HIFK etsii hyökkääjiä - haluaa Ville Leinon

LIIGA, NHL, SHL / Uutinen
Ville Leinon palveluksia halutaan yhä Suomessa.
Kuva © Getty Images
HIFK hakee vielä hyökkääjiä ensi kauden joukkueeseensa. Toiveissa on kulttipelaaja ja entinen NHL-tähti Ville Leino.

Helsingin IFK:lla on verkot vesillä ja haussa potra hyökkääjäsaalis. Seuran urheilujohtaja Tom Nybondas kertoo rekryn olevan päällä, mutta sillä ei ole kiire.

- Olemme kertoneet markkinoille muutamalle agentille, millaiset ominaisuudet meitä vielä kiinnostavat. En kuitenkaan halua kertoa niitä julkisuuteen ja kilpailijoillemme.

Kyseeseen tullee laitahyökkääjät, sillä HIFK:lla on keskushyökkääjäksi kykeneviä jo Jarkko Malinen, Thomas Nykopp, Juhani Tyrväinen, Micke-Max Åsten, Patrik Carlsson, Jerry Ahtola ja Panu Mieho. Hyökkääjiä on yhteensä 16, mutta heistä nuorten Miehon, Juha Jääskän, Lauri Kulmalan ja Niklas Nordgrenin vastuu jäänee vähiin.

HIFK:n hyökkääjistö on nyt selkeästi viime kautta työmiespainotteisempi ja nopeampi. Nybondas sanoo muutoksen olleen harkittu.

- Minkä viime kauden joukkueeseen verrattuna kärjessä häviämme, sen leveydessä nyt voitamme. Saattaa olla, että meillä on viime kautta vähemmän kiekollista taitoa, mutta santapaperia ja energiaa on enemmän.

Päävalmentaja Ari-Pekka Selinin sopimus julkaistiin toukokuun alussa. Viime kaudella Turun Palloseuraa luotsannut Selin tunnetaan työteliään jääkiekkoilun vaalijana.

- Selinin sopimus tehtiin niin myöhään, ettei hän ole ehtinyt juurikaan vaikuttaa solmittuihin pelaajasopimuksiin, mutta hän on kyllä kertonut tyytyväisyyteensä koossa olevaan ryhmään. Selinin TPS pelasi viime kaudella energistä jääkiekkoa. Sellaista haluamme HIFK:kin pelaavan, ja uskon tämän joukkueen olevan valmis siihen, Nybondas sanoo.

Helsinkiläisillä on toiveissaan myös varsinainen jokerikortti. HIFK on Jatkoajan tietojen mukaan kiinnostunut entisestä NHL-tähdestä Ville Leinosta. Laitahyökkääjä Leinon saaminen Suomeen on kuitenkin verotussyistä epätodennäköistä. Hän nauttii yhä vuonna 2011 solmitusta ja vuonna 2014 ulosostetusta Buffalo Sabres -sopimuksestaan yli 1,2 miljoonan Yhdyvaltain dollarin eli noin 1,08 miljoonan euron vuotuista palkkaa. Ulosostorahojen maksaminen jatkuu vuoteen 2020 saakka. Miljoonatienestit ja Suomessa asuminen ovat tuskin houkutteleva yhtälö.

Leinoa voi kutsua kulttipelaajaksi. Savonlinnan Pallokerhon kasvatti voitti Suomen mestaruuden Hämeenlinnan Pallokerhossa vuonna 2006 ja kirjautti seuraavalla kaudella Helsingin Jokereissa runkosarjan 55 ottelussa tehopisteet 28+49=77 sekä 14 pudotuspeliottelussa pisteet 8+11=19. Sen jälkeen Detroit Red Wings tarjosi NHL-sopimusta. Leino löi maailman parhaassa jääkiekkosarjassa läpi kevään 2010 pudotuspeleissä. Hän taikoi Philadelphia Flyersin riveissä 19 pudotuspelitaistossa pisteet 7+14=21. Kesällä 2011 solmitun kuusivuotisen Sabres-sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen suomalaisen ura syöksyi alamäkeen. NHL-taival päättyi kauden 2013–2014 jälkeen. Sittemmin Leino on pelannut KHL:ssä, NLA:ssa ja SHL:ssä. Viime kausi tuotti Ruotsissa Växjö Lakers HC:ssa 44 ottelussa tehopisteet 8+15=23.

Leino, 33, on pelaajaprofiililtaan kärkiketjujen pelintekijä. Hän sanoi äskettäin Kauppalehdessä jatkavansa huippu-urheilu-uraansa enää korkeintaan vuoden. Urheilusanomille hän kertoi harjoittelevansa tällä hetkellä ensi kautta varten.

» Lähetä palautetta toimitukselle