Suomi teki kuusi maalia ensi erässä ja ottelu oli tältä osin ohi

Ensimmäinen A-maaottelu Vaasassa

Vaasan uusitussa jäähallissa ei koskaan ole ollut paikalla yhtä paljon väkeä kuin eilen pelatussa
A-maaottelussa. Ei ihme sillä tunnetusti kovassa kiekkokaupungissa ei koskaan ole pelattu
maaotteluita tällä tasolla. 45 minuuttia ennen pelin alkua oli molempien päätyjen seisomakatsomot
jo täynnä. Otteluun oli varattu lähes 2000 lippua ennenkuin ottelun järjestämisestä saatiin varmuus.
Paikalla hallissa oli lopulta lähes 4000 katsojaa.

I erä - 6-0, peli ohi

Moni oli ennen ottelua hämmästellyt Porissa pelatun ottelun vähämaalisuutta. 4-1 eivät varmasti
olleet mitä Suomen fanit odottivat. Toisessa kohtaamisessa kuitenkin meno oli aivan toisenlainen.
Jo alkulämmittely näytti osan totuudesta. Ranskan pelaajat eivät varmasti koskaan olleet kuulleet
"pehmeistä käsistä" jääkiekon yhteydessä.

Ottelu ehti vanhentua vain tasan kolme minuuttia kun Suomi rankaisi ensi kertaa. Ylivoimalla Hentunen parkkeerasi
vasemmalle aloituspisteen takakaarelle ja sai syötön Kiprusoffilta ja suoraan syötöstä tulinen lämäri etuyläkulmaan
ohi Julien Figvedin. Maaliin merkattiin virheellisesti syöttäjäksi Pärssinen. Kiprusoff ujona poikana ei virhettä
korjauttanut. Peli jatkui Ranskan päädyssä. Ranskalla oli suuria ongelmia jopa purkukiekoissa, pienet Ranskalaiset
eivät saaneet edes kuljetettua kiekkoa pois omalta alueelta kun kiekko löysi tiensä jo Suomalaisten lapaan. Kymmenen
minuutin kohdalla Suomi rankaisi jälleen. Kulmatilanteen voiton jälkeen Hentunen oli oikealla laidalla josta todella
tarkka ja luja syöttö maalin takakulmalle jossa Tommi Santala sai ohjata rauhassa kiekon maaliin. Figved ei ehtinyt edes
"merde" sanoa. Pari minuuttia myöhemmin pelin painopisteen ollessa edelleen Ranskan päädyssä Suomi teki kolmannen maalin ylivoimalla,
tulokas Jani Rita maalintekijänä. Vain muutama minuutti edellisestä liukas Timo Pärssinen sai Hannes Hyvösen laitakahinasta
kiekon itselleen maalin takana, kiersi kunniakujaa pitkin maalin eteen ja sijoitti kylmän rauhallisesti kiekon
maaliin. 4-0. Viides maali tuli seuraavassa vaihdossa. Jukka Hentunen teki toisen maalinsa oikealta takatolpalta
Jani Ritan loistavan syötön seurauksena. Kuudes maali erän loppuun riitti maalivahti Figvedille ja hän jäikin vaihtoon
toisen erän alussa. Kuudennen maalin teki Rita. Pakaslahden loistava pikku lätty puolustuksen keskelle, Rita ampui
suoraan syötöstä, vasuri Figved torjui mutta pudotti kiekon eteensä ja Rita ensimmäisenä paikalla ja kiekko maaliin.

Erä oli puhtaasti Suomen näytöstä. Myllys sai nimiinsä neljä torjuntaa mutta yhtään laukausta Ranska ei saanut.
Torjunnat olivat lähinnä purkukiekkojen pysäyttämistä. Vain kerran Ranska pääsi lähelle kun kolmikko Besse-Allard ja puolustaja
Meunier pääsivät maalin edustalle. Sääliksi kävi maalivahti Figvediä, poika pelasi lähes yksin Suomea vastaan ja kun
Suomella kaikki onnistui niin lukemista 6-0 ei voi maalivahtia syyttää.

