Lidström neljäntenä ruotsalaisena Hockey Hall of Fameen

NHL / Uutinen
Nicklas Lidström pääsi kunniagalleriaan.
Kuva © Getty Images
Seitsemän kertaa NHL:n parhaaksi puolustajaksi valittu Nicklas Lidström oli nimekkäin pelaaja, joka valittiin Hockey Hall of Fameen maanantaina. Kunnian saivat myös Chris Pronger, Sergei Fjodorov, Phil Housley, Angela Ruggiero, Bill Hay ja Peter Karmanos.

Nicklas Lidström pelasi koko NHL-uransa Detroit Red Wingsissä vuosina 1991-2012. Hän nousi heti joukkueen kokoonpanoon ja nopeasti avainmieheksi. Avauskautenaan hän jäi tulokasäänestyksessä kakkoseksi Pavel Buren jälkeen, mutta myöhemmin hän onnistui voittamaan seitsemän Norris Trophya kauden parhaana puolustajana sekä pudotuspelien parhaan pelaajan Conn Smythe Trophyn vuonna 2002. NHL:n ykköstähdistöön hänet valittiin kymmenen kertaa. 

Lidström voitti Red Wingsin riveissä neljä Stanley Cupia, joista viimeisimmän (2008) joukkueen kapteenina. Hän oli samalla ensimmäinen eurooppalainen, joka kipparoi joukkueensa mestaruuteen NHL:ssä. Red Wings on jäädyttänyt hänen pelinumeronsa 5. Lidström on voittanut urallaan myös maailmanmestaruuden vuonna 1991 sekä olympiakultaa vuonna 2006.

Aikaisemmin ruotsalaispelaajista Hockey Hall of Fameen on valittu Börje Salming, Mats Sundin ja Peter Forsberg.

Chris Pronger on edelleen sopimuksenalainen pelaaja Arizona Coyotesiin, vaikka ei olekaan pelannut otteluakaan marraskuun 2011 jälkeen. Prongerin paras kausi oli 1999-2000, jolloin hänet palkittiin koko NHL:n arvokkaimpana pelaajana sekä luonnollisesti myös parhaana puolustajana. Lidströmin tavoin myös Pronger on Triple Gold Clubin jäsen hänen voitettuaan Stanley Cupin Anaheimissa 2007, olympiakultaa vuosina 2002 ja 2010 sekä maailmanmestaruuden vuonna 1997. Pronger edusti NHL:ssä viittä seuraa: Hartford Whalersia, St. Louis Bluesia, Edmonton Oilersia, Anaheim Ducksia sekä Philadelphia Flyersia. 

Sergei Fjodorov valittiin NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi vuonna 1994 sekä kahdesti parhaana puolustavana hyökkääjänä. Hän pelasi Detroit Red Wingsissä vuodet 1990-2003 voittaen kolme Stanley Cupia. Fjodorov on myös kolminkertainen maailmanmestari Neuvostoliiton ja Venäjän riveistä. Pelaajauransa jälkeen hän on toiminut Moskovan TsSKA:n KHL-joukkueen managerina. Detroitin lisäksi Fjodorov pelasi NHL:ssä Anaheimissa, Columbuksessa ja Washingtonissa.

Phil Housley on NHL-historian neljänneksi tehokkain puolustaja Ray Bourquen, Paul Coffeyn ja Al MacInnisin jälkeen. 1495 ottelussa Housley keräsi 1232 pistettä. Housley edusti NHL:ssä kahdeksaa eri seuraa, joista Buffalo Sabresia kahdeksan kauden ajan. 

Naispelaajista Hockey Hall of Fameen valittiin yhdysvaltalaispuolustaja Angela Ruggiero. Hän saavutti olympialaisista yhden kulta-, kaksi hopea- ja yhden pronssimitalin sekä MM-kisoista neljä kultaa ja kuusi hopeaa. Hänet valittiin kahdesti olympiaturnauksen parhaaksi puolustajaksi.

Rakentajien kategoriaan nimetyistä Bill Hay toimi Calgary Flamesin presidenttinä 1990-luvulla ja Hockey Hall of Famen johtajana vuosina 1998-2013. Pelaajaurallaan Hay voitti parhaan tulokkaan Calder Trophyn vuonna 1960 ja pelasi kahdesti tähdistöottelussa.

Peter Karmanos Jr. osti Hartford Whalersin vuonna 1994 ja siirsi joukkueen Pohjois-Carolinaan kolme vuotta myöhemmin. Carolina Hurricanes voitti Stanley Cupin vuonna 2006. Karmanos on tukenut aktiivisesti myös juniorikiekkoa kotiosavaltiossaan Michiganissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle