Leijonat jälleen Euro Hockey Tourin voittoon

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomi tarvitsi Sweden Hockey Gamesin päätösottelussa Ruotsia vastaan yhden sarjapisteen varmistaakseen neljännen peräkkäisen Euro Hockey Tourin voittonsa. Tarvittava piste saatiinkin saalistettua, kun intensiivisen hegemoniakamppailun varsinainen peliaika päättyi tasan 1-1. Leijonat kruunasivat epävirallisen Euroopan mestaruutensa voittamalla Ruotsin rangaistuslaukauskisassa Petteri Nummelinin hienon osuman ansiosta.

Suomi hallitsi avauserän pelitapahtumia selvästi, mutta tulostaululla tämä ei millään tavalla näkynyt. Leijonien hyvän alun jälkeen Ruotsi iski ajassa 4.50 ensimmäisellä laukauksellaan ottelun avausmaalin. Keltapaidat pelasivat perushyökkäyksellä Jonas Rönnqvistille vetopaikan B-pisteen kaarelle ja kun Ari Sulander oli tilanteessa hieman väärin sijoittunut, upposi Rönnqvistin rannelaukaus helponnäköisesti etunurkasta sisään.

Suomella oli avauserässä epäonnea maalipaikoissaan. Mm. Kimmo Rintasen hienon yksilösuorituksen jälkeen tulinen laukaus kimposi Ruotsin maalivahdin Henrik Lundqvistin maskista päätyverkkoon. 14 minuutin kohdalla puolestaan Juha Ylösen laukaus livahti jo Lundqvistin jalkojen välistä, mutta ohjautui onnekkaasti patjan reunasta niukasti ohi takatolpan. Ruotsi vei pelitapahtumien vastaisesti avauserän nimiinsä 1-0.

Toinen erä oli huomattavasti tasaisempi kuin ensimmäinen, vaikka Suomi olikin edelleen hienokseltaan niskan päällä. Leijonien ansaittu tasoitusmaali syntyi ylivoimalla ajassa 23.31. Marko Kiprusoff löysi syötöllä maalin eteen täysin vapaaksi unohtuneen Juha Ylösen, joka onnistui Henrik Lundqvistin mailanheitosta huolimatta lopulta liruttamaan pikkumustan rystypuolelta puolityhjään verkkoon.

Suomen tasoituksen jälkeen kakkoserässä nähtiin erittäin vähän hyviä maalipaikkoja. Ruotsin paras tekopaikka siunaantui ylivoimalla Jörgen Jönssonille, joka ei kuitenkaan saanut parista metristä kiekkoa Ari Sulanderin selän taakse. Suomen johtomaali oli puolestaan lähimpänä, kun Teemu Elomo pääsi erän lopussa ohjaamaan siniviivalämärin maalin kulmalta. Henrik Lindqvist onnistui kuitenkin vaivoin torjumaan tilanteen ja näin kahden erän jälkeen numerot olivat tiukasti 1-1.

Päätöserä oli kaksijakoinen. Ensin nähtiin pitkään erittäin tarkkaa peliä molempien joukkueiden toimesta. Erän toisella puoliskolla alkoi kuitenkin väsymyksen myötä tulla myös virheitä ja siten myös hyviä maalipaikkoja. Ottelussa mentiin muutaman minuutin ajan aikamoisella vauhdilla päästä päähän ja molemmilla joukkeilla oli omat tilaisuutensa ratkaista ottelu.

Ruotsilla oli viimeisellä 10-minuuttisella määrällisesti enemmän maalipaikkoja kuin Suomella, mutta Leijonien voi silti sanoa olleen lähempänä voittomaalia. 52 minuutin kohdalla kolmen kruunun miehet sähläsivät omalla alueella ja Jukka Voutilainen pääsi nokikkain Henrik Lindqvistin kanssa. Voutilaisen yritys oli aivan kelvollinen, mutta Lindqvist venyi silti polketorjuntaan.

Nelisen minuuttia ennen loppua Sami Torkki onnistui toimittamaan kiekon pömpeliin, mutta maali hylättiin paitsiona. Varsinainen peliaika päättyi tasan 1-1 ja Suomi varmisti samalla Euro Hockey Tourin voiton.

Jatkoajalla ei osumia nähty ja näin Sweden Hockey Gamesin päätöskamppailun ratkaisu siirtyi rankkareihin. Ensimmäisenä ampumaan asettunut Petteri Nummelin nosti pienen harhautuksen jälkeen kiekon tyylikkäästi maalin kattoon ja paineet siirtyivät Ruotsille. Ari Sulander torjui Niklas Anderssonin kevyehkön ratkaisuyrityksen ja näin Suomi kaatoi rakkaan kiistakumppaninsa numeroin 2-1.

Euro Hockey Tourin voitto oli Suomelle siis jo neljäs peräkkäinen. Sweden Hockey Gamesin voiton vei puolestaan Venäjä, joka kaatoi päätöspäivänä Tsekin maalein 3-2. Suomi sijoittui turnauksessa kolmanneksi. Sweden Hockey Gamesissa Leijonien peli ei kulkenut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta tämän päivän hieno taistelu jätti paremman maun suuhun. Kotikisojen MM-projekti kulkee epävirallisen Euroopan mestaruuden myötä aikataulussa kohti kevään kultajuhlia.