II erä - peli tasoittuu

Ranska pisti toiseen erään maaliin Porissa hyvin pelanneen Patrick Rollandin. Ilmeisesti vaihto auttoi Ranskan pelaajien
itseluottamukseen sillä peli tasoittui. Tästä huolimatta peliä pelattiin lähes poikkeuksetta sinipaitojen päädyssä.
Jukka Hentunen teki neljännen tehopisteensä ja kolmannen maalinsa vajaan neljän minuutin jälkeen. Loistava esityö Pärssiseltä joka
löysi toisesta laidasta Santalan jonka syöttö löysi takatolpalta Hentusen ja hattutemppu oli valmis. Hentunen ja Pärssinen saivat
oikeutetusti kovat suosionosoitukset. Pari kautta sitten Hermeksessä pelaaneet ja paikallisen Sport-kannattajajoukon vihamiehinä olleet
pelaajat varmasti nauttivat tilanteesta. Kahdeksas maali kertoo jotakin pelin luonteesta. Siirtolohkareen kokoinen pakki Kimmo Lotvonen
nousee maalille ja tekee maalin. Hieno yksilösuoritus ja kiekko harhautuksen jälkeen takakulmaan. Loppuerän ajan maalivahti Rolland piti onnella
ja taidolla maalinsa puhtaana. Muutaman loistavan torjunnan mies esitti, kaverin hanskakäsi on todella nopea. Tämän sai todeta mm. Jukka Hentunen
joka pääsi muutaman metrin päästä ampumaan yläkulmaan vain nähdäkseen kiekon katoavan Rollandin hanskaan. Ilman paikkoja ei ollut Ranskakaan.
Hentunen meinasi kerran tuikata kiekon itse omaan maaliin. Erän alkupuolella ylivoimalla hyvin ampuva pakki Sebastien Dermigny ampui tulisesti mutta
Myllys torjui. Samainen Dermigny erän loppupuolella pääsi myöskin ylivoimalla livahtamaan takakulmalle ja laidalta
Maurice Rozenthal tarjoili nappisyötön, ohjaus suoraan syötöstä ohi Myllyksen mutta kiekko osui sivuverkkoon.

III erä - kikkailua ja show-meininkiä

Kolmas erä oli lähinnä kosmetiikkaa. Suomalaiset limuttivat Ranskalaisia mennen tullen ja erän alussa Esa Pirnes teki Suomen
yhdeksännen maalin. Pasi Petriläinen ampui viivalta, kiekko osui Ranskan pelaajan mailaan josta se kimposi viiden metrin korkeuteen
ja tippui maalin eteen jossa Pirnes sai rauhassa tökätä kiekon alakulmaan. Pari minuuttia myöhemmin Perti Pakaslahti teki
uransa ensimmäisen maalin maajoukkueessa. Rita voitti jälleen kerran kiekon laidalla, syöttö viivalle Somervuorelle joka
pisti suoraan kiekon keskelle ja Pakaslahti täräytti sydämensä kyllyydestä kiekon yläkulmaan ja taululle uusi kymmenluku.
Yleisö sai pitää hauskaa kun toinen linjamies etsi kiekkoa maalin toppausten sisältä. Kiekko oli tässä vaiheessa jo Pakaslahden
mukana vaihtopenkillä matkalla kirjahyllyyn. Ranska sai kuparisensa rikki viisi minuuttia ennen loppua. Suomi menetti
kiekon omassa päässä Christian Pougetille, tämä löysi vapaana aloituspisteellä olleen Maurice Rozenthalin joka ampui.
Laukaus epäonnistui lähes täydellisesti. Kiekko pomppi ja Myllys tapansa mukaan tuli metrikaupalla vastaan, Jamon pahaksi
onneksi kiekko lähti chippinä Myllyksen yli maaliin. Ottelun jälkeen Jamo sanoi nähneensä Rosenthalin vapaana ja lähti
peittämään kulmaa koska Maurice ampui suoraan syötöstä. Jouduimme ottelun jälkeen kertomaan Jamolle miten maali syntyi. Nollapelin menetys
ei kuitenkaan Jamoa haitannut. Pääasia kun sai peliaikaa. Jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi kumpi vei ja kumpi vikisi, Esa
Pirnes teki toisen maalinsa viimeisellä minuutilla. Maalin edestä ohjaus Antti Miettisen laukauksesta jätti Rollandin ilman mahdollisuuksia. Erän lopulla
Kiprusoff-Martikainen uinahti hetkeksi ja Jari Kaarela-lookalike Guillaume Besse pääsi yksin läpi mutta Kiprusoff sai juuri ennen
laukausta tuuheapartaisen Bessen pihteihin ja Myllys peitti kiekon.

