Ilves teki katastrofaalisen operatiivisen tuloksen – ilmoitus voitosta vain numeroleikkiä

LIIGA / Uutinen
Ilveksessä on pää syvästi kallellaan.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi
Ilves-Hockey Oy teki huhtikuussa päättyneellä tilikaudellaan käytännössä lähes miljoonan euron tappion. Yrityksen nykyinen johto on erittäin pettynyt tilanteeseen ja aiemman johdon työjälkeen.

Vaikka Ilves-Hockey Oy:n viime tilikauden tilinpäätöksen vahvistava yhtiökokous järjestetään ensi viikon tiistaina, yhtiö tiedotti jo tilipäätökseen pääkohdat. Yhtiön hallituksen allekirjoittamasta ulostulosta käy ilmi, että tilikauden operatiivinen tulos on 918 000 euroa tappiollinen. Operatiivinen tulos sisältää varsinaisen päivittäisen liiketoiminnan tuottamat tulot ja menot.

Miltei miljoona euroa on massivinen rahasumma mille tahansa liigaseuralle, mutta eritoten Ilvekselle, jonka kahdeksan edellistäkin tilikautta olivat tuottaneet tappiota. Tilikauden 2015–2016 tappio oli seuraennätys, 772 000 euroa.

Se, että jokapäiväinen liiketoiminta pyörii vuoden ajan liki miljoonan euron verran tappiolla, on katastrofi. Etenkin, kun Ilves järjesti joulukuussa Ulkojäät 2016 -ulkoilmatapahtuman, jonka toivottiin pelastavan yhtiön taloustilanteen. Yrityksen hallitus mainitseekin ulostulossaan Ulkojäät 2016:n tuottojen jääneen odotetusta selvästi.

Ilves kykenee ilmoittamaan menneen tilikauden tuloksen 12 000 euroa voitollisena, koska edellinen pääomistaja, suomalais-yhdysvaltalainen liikemies Vincent Manngard antoi talvella toteutetun omistajavaihdoksen yhteydessä anteeksi yhtiölle aikoinaan antamansa 930 000 euron pääomalainan. Pääomalaina oli kirjattu taseeseen, joten se ei rasittanut vuosien aikana tilinpäätöksiä.

Mutta nyt kun pääomalaina voitiin purkaa taseesta, summa siirtyi tulokseen tuottona. Ei kuitenkaan ole tiedossa, oliko Manngardilla aikomusta periä velkaansa lainkaan takaisin. Hänelle kyse saattoi olla lähinnä rikkaan pääomistajan yhtiölleen myöntämästä tuesta. Ja lainan takaisin maksaminen olisi ollut yhtiön taloudellisessa nykytilanteessa erittäin epätodennäköistä.

Näin ollen kyse on lähinnä kirjanpidollisesta numeroleikistä. Käytännössä operatiivinen tulos on Ilveksen tilikauden tulos.

Ilves-Hockey Oy:n nykyinen operatiivinen johto on Jatkoajan tietojen mukaan erittäin pettynyt ja turhautunut aiemman johdon kädenjälkeen. Yhtiöllä on perättäisten tappiollisten tilikausien lisäksi nyt rasitteenaan Jääkiekon SM-liiga Oy:ltä saamansa 100 000 euron sakko. Se langetettiin Ilvekselle rangaistuksena pelaajaliikenteestä KHL-seura Helsingin Jokerien kanssa. Liiga-Oy:n omistavat liigaseurat ovat sopineet yhdessä, että pelaajaliikenne Jokerien ja Liigan välillä on kiellettyä sanktion uhalla.

Manngard myi osakkeensa helmikuussa Ilves ry:lle ja sijoittajaryppäälle. Ilves-Hockey Oy:n toimitusjohtajana työskentelee nykyään Risto Jalo. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on nyt Jyrki Seppä. Ennen omistajanvaihdosta toimitusjohtajana työskenteli vuosina 2004–2010 ja 2014–2017 Esa Honkalehto. Puheenjohtajana oli Vesa Kainulainen.

ANTTI PÄRNÄNEN

» Lähetä palautetta toimitukselle