Suomen kiri toi tulosta – Ruotsi kaatui Moskovassa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Moskovassa Jukka Jalosen ryhmään liittynyt Juuso Hietanen vastasi ottelun voittomaalista.
Leijonien alku oli hankala, mutta Suomi oli lopulta Ruotsia parempi lukemin 3-2 varhain lauantaina pelatussa ottelussa.

Suomi ja Ruotsi iskivät yhteen jo kello 11.30 paikallista aikaa Moskovan TsSKA:n kotihallissa. Lähtökohta oli molemmissa pukukopeissa samankaltainen, sillä taskussa olivat voittomaalikilpailuissa tulleet tappiot torstain kamppailuista. Tosin Tre Kronor oli välttynyt matkustamiselta edellisen ottelunsa jälkeen.

Suomen kokoonpanoon tuli paljon muutoksia sitten Hakametsässä pelatun Tšekki-ottelun. Maalille asteli Rasmus Tirronen ja vain nelosketju Jere Sallinen-Jani Lajunen-Henri Ikonen pysyi kasassa. Ainoastaan Venäjällä pelattavissa otteluissa turnauksessa esiintyvä Dynamo Moskovan Juuso Hietanen liittyi myös joukkueeseen. KalPan Eetu Luostarinen ja Jukurien Mika Partanen puolestaan tekivät maajoukkuedebyyttinsä Moskovan aamupäivässä.

Ottelun ensimmäisestä erästä muodostui Leijonille vaikea. Ruotsi oli avauskiekosta lähtien terävämpi ja Suomella oli suuria vaikeuksia saada omaa kiekollista peliään käyntiin. Jani Hakanpään muutaman minuutin pelin jälkeen ottama jäähy kostautui, ja Ruotsi siirtyi lähes välittömästi ylivoiman käynnistymisen jälkeen 0-1-johtoon. Färjestadin Michael Lindqvist pääsi viimeistelemään Joel Kellmanin esityöstä maalin edustalta ohi Rasmus Tirrosen.

Näissä lukemissa mentiinkin ottelun ensimmäiselle erätauolle. Jälkikäteen katsoen Leijonat pääsi vähällä ensimmäisestä erästä. Hietasen epäonninen korkea maila toi ruotsalaisille neljä minuuttia ylivoimaa, jota he eivät kuitenkaan onnistuneet hyödyntämään. Suomen tilanteet olivat puolestaan harvassa. Hyökkäyspään valon hetkiä olivat lähinnä Teemu Turusen röyhkeä maalille tulo kulmasta ja Toni Rajalan jatko Hietasen syöttöön aivan erän lopussa.

Toiseen erään sisuuntuneet Leijonat

Päävalmentaja Jukka Jalonen oli valmennusryhmänsä kanssa selvästi saanut oikeansuuntaista viestiä perille, sillä leijonamiehistö saapui aivan erilaisella jalalla ottelun toiseen erään. Alusta alkaen nähtiin sisääntuloja hyökkäysalueelle kiekon kanssa, mitkä jäivät avauserässä lähes täysin uupumaan. Suomelle avautui 17 sekunnin ajaksi mahdollisuus hakea tasoitusta jopa kahden miehen ylivoimalla, mutta ylivoima jäi ilman osumaa, kun Tre Kronorin maalia pitkästä aikaa vartioinut Adam Reideborn torjui Leijonien lähentelyt.

Hyvän lähdön erään saaneet Leijonat saivat kuitenkin pian kylmää vettä niskaan, kun John Norman löysi maalin edustalle täysin vapaaksi unohtuneen Emil Larssonin. Luulajan hyökkääjä kiitti esityöstä ja siirsi taidokkaasti kiekon ohi Tirrosen vieden Tre Kronorin jo kahden maalin karkumatkalle.

Suomen positiivinen erä sai kuitenkin lopulta palkinnon, kun Joel Perssonin erän loppupuolella ottama kampitus -rangaistus kostautui. Oula Palveen upea rannelaukaus upposi takayläkulmaan rikkoen Reidebornin nollan ja samalla käynnistäen Leijonien kirin. Maali oli Palveen ensimmäinen maajoukkueessa.

Suomen vuoro tulla takaa ohi

Jos Suomi hukkasi torstaina Hakametsässä päätöserässä oman johtonsa, niin tällä kertaa oli sen vuoro tulla kolmanteen erään tappioasemassa ja juhlia ottelun päätteeksi voittoa. Antti Kalapudas pääsi ohjaamaan maalin edestä Palven tavoin leijonauransa avausmaalin tuoden Suomen tasoihin muutaman minuutin pelin jälkeen. Kiekon viivalta maalille toimitti Juuso Puustinen ja lisäksi hyvän pelin pelannut Otto Leskinen kirjautti tasoitusmaaliin jo päivän toisen tehopisteensä.

Kamppailussa oli ilmassa jo jatkoajan tuoksua, kunnes aiemmin maalinteossa onnistunut Emil Larsson huitaisi ikävän näköisesti Jukka Peltolaa kasvoihin ja löysi itsensä jäähypenkin puolelta vain muutamaa minuuttia ennen ottelun loppua.

Suomella oli suuria vaikeuksia saada Larssonin kaksiminuuttisen aikana ylivoimaansa käyntiin, mutta ainoa paikka oli lopulta tarpeeksi. Rajalan syöttö löysi Hietasen, jolla oli täysin vapaa väylä kohti Ruotsin maalia. Tarkka laukaus upposi aivan ylänurkkaan ja Suomi johti ensimmäistä kertaa ottelua pelikellon näyttäessä 57.20.

Tästä Ruotsi ei enää toipunut ja Suomi pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan tämänvuotisessa Moskovan turnauksessa. Huomenna Ruotsi kohtaa Suomen torstaina kaatanen Tšekin. Suomella puolestaan tiukka matkustusaikataulu jatkuu, kun edessä on siirtyminen Moskovasta Pietariin. Siellä odottaa huomenna kamppailu Zenitin jalkapallostadionilla isäntämaa Venäjää vastaan yli 60 000 katsojan edessä.