Hylätty maali ei lannistanut - Chicago pinnisti voittoon jatkoerässä

Brent Seabrookin kauden ensimmäinen pudotuspelimaali vei Chicagon neljän parhaan joukkoon.
Läntisen konferenssin toisen finalistin ratkaisemiseksi tarvittiin paitsi seitsemäs peli myös sen jatkoaika. Siinä Chicago Blackhawks osoittautui Detroit Red Wingsiä paremmaksi. Lopputulos kirjattiin lukemin 2-1. Chicago otti kolme perättäistä voittoa selvittäessään tiensä konferenssin finaaliin voitoin 4-3.

Ennen illan ottelua jatkossa olivat viisi viimeisintä Stanley Cup -mestaria vuosilta 2008-2012. Chicago Blackhawksin otettua yön ottelusta voiton lukemin 2-1, jäljelle jäivät enää neljän viimeisimmän kauden mestarit.

Ensimmäistä laukausta maalia kohti saatiin odottaa toista minuuttia, mutta sitten mentiinkin päästä päähän. Puolustajat olivat hyökkäysten kärkenä. Ensin Nick Leddy oli johtamassa Chicagon hyökkäystä ja kohta saman tempun teki Brendan Smith vastapäässä, mutta viimeistelyt jäivät kummastakin hyökkäyksestä uupumaan.

Justin Abdelkader yritti survoa väkisin kiekon ohi Corey Crawfordin siinä kuitenkaan onnistumatta. Kaverista koitettiin taklata parhaat mehut irti. Duncan Keith oli ensimmäinen vieras jäähyboksissa. Erää oli tuolloin pelattu viiden ja puolen minuutin verran. Crawford joutui tulitukseen Detroitin ylivoiman aikana, mutta mies kesti ja numerot säilyivät taululla pyöreinä nollina.

Detroitin kannalta huonoja uutisia toi Valtteri Filppulan loukkaantuminen. Filppula loukkaantui väännössä Andrew Shaw'n kanssa kaaduttuaan jäihin eikä enää palannut otteluun. Avauserässä nähtiin muutoinkin jonkin verran jälkipeliä.

Erän puolivälissä Joakim Andersson käväisi kaksiminuuttisella, mutta kotijoukkueen ylivoimapelissä ei ollut kehumista. Se sai aikaiseksi vain yhden laukauksen kohti Jimmy Howardia.

Erän ehtoopuolella Shaw yritti yllättää Howardin vanhanaikaisella, mutta ei onnistunut. Shaw yhdessä ketjukaveriensa Viktor Stålbergin ja Brandon Saadin kanssa sai vielä viime minuuteilla aikaiseksi mylläkän Detroitin maalille, mikä johti lopulta myös uuteen Wingsin jäähyyn. Chicagon ylivoimasta huolimatta erä päättyi lopulta maalittomana.

Vain erän alussa maalataan

Toiseen erään Blackhawks sai huippualun. Tasoihin maalipörssin kärjen kanssa kivunnut Patrick Sharp vei Chicagon 1-0-johtoon, kun erästä oli kulunut reilu minuutti. Maali syntyi 2-1-hyökkäyksestä, johon Sharp pääsi yhdessä Marian Hossan kanssa. Hossa syötti ja Sharp maalasi. Tilannetta edelsi Detroitin pahoin ajoitettu vaihto.

Kumpaankin päähän syntyi kohtuullisen paljon tilanteita, mutta maalit olivat tiukassa. Cory Emmerton pääsi viiden minuutin kohdalla laukomaan vapaasti Damien Brunnerilta maalin takaa tulleesta syötöstä. Jonathan Toews oli yhdessä Patrick Kanen kanssa 2-1-hyökkäystilanteessa. Toews passasi Kanelle, mutta puolustaja Niklas Kronwall esitti komean jalkatorjunnan.

Ylivoimapelit eivät toimineet kummallakaan joukkueella. Ensin Shaw ja sitten Abdelkader istuivat jäähyllä katselemassa kuinka heidän joukkueensa selvittivät alivoimatilanteet.