Lyhyt yhteenveto

Suomi oli kookkaampi ja taitavampi kuin Ranska. Ranskan joukkue oli liian pieni pärjätäkseen Suomelle laidoilla ja liian hidas avojäällä.
Vain Jean-Christophe Filippin oli tarpeeksi iso pärjätäkseen kulmissa, muuten joukkue hävisi kaikki laitaväännöt. Keskipituudeltaan
noin 180cm ja painoltaan hieman yli 80kg joukkue oli altavastaaja. Tässä oppitunti junioreille, maidolla, ruisleivällä ja hernekeitolla
pärjää paremmin kuin crossanteilla ja punaviinillä. Teknisesti joukkueet olivat kuin eri planeetalta. Vain kaksoisveljet
Maurice ja Francois Rozenthal pärjäsivät paikkapaikoin tällä saralla mutta muuten Ranska oli varsin jäykkä kokonaisuus. Ainoa osa-alue jossa
Ranska pärjäsi oli ulkonäkö. Pelaajat olivat lähes poikkeuksetta mustatukkaisia ja parta ajamatta. Suuri osa ei käyttänyt visiiriä
kypärässä. Suomelta onnistuivat erityisesti ykköskenttä sekä kaksikko Rita-Pakaslahti. Esa Pirnes pelasi pirteästi myöskin. Puolustuksesta on
mahdoton sanoa mitään koska Ranska ei missään vaiheessa päässyt puolustusta kiusaamaan. Kakkoskenttä oli vaisu. Sihvonen ja Hyvönen olivat
lähes näkymättömiä.

Lehdistötilaisuus

Aravirta oli tyytyväinen olosuhteisiin. Ara kiitteli järjestelyitä ja yleisöä, eikä syyttä. Itse peliä Ara analysoi päiväksi jolloin kaikki
onnistuu. Uusia pelaajia on lupa odottaa pronssipelin jälkeen. Ara haluaa kunnioittaa joukkueiden pelirauhaa. Maanantaina nimetään
NHL-vahvistuksia. Osalle pelaajista on luvassa ns. try-out leiri jossa NHL-pelaajat näyttäytyvät Euro-kaukalossa. Ara kiitteli Ranskan joukkueen
moraalia yhdessä heinäkuusta asti Ranskaa valmentaneen Heikki Leimeen kanssa. Leime totesi että joukkue halusi ottaa kaikki irti kovasta
vastustajasta kun porukka aloittaa muutaman viikon kuluttua kotikisat B-sarjassa. Olympialaisiin Ranska selvitti tiensä jo aiemmin.
Ara kommentoi tulokkaitaan Ritaa, Santalaa ja Turusta positiivisesti. Tommi Turunen oli Aran mukaan kuin "lehmä kevätlaitumella". 31 vuotiaana
maajoukkuedebyytti on hyvin onnistunut. Rita on maajoukkuepelaaja joka nostaa peliään Suomi-paidassa, paljon potentiaalia ja paljon onnistumisia.
Santalan koko ja ja taito on hyvä yhdistelmä joka on toiminut tähän astisissa peleissä.