Hapuillen viivoja kohti − yhdet sylinterit eivät riitä kevääseen asti

LIIGA / Ennakko
SaiPa odottaa Hamiltonilta varmasti ylivoimatehoja.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
Ilves ja SaiPa kohtaavat Tampereella, kun lauantai marssittaa estradille täyden Liiga-kierroksen. Joukkueiden lähtökohdat otteluun ovat varsin erilaiset, mutta kummallakin on kamppailussa omanlaisensa iso panos.

Liigan runkosarjaa on jäljellä vain noin viisitoista ottelua joukkuetta kohden. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei pudotuspelien ulkopuolella olevista joukkueista mikään yllä kevään peleihin. yksi temppua yrittävistä on Ilves, joka tarvitsee kipeästi pisteitä tavoitteensa saavuttamiseksi. Ero viivan päällä majaileviin Ässiin on kymmenen pistettä, eikä tupsukorvilla ole varaa ylimääräisiin pistemenetyksiin.

Vielä joitain viikkoja sitten Ilves olisi voinut sanoa tukeutuvansa yhteen Liigan parhaista ylivoimista, mutta nyt tupsukorvien erikoistilannekyky on tyrehtynyt olemattomiin. HIFK:ta vastaan joukkue sai monia mahdollisuuksia, mutta kaksiminuuttiset lipuivat läpi sormien kuin hiekka joukkueen pudotuspelitiimalasissa konsanaan.

SaiPa sen sijaan on tukevasti kiinni paikassa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, jonne etenevät joukkueet sijoilta 7.-10. Lappeenrantalaisilla on kuitenkin kuuden parhaan joukkoonkin vain kuuden pisteen välimatka, joten joukkue mielii myös varmasti suoraan puolivälieriin oikeuttavaan sijoitukseen. SaiPa on varmuudella nälkäinen, sillä edellisessä ottelussa joukkue hävisi rumasti Kärpille 5−1. Joukkue on hävinnyt kolme edellistä otteluaan ja pisteitä on kertynyt kaksi kappaletta.

Ilveksen otteista on paistanut ailahtelevaisuus. Tamperelaiset ovat onnistuneet voittamaan muun muassa Lukon, mutta toisaalta kärsineet tappiot Kärpille ja HIFK:lle tekemättä itse maaliakaan. Tuloksenteko on kasautunut liiaksi tiettyjen pelaajien harteille − eikä Ville Meskanen tai Teemu Rautiainen pysty kannattelemaan koko joukkuetta yksin, vaikka he hyviä pelimiehiä ovatkin.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti, ja SaiPa on ollut jokaisella kerralla etevämpi, vaikka ottelut ovat olleet osittain erittäin tasaisiakin. Edellinen ottelu meni jatkoajalle asti, kunnes Ahti Oksanen ratkaisi voiton kohtalon. Nyt Ilves pääsee kamppailuun levänneenä, kun taas SaiPa pelasi edellisenä päivänä kovatempoisen ottelun Kärppiä vastaan.

Joukkueet pääsevät kamppailuun likimain parhailla mahdollisilla kokoonpanoilla. Ilveksen Joona Ikonen loukkaantui tovi sitten sen verran pahasti, että hänen kautensa on ohi. Anssi Löfman puolestaan toipuu vielä kohti pelikuntoa lappeenrantalaisten rivistöstä. SaiPa sai kuitenkin vahvistuksen paluumuuttajan muodossa, kun Curtis Hamilton saapui kaupunkiin pelattuaan muutaman ottelun Ilveksen paikallisvastustaja Tapparassa.

Ilves on viiden ottelun kuntopuntarissa puolen välin kieppeillä, kun taas SaiPa on ollut lähes Liigan tehottomin joukkue. Hamilton on kuitenkin tuomassa joukkueeseen kaivattua säpinää. Hän tarvitsee kuitenkin muiltakin kärkipelaajilta tasaisesti tukea myös jatkossa. SaiPa on tehnyt edellisessä viidessä ottelussa vain 10 maalia.

Puhtaasti tilastojen valossa Ilveksellä voisi olla iskun paikka ylivoimalla, sillä SaiPan alivoima ei ole ollut järin kestävällä pohjalla. Ilveksellä ei kuitenkaan ole sillä osastolla varaa ilkkumiseen, sillä joukkue suorittaa kyseisessä tilastossa koko sarjan toiseksi huonoimmalla lukemalla.

Ilves voi kuitenkin tämän osalta huokaista helpotuksesta ainakin tilastollisesti, sillä SaiPan ylivoimapeli on niin ikään Liigan huonointa − suurimmaksi osaksi ajalta ennen Hamiltonin paluuta.

Seuraa Heitä

Joona Koppanen #23 | AHL

Keskushyökkääjä

Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Nuorten Leijonien parhaimmistoon lukeutunut Koppanen on pelannut tämän vuoden puolella pirteästi, mutta Liiga-uran avausmaali antaa yhä odottaa itseään. Taannoin meni jo verkon läpi − meneekö nyt sääntöjen puitteissa?

Curtis Hamilton #10 | Graz 99ers

Vasen laitahyökkääjä

Hamilton palaa Tampereelle, muttei kohtaa pätkätyöseuraansa Tapparaa, vaan sen paikallisvastustaja Ilveksen. Kanadalainen tuli uusvanhaan seuraansa kuninkaan elkein, sillä heti avauspelissään hän nakutti kaksi syöttöpistettä. SaiPa tarvitseekin Hamiltonia paitsi Ilveksen kaatoon, myös suotuisan sijoituksen saavuttamiseksi runkosarjan loppuun mennessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

SaiPan syöksy jatkuu
Vaikka Ilves on sarjataulukossa pohjamudissa, kotonaan se on pärjännyt tällä kaudella kohtalaisesti. Tupsukorvat ovat voittaneet kaksi edellistä kotipeliään. SaiPalla on menossa vaikeampi jakso. Viimeisestä viidestä ottelustaan lappeenrantalaiset ovat voittaneet vain yhden. Viimeksi tappion karvasta kalkkia tarjosi perjantai-iltana Kärpät, joten myös lepoaika on vierasjoukkueella lyhyempi. Matkarasitus, lyhyt palautumisaika ja viime aikojen vire kääntää kupin Ilveksen puolelle.
3 4
1 2