausmatka Ranskan vuoristomaisemiin sai tuloksellisen lopun, kun Ranskan maajoukkue kaatui luvuin 4-3 (1-0, 1-1, 2-2). Niukka voitto riitti suomalaisille turnauksen voittoon, sillä joukkueen maaliero oli parempi kuin sen kanssa tasapisteisiin päätyneellä Venäjän B-miehistöllä. Turnausvoitto oli joukkueelle ensimmäinen.

– Oli hienoa ottaa Mestismaajoukkueen historian ensimmäinen turnausvoitto Chamonix’n täpötäydessä hallissa. Saimme taas Mestiksestä kasaan yritteliään, hyvähenkisen ja hyvähenkisen joukkueen, joukkueen valmentaja Mika Pieniniemi iloitsi.

Sekä Suomi että Venäjä saivat kasaan viisi pistettä. Ranska sijoittui kolmanneksi voittamalla Rouenin, joka jäi tyystin pisteittä. Direktoraatti valitsi Ari Luostarisen turnauksen parhaaksi maalivahdiksi ja Tomi Lindforsin parhaaksi hyökkääjäksi.

Päätösottelun maalihanat avasi Kokkolan Hermeksen Antti Hilden pian tuloksettoman ylivoiman jälkeen ensimmäisen erän alkupuolella. Heti toisen erän alkuun suomalaiset joutuivat tappamaan Hildenin ja Harri Tikkasen jäähyjä. Joukkue kesti lähes minuutin kahden miehen alivoimaakin, mutta samalla kun Tikkanen palasi jäälle tasoitti Ranska pelin Simon Bacheletin maalilla.

Antti Laakso vei Mestiksen uudelleen johtoon ajassa 31.29. Toisen erän lopussa Suomi sai kokeilla ylivoimaa parikin kertaa, mutta tuloksetta. Heti päätöserän alkuhetkillä Ranska tasoittikin pelin Richard Aimonetten maalilla. suomalaiset eivät kuitenkaan lannistuneet, vaan puolisentoista minuuttia myöhemmin oli Turo Virran vuoro viedä joukkueensa johtoon.

Hilden lisäsi johdon kahteen maaliin ajassa 53.32 ottelun toisella osumallaan. Yven Saudoinin maali vajaa kolme minuuttia ennen loppua toi isännät vielä maalin päähän, mutta maalivahdin vaihtaminen kuudenteen kenttäpelaajaankaan ei tuottanut tulosta. Ari Luostarinen pelasi kelpo ottelun Suomen maalilla. mestis-maajoukkueen parhaana pelaajana tässä pelissä palkittiin 1-2-maalin syöttänyt Tero Koponen Jukureista.

– Tunnetasoltaan tämä oli meidän tärkein pelimme. Jokainen pelaaja ymmärsi hyvin mahdollisuuden turnausvoittoon. Ranska oli yritteliäs ja hyvin liikkuva joukkue, mutta se ei ollut yhtä hyvin organisoitunut kuin me, analysoi Pieniniemi.

HC Rouen taipui Mestis-miehistölle

Mestiksen kermasta koottu maajoukkue jatkoi pelejään Ranskan turnauksessa voitolla seurajoukkue HC Rouenista. Lukemiin 1-5 (1-3, 0-0, 0-2) päättyneessä ottelussa ratkaisijoita löytyi laajalta rintamalta, sillä jokaisella maalilla oli eri viimeistelijä. Tehokkaimpia olivat 1+1-tehot napanneet Hermeksen Antti Hilden, Jukureiden Tomi Lindfors ja KalPan Ville Hämäläinen.

Turnauksensa tasapelillä Venäjän B-maajoukkuetta vastaan avannut Mestis-maajoukkue sai Rouen-otteluun hyvän alun, kun Antti Hilden siirsi toiseksi korkeimman sarjatason parhaista pelaajista kootun ryhmittymän johtoon Tomi Lindforsin syötöstä jo kuudennella peliminuutilla. Rouen vastasi pikaisella tasoituksella, mutta Tomi Lindforsin ja Petri Pitkäjärven maalit takasivat mestisläisille hyvät lähtökohdat toiseen erään.

Toinen erä tahkottiin maaleitta, mutta kolmannessa Mestis-joukkue takoi vielä kaksi täysosumaa. Ensin maaliverkkoja Rouen-vahti Landy Macrezin takana heilutteli Tomi Mustonen Mikko Palomäen ja Ville Hämäläisen esitöistä ajassa 44.18. 5-1-loppulukemat viimeisteli Hämäläinen Harri Tikkasen ja Samuli Suhosen syötöistä kymmenisen minuuttia myöhemmin.

