Lukko pitäisi avata, mutta kahva on kuuma

LIIGA / Ennakko
Ossi Ikosen luisteluvoima voi nousta avainasemaan.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Liigaviikko Jyväskylässä alkaa kärkikamppailulla, kun Lukko saapuu JYPin vieraaksi. Lukon lentokeli on ollut huima, kun taas JYP on kärsinyt ailahtelusta.

JYP pelasi viikonloppuna kaksi vierasottelua, joissa oli molemmissa niskan päällä. Käteen jäi vain kaksi pistettä Pelicansilta, kun Jukurit oli lauantaina tehokkaampi omissa paikoissaan. Mukaan mahtui tuttua ailahtelua, joka pienensi pistepussia mahdollisesti jopa neljällä pisteellä.

Lukko puolestaan on ollut vuoden 2018 kuumimpia joukkueita. Viimeisimpänä raumalaisten iskukyvyn sai kokea Tappara, joka kaatui Raumalla puhtaasti 4−0.

Keskinäisissä kohtaamisissa ollaan menty kotijoukkueen komennossa, kun molemmat ottelut ovat päättyneet kotijoukkueen voittoon.

Ratkaisukohdat

Hippoksen illan mielenkiintoisen yksilö on Chris VandeVelde, joka on ylittänyt kaikki odotukset Teemu Ramstedtin tutkaparina. Kaksikko onkin iskenyt edelliseen neljään otteluun 14 tehopistettä. Kun päälle isketään esimerkiksi Janne Niskala ja Ville Vahalahti, isännillä riittää kuumia pideltäviä.

Avainteemana otteluun onkin, kuinka hyvin JYP onnistuu riistopelaamisellaan sotkemaan Lukon kiekonhallintaa. Tiiveyttä ja hyvää rytmiä tarvitaan jokaisella kentän osa-alueella, jotta raumalaisten pelin laatu ei nousisi todella laadukkaalle tasolle.

Jos jonkun ongelmaksi voi nimetä Lukon saralla, se on nimenomaan puolustusalueen puolustuspelaaminen. Merkkausvirheet ja huolimattomat avaukset paineen alla avaavat JYPille paikkoja, jotka pitää käyttää tylysti hyväksi.

JYPin tehtävä onkin aistia nämä hetket oikein. Peliruuhkan keskellä jänne ei ole kestänyt koko 60-minuuttista. Yksi avainkohdista onkin varmasti toinen erä, jolloin pitkä vaihtoväli avaa jyväskyläläisille loistavan mahdollisuuden rumputulitukseen.

Erikoista

JYPin kannalta huomio kiinnittyy Anttoni Hongan rooliin. Mikko Mäenpään poissaollessa nuorukainen sai jälleen paikan, ja vastuuta on tullut vaihtelevasti. Esimerkiksi ylivoima-aika on ollut kiven alla, vaikka mikkeliläisiä vastaan syntyikin kavennusmaali. Mikko Kuukan poissaolo puolestaan toisi omat haasteensa oman maalin edustan puolustamiseen. 

Lukon puolella koko kauden trendi on ollut pelata vieraissa vaisummin kuin kotona. Vuodenvaihteen jälkeen keltapaidat ovat kuitenkin päässeet kovaan iskuun. Erityisesti ylivoimaprosentti 37,50 on kovaa valuuttaa. JYPin onneksi yksi kauden suurimmista ongelmista, alivoimapelaaminen, on ottanut askeleita eteenpäin. 

Juuri aiemmin mainittu tylyys on JYPin avainsanoja, sillä Lukko on tottunut olemaan kärsivällisen vastaanottajan roolissa. Tästä kielivät selvästi suurempi puolustuspään kuin hyökkäyspään aloitusten määrä sekä laukaustasapaino hyökkäys- ja puolustusalueella.

Vastapainona Lukko on sarjan paras joukkue PDO:n saralla, joka mittaa viisi vastaan viisi -pelaamisen laukaisu- ja torjuntaprosenttia.

Seuraa Heitä

Ossi Ikonen #37 | HPK

Puolustaja

Ikonen on napannut itselleen vakiopaikan JYPin pakkikuusikosta. Kausi alkoi pisteiden osalta pirteästi. Kauden molemmat maalit syntyivät syyskuussa, toinen juuri Lukkoa vastaan.

Joose Antonen #48 | Kärpät

Laitahyökkääjä

Taiturimainen hyökkääjä on saanut suurta roolia Raumalla. Pisteitä kaivataan lisää, jotta paikka pysyy myös Lauri Tukosen palatessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Lukko hakee voiton Jyväskylästä
Lukko kuuluu kuluvan vuoden kuumimpiin joukkueisiin, vaikka yksi ulospuhallus viime viikolla tuli. Joukkueen esityksistä huokuu tasapainoisuus, mitä JYPin vastaavista ei aina voi sanoa. Hurmoshetket parantavat JYPin voittomahdollisuuksia, etenkin pelin kuvan mennessä rikkonaiseksi. Tasaisempi taaplaaminen tuottanee kuitenkin Lukolle voiton viimeistään jatkoajalla.
2 3
3 4