Ilves yrittää löysätä Tapparan otetta Tampereen herruudesta

LIIGA / Ennakko
Saako Ilves pysäytettyä Tapparan paikallispeliputkea edes ylivoimalla?
Kuva © Jarno Hietanen
Vaikka Tampereen paikallisherruus on tälläkin kaudella ratkennut hyvissä ajoin, pelataan Hakametsän perjantai-illassa tärkeistä pisteistä. Siinä, missä kotijoukkue Ilves yrittää kiivetä kauden viimeisen viidenneksen aikana kymmenen parhaan joukkoon, Tapparan panoksena on kotietu puolivälieriin.

Illan ennakkosuosikki on selvä: Tappara on voittanut kauden kaikki neljä aikaisempaa paikallispeliä murhaavin numeroin. Tapaninpäivän 4-2-voitto oli otteluista tiukin, mutta koko kauden maaliero 19-4 ei jätä selittelylle sijaa. Ilvesläisille viime kevään täysimittaisessa pudotuspelisarjassa napatut kolme voittoa ovat pelkkä kaunis muisto.

Suosikin asetelmaa ei muuta edes Tapparan viime aikojen taaperrus. Kirvesrinnat ovat viimeisistä viidestä ottelustaan kaapineet kasaan yhtä monta pistettä. Vaikka tamperelaiset onnistuivatkin kaatamaan JYPin keskiviikkona, paikka neljän parhaan joukossa on kintaalla. Viidentenä väijyvä HIFK puuskuttaa niskaan neljän pisteen päässä.

Hakametsän pukukoppikäytävän toisessa päässä on yhtä lailla kireä tilanne. Tiistain vierasvoitto Turusta puhalsi lisätoivoa sarjataulukon kymppipaikan tavoitteluun, mutta Ässien kahdeksan pisteen eron kurominen 12 pelin aikana ei tarjoa mahdollisuutta ohipeleille − etenkään, kun HPK taistelee samasta apajasta.

Ilveksen ratkaistava ylivoimalla

Ilveksen suurin murhe on ollut tehokkuudessa. Tupsukorvat ovat jääneet viimeiseen seitsemään peliin peräti kolmesti ilman maaleja. Yli kolmen maalin iltoja on kuluvan vuoden puolella kertynyt vain kuusi. Karri Kiven luotsaaman joukkueen erikoistilannepelaaminen on ollut viimestelyn tukkoisuudesta huolimatta hyvällä tolalla: Ilveksen ylivoima on rankaissut vuodenvaihteen jälkeen vastustajaa lähes joka neljännellä kerralla. Verkon on heiluttava Tapparaakin vastaan, mikäli Ilves haluaa osansa pistepotista.

Siinä, missä Ilves on onnistunut ylivoimalla hyvään tahtiin, Tapparan erikoistilannepelaaminen on surkealla tolalla. Kirvesrinnat ovat onnistuneet hyödyntämään miesylivoimansa tänä vuonna heikolla 10,81 prosentin tehokkuudella. Lukemaan on syytä parantua roimasti kevään mittaan, jotta menneiden kausien menestys saisi jatkoa.

Ilves pääsee perjantain otteluun lähes parhaalla mahdollisella miehistöllään. Loppukauden ajan polveaan hoitava Joona Ikonen loistaa poissaolollaan, mutta muu miehistö on terveenä. Tupsukorvien toiveikkaat katseet kääntyvät jälleen kerran Eemeli Suomen ja Ville Meskasen suuntaan. Niin ikään menneillä kierroksilla tehokkaasti pelanneen Arttu Ruotsalaisen harteilla on paikallispelissä suuri vastuu.

Kirvesrintojen tilanne ei ole aivan yhtä hyvä. Loukkaantunut Juhani Jasu sai keskiviikon JYP-ottelun ajaksi sairastelukaverin Jere Karjalaisesta, jonka pelaaminen perjantaina on vielä epävarmaa. Etenkin Karjalaisen puuttuminen on kauden aiempiin kohtaamisiin peilaten takaisku: laitahyökkääjä on kurittanut Ilvestä tällä kaudella jo neljästi. Tapparan nimivahvassa miehistössä riittää kuitenkin laajuutta. Etenkin jälleen hyvää kautta pelaava Jukka Peltola on ollut jo vuosien ajan piikki ilvesläisten lihassa.

Kotijoukkue lähtee otteluun hyvästä terveystilanteesta ja vastustajansa rämpimisestä huolimatta altavastaajana. Tehokkuus erikoistilanteilla ja hyvä maalivahtipeli tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden yllätykseen, mikäli Ilves onnistuu kääntämään loppukauden paineet voimavaraksi ja paikallispelinöyryytykset sisuksi.

Seuraa Heitä

Arttu Ruotsalainen #25 | AHL

Keskushyökkääjä

Pisteettömän joulukuun jälkeen hyvään vireeseen vertynyt hyökkääjä ratkoi pisteet keskiviikkona Turussa. Raataa illasta toiseen erinomaisella tasolla.

Jukka Peltola #81 |

Laitahyökkääjä

Tappara-kapteenin esimerkillinen uurastus ja ratkaisuhalu ovat kirvesrinnoille elintärkeä voimavara heikompien ajanjaksojen aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Tappara pitää Tampereen valtikan hallussaan
Tapparan otteet ovat olleet pitkän aikaa nihkeitä, vaikka pisteitä joukkueen laariin onkin tippunut tasaisesti. Ilveksen suoritukset ovat heitelleet runsaasti, sillä parhaimmillaan joukkue pystyy voittamaan kärkijoukkueitakin, mutta viime aikoina joukkue on kärsinyt tappioita samoista sijoista kamppaileville joukkueille. Ilveksellä tehot ovat kasaantuneet pitkälti Ville Meskasen ja Eemeli Suomen harteille, joten kärki on kapea. Tapparalla on maalintekovoimaisia pelaajia, mutta senkin viimeistely on ollut vaihtelevaa. Tappara on hallinnut tällä kaudella Tampereen paikallisotteluita viemällä kaikki neljä nimiinsä, eikä viideskään tuo poikkeusta. Paikallisottelu sytyttää kirvesrintojen hyökkäyskaluston ja se iskee tarvittavat osumat Ilveksen verkkoon.
1 2
4 5