Ääripäät kohtaavat - ryöpyttääkö Liigan kuumin joukkue Pelicansin alakerran tuuliajoille?

LIIGA / Ennakko
Pelicans-puolustuksella voi pitää kiirettä Kärppiä vastaan. (Arkistokuva)
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Viime aikoina sanalla sanoen huonosti pisteitä kerännyt Pelicans isännöi Liigassa perjantai-illan kohtaamisessa Kärppiä, joka saapuu Lahteen peräti seitsemän ottelun voittoputkessa. Tilastoja tuijottamalla vierasjoukkue on ennakkosuosikki, sillä kotijoukkue on kaatanut sarjakärjen edellisen kerran vuosi sitten, 15. marraskuuta 2016.

Tuon kohtaamisen jälkeen joukkueet ovat kohdanneet neljästi Kärppien