Fuhr ja Lafontaine Hockey Hall Of Fameen

NHL / Uutinen
Legendaarinen maalivahti Grant Fuhr ja pitkän uran NHL:ssä tehnyt hyökkääjä Pat Lafontaine valittiin eilen Hockey Hall Of Fameen. Heidän lisäkseen "builders"-kategoria sai kaksi uutta nimeä.

Grant Fuhr oli Edmonton Oilersien takuumies seuran voittaessa viisi Stanley Cup-mestaruutta seitsemän vuoden aikana 1984-1990. Fuhr palkittiin Vezina Trophyllä vuonna 1988 ja oli vuonna 1987 Kanadan ykkösvahti, kun maa voitti Kanada Cupin.

- Tämä on suuri kunnia, totesi Fuhr, joka sai tiedon valinnastaan puhelimitse kotikaupungissaan Edmontonissa matkalla parturista kotiin.

- Jääkiekko on paras asia mitä elannokseen voi tehdä, ja tämä on jääkiekkourani huipennus.

Fuhr, josta tulee HHOF:n ensimmäinen tummaihoinen jäsen, pelasi urallaan myös Torontossa, Buffalossa, Los Angelesissa, St. Louisissa ja Calgaryssä ennen kuin lopetti uransa kolme vuotta sitten. 19 kautta kestäneellä urallaan Fuhr voitti 409 runkosarjaottelua ja 92 pudotuspeliottelua.

38-vuotias Pat Lafontaine pelasi viidentoista kauden aikana 865 ottelua tehden niissä 468 maalia ja antaen 584 syöttöä. Valitettavasti pitkän uran katkaisi loukkaantumiset.

- Tämä on suuri kunnia, kertoi Lafontaine.

- Pikkupoikana ihailin Hall Of Famen jäseniä ja nyt saan olla osa tuota joukkoa. Tunne on uskomaton.

Lafontaine oli matkalla kotiinsa Long Islandille, kun valintakomiten puheenjohtaja soitti hänelle.

- Meinasin ajaa ulos sillalta.

Lafontaine pelasi urallaan NY Islandersien, Rangersien ja Buffalon paidassa. Hän oli tärkeässä roolissa, kun USA voitti vuoden 1996 World Cupin. Lafontaine edusti maataan myös vuoden 1984 ja 1988 olympialaisissa. Nykyään hän omistaa rakennusfirman ja toimii aktiivisesti perustamansa säätiön toiminnassa.

Hockey Hall Of Famen "builders"-kategoriaan valitaan henkilöitä, jotka ovat kaukalon ulkopuolella tehneet töitä jääkiekon eteenpäin viemiseksi niin valmentajina, huoltajina kuin kiekkojohtajinakin.

Suomalaisille tuntemattomin tämän vuoden valituista oli Brian Kilrea, joka monien vuosien ajan on valmentanut useita Kanadan juniorijoukkueita ja ollut edesauttamassa useiden nuorten NHL-uraa. Tämä 67-vuotias herrasmies on valittu kahdesti myös CHL:n vuoden päävalmentajaksi. Kilrea saavutti viime maaliskuussa tuhannennen voittonsa CHL:n Ottawa 67:n valmentajana. Hän on valmentanut kyseistä joukkuetta joka 26 kautta. Kaksi kautta vierähti myös NY Islandersien apulaisvalmentajana.

- Olen valmentanut monta vuotta ja nautin siitä edelleen.

Toinen builders-kategoriaan valittu oli Detroit Red Wingsien omistaja Makedoniassa syntynyt ja Detroitissa kasvanut Mike Ilitch. Hän osti yhden NHL:n alkuperäisistä joukkuesta, Red Wingsin vuonna 1982, kun joukkue oli liigan pohjalla ja seuralla oli vain 2100 kausikorttilaista. Business-maailmassa menestynyt Ilitch käänsi kuitenkin seuran uuteen nousuun ja joukkue on sen jälkeen voittanut Stanley Cupin kolmasti.

- Urheiluelämä muuttuu, mutta pelaajat eivät. He ovat tämän lajin sydän, kommentoi Ilitch vaatimattomasti valintaansa.

Hockey Hall Of Famen 18 jäseninen komitea valitsee joka vuosi lisää jäseniä tähän kuuluisuuksien galleriaan. Ainoa kriteeri valinnalle on, että peliuran pitää olla päättynyt vähintään kolme vuotta aiemmin. Tänä vuonna mm. Dino Ciccarelli, Guy Carbonneau, Glenn Andersson ja Brian Bellows jäivät ilman valintaa. Komitean jäsenet ovat vannoneet valan, etteivät kerro äänestyksen tuloksista julkisesti. Tänä vuonna jäsenistä pois oli vain legendaarinen Islanders-valmentaja Al Arbour, joka toipuu vaikeasta leikkauksesta.

Virallisesti Fuhr, Lafontaine, Kilrea ja Ilitch pääsevät HHOF:n jäseniksi 9. marraskuuta pidettävässä juhlatilaisuudessa

» Lähetä palautetta toimitukselle