Kun Rouen ei onnistunut enää ohittamaan Suomen maalia vartioinutta Tommi Kelaa, saavutti Mestis-maajoukkue täydet kaksi pistettä, jotka takaavat sille hyvät lähtökohdat turnauksen päättävään otteluun Ranskan maajoukkuetta vastaan. Voitolla Suomi tulisi turnauksessa vähintään toiseksi.

– Molemmat joukkueet pyrkivät pelaamaan hyvää ja kontrolloitua kiekollista peliä. Toisessa erässä kontrolli meni meiltä jo vähän ylikin, emmekä saaneet aikaan laukauksia. Kolmannessa erässä ammuimme taas enemmän ja teimme sitä kautta ratkaisevat maalit, Mestis-maajoukkueen päävalmentaja Mika Pieniniemi luonnehti Rouen-ottelua.

Sunnuntain toisessa ottelussa Venäjän B-maajoukkue kaatoi Ranskan maajoukkueen lukemin 4-3.

Mestis-maajoukkue aloitti tasapelillä

Mestis-maajoukkueen Ranskan turnaus alkoi tasapelillä, kun Albertvillessä kohdattu Venäjän B-maajoukkue kiri ottelun lopussa rinnalle. Suomalaiset siirtyivät ottelussa johtoon vajaan viidentoista minuutin pelin jälkeen, kun Jukureiden Tomi Lindfors onnistui ohittamaan venäläisvahti Konstantin Vlasovin. Ennen avausosumaansa mestisläiset olivat selvittäneet tuloksellisesti Tuomas Luotosen ja Antti Hildenin rangaistusten aiheuttamat alivoimat.

2-0-johtoon leijonapaidat siirtyivät ylivoimalla toisen erän lopussa. Viron maaojukkueessakin esiintyneen Maksim Tsernikovin rangaistusta oli jäljellä vain muutama sekunti, kun Mikko Palomäki osui maalirautojen väliin. Kajaanilaispuolustajan maaliin esityön tekivät kahden tehopisteen iltaa viettänyt Lindfors sekä puolustaja Luotonen.

Venäläiset kirivät kuitenkin tasoihin ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella. Puolustaja Vitali Shulakov kavensi ottelun ajassa 50.18 ja itänaapurimme toisesta osumasta vastasi Andrei Kuznetsov kuutisen minuuttia myöhemmin.

Varsinkin kolmas erä oli venäläisiltä vahvaa pyöritystä. Suomalaisten parhaana pelaajana palkittiinkin kuopiolaismolari Ari Luostarinen, jota kohti kiekko lauottiin ottelussa peräti 58 kertaa.

– Kohtasimme tänään taitavan ja siistin venäläisjoukkueen, joka hallitsi kahta ensimmäistäkin erää. Hyvä puolustuspeli ja loistava maalivahtipeli pitivät meitä kaksi ja puoli erää pystyssä, mutta sitten vastustaja iski rutiinilla kaksi osumaa, päävalmentaja Mika Pieniniemi mietti ottelun jälkeen.

Jäähyjä ottelussa jaettiin Venäjälle kuusi ja Suomelle seitsemän. Kummankaan ylivoimapeli ei ollut terävimmillään, sillä Mestis sai käytettyä pakkopelin hyväkseen vain kerran eikä venäläiset lainkaan.

– Voitto oli lähellä, mutta tasapelikään ei varmaan harmita ketään. Pitää muistaa, että on joulukuun 27. päivä ja osa pelaajista on ollut reilun viikon pois jäältä. Yhden yhteisen aamutreenin jälkeen edessä oli turnauksen kovin vastustaja. Nyt olemme tämän ryhmän kanssa yhtä kokemusta rikkaampia ja pystymme varmasti nostamaan tasoamme entisestään, hän lisäsi.

Lauantain toisessa pelissä Ranskan maajoukkue voitti maan mestarijoukkue Rouenin lukemin 3-1. Sami Karjalainen ja Niko Kantelinen saivat syöttöpisteet Rouenin ainokaiseen osumaan.

Mestis-maajoukkue sulattelee kinkkuja Ranskassa

Joukkueen kokoonpano

Mestis-pelaajista koottu maajoukkue suuntaa tiensä heti joulun jälkeen Ranskaan. 27.-29.12. pelattavassa turnauksessa leijonapaitoja vastaan asettuvat Venäjän B-joukkue, Ranskan maajoukkue sekä hallisteva mestari Rouen.

Mestis-maajoukkue on tällä kaudella kokoontunut kahdesti. Se osallistui ennen kauden alkua sekä Porin että Rauman kiekkoturnauksiin. Ranskaan matkaavan joukkueen kasaamisessa on huomioitu syksyn otteet seurajoukkueissa, joten miehistö on uudistunut melkoisesti.

- Joukkue on aika kattava otos lähes kaikista Mestiksen joukkueista. Pitkän syksyn jälkeen tällainen hienotunnelmainen kansainvälinen turnaus on mukava bonus seurajoukkueissaan onnistuneille pelaajille, maajoukkuetta valmentava Mika Pieniniemi kertoo.

Mestis-maajoukkueen ohella perinteiseen Mont Blancin turnaukseen osallistuvat isäntämaa Ranska, Venäjän B-maajoukkue sekä viime keväällä Ranskan mestaruuden voittanut HC Rouen. Turnauksen ottelut pelataan iltamyöhään. Mestis-maajoukkue aloittaa urakkansa 27.12. kohtaamalla venäläiset. Maan B-joukkueena on yleensä esiintynyt joku maan seurajoukkueista muutamalla vahvistuksella ryyditettynä. Seuraavana päivänä vastassa on Rouen ja Ranskan maajoukkueen Suomi kohtaa turnauksen päätteeksi 29. päivä. Ranskan maajoukkue on koottu yhtä Sveitsissä pelaavaa puolustajaa lukuunottamatta maan pääsarjan pelaajista.

Ennakkoon turnauksen mielenkiintoisin joukkue on Rouen, jonka riveistä löytyy peräti viisi suomalaista: puolustaja Veli-Pekka Hård sekä hyökkääjät Niko Kantelinen, Miikka Rousu, Kimmo Salminen ja Sami Karjalainen. Jukureissa viime kauden pelannut Kantelinen pelasi viime vuoden turnauksessa Mestis-maajoukkueen paidassa. Ranskalaiset ovat Rouenin joukkueessa vähemmistönä. Joukkueen vahvistuksia ovat maalivahdit Eric Raymond (CAN) ja Ben Heller (USA), puolustajat Darren Kennedy (USA), Daniel Carlsson (SWE), Steven Law (CAN) ja L.J. Goudreau (CAN) sekä kanadalaishyökkääjä Martin Lacroix.

Rouen majailee tällä hetkellä Ranskan pääsarjan keskivaiheilla. Joukkueen tehopelaajana on häärinyt Maurize Rozenthal (12. 7+13=20). Suomalaisista tehokkain on yhdeksässä pelissä 11 pistettä kerännyt Rousu.

Viime vuonna niukasti toisena

Mestis-maajoukkue osallistui myös viime vuonna Mont Blancin turnaukseen. Jarmo Kaupin ja Pieniniemen käskyttämä joukkue sijoittui silloin niukkaakin niukemmin toiseksi. Suomalaiset voittivat sekä Venäjän B-joukkueen (2-1) että Puolan (5-0), mutta hävisivät viimeisessä pelissä Ranskalle niukasti 3-4. Mestisläisten maaliero oli huomattavasti ranskalaisten lukemaa parempi, mutta turnauksen sääntöjen mukaisesti keskinäinen ottelu ratkaisi sijoituksen.

- Siitä tappiosta jäi varmasti kaikille mukana olleille vähän hampaan koloon. Osoitimme silti, että pystymme pärjäämään tällaisessa kovassa turnauksessa. Lähdemme taas voittamaan jokaista peliä ja turnausvoitto olisi tietysti mukava lisä kauteen, Pieniniemi sanoo.

Vuosi sitten joukkueen tehopelaajia olivat Sami Kaartinen (2+2), Antti Hilden (0+3) ja Samuli Suhonen (2+1). Näillä näkymin juuri Hilden ja Suhonen ovatkin tänä vuonna ainoat turnauskonkarit joukkueessa. Mestis-maajoukkue joutuu antamaan tasoitusta vastustajilleen siinä, että se ei juurikaan ehdi treenata yhdessä. Pieniniemi uskoo kuitenkin joukkueensa yltävän tämänkin vuoden turnauksessa hyviin tuloksiin.

– Kaukalot turnauksessa ovat isot ja meidän taitopelaajiemme pitäisi pärjätä niissä hyvin kovalla liikkeellä. Vaikka emme ehdi vetää yhdessä kuin yhden aamuharjoituksen ennen varsinaisen turnauksen alkua, uskon, että pystymme pärjäämään jälleen turnauksessa hyvin.

Ranskan turnaus pelataan nyt yhdeksättätoista kertaa. Suomen B-maajoukkue oli mukana ensimmäistä kertaa vuonna 1989, kun turnaus pelattiin viidettä kertaa. Tuomisina oli heti voitto. Seuraavan kerran suomalaiset kutsuttiin mukaan viime vuonna.