Rangaistusten jälkeen täysillä viisikoilla Abdelkader ja Pavel Datsjuk yrittivät väkisin tunkea kiekkoa Crawfordin selän taakse, kun peliaikaa oli toisesta erästä jäljellä kahdeksan minuuttia. Pian maalilla oli miestä kuin meren mutaa, mutta maali varjeltui. Crawfordin varustusta sen sijaan jouduttiin korjailemaan tilanteen päätyttyä.

Erän käännyttyä jo viimeisille parille minuutille Jonathan Ericsson laukoi ja kiekko jäi Crawfordin eteen houkuttimeksi, mutta maalilla ollut Andersson ei päässyt siihen mailoineen käsiksi ennen puolustusta. Sitten olikin vuorostaan kaksikko Stålberg ja Shaw omaa ratkaisuaan yrittämässä, mutta Shaw'lta pelattiin syöttötila pois ja miehen oma laukaus ei uponnut.

Hylätty maali ei muuttanut lopputulosta

Kolmannet erät ovat tilastollisesti olleet Detroitille heikkoja, mutta tällä kertaa alku ainakin näytti hyvältä. Keskialueella Daniel Cleary karvasi kiekon, sitten siinä oli mailoinaan Gustav Nyqvist ja lopulta maalin teki jälleen yhden selkeän 2-1-ylivoimahyökkäyksen päätteeksi Henrik Zetterberg. Crawford peitti Nyqvistiltä kulman, mutta Zetterbergin edessä ammotti tyhjä häkki eikä mies erehtynyt. Peli oli tasatilanteessa 1-1.

Varsinkin erän alkupuoli oli vahva Detroitilta. Datsjukilla oli lähietäisyydeltä hyvä tekopaikka, mutta Niklas Hjalmarsson ei ollut niin vain kierrettävissä ja pystyi blokkaamaan Datsjukin vedon.

Myöhemmin Sharp oli läpiajossa ja Ericsson joutui koukkaamaan miestä pysäyttääkseen tämän. Siitä Ericssonille kaksiminuuttinen, jonka aikana Detroit pelasi aktiivista alivoimaa ja piti Chicagon poissa maalinteosta.

Kun peliaikaa oli enää noin viisi minuuttia jauhoi Blackhawks peliä vastustajan päädyssä väkevään malliin. Pyöritys päättyi vasta kun Shaw oli joutunut maaliin ja maali siirtynyt pois paikoiltaan. Chicagon kannalta valitettavaa oli, ettei kiekko seurannut Shaw'ta vaan pysyi sitkeästi pois maalista. Tämä taika ei kuitenkaan pysynyt loppuun asti. Kun peliaikaa oli jäljellä 1:49, maalitorvi raikasi ja yleisö juhli kotijoukkueen Hjalmarssonin maalia. Ilo oli ennenaikaista, sillä maalia ei hyväksytty keskialueen puolella tapahtuneen nahinoinnin vuoksi.

Chicagon johtomaalin sijaan taululle lätkäistiin kaksi kaksiminuuttista merkiksi Saadin ja Kyle Quinceyn rangaistuksista ja ottelua jatkettiin tasavajaalla neljällä neljää vastaan. Detroit vei päätöserän 1-0 ja tasatilanteessa 1-1 siirryttiin jatkoerään.

Jatkoerää ei tarvinnut jauhaa montaa minuuttia, kun ratkaisu jo saatiin. Pelikellot seisahtuivat aikaan 3:35. Kauden ensimmäisen pudotuspelimaalinsa tehnyt Brent Seabrook laukoi ranteella ohi Howardin. Kuti saattoi muuttaa hieman suuntaa heittäytyneestä Kronwallista. Seitsemäs peli oli sillä selvä. Chicago nousi läntisen konferenssin finaaleihin ottamalla kolme perättäistä voittoa Detroitista. Finaalissa se kohtaa Los Angelesin.

CHICAGO-DETROIT 2-1 ja. (Chicago jatkoon voitoin 4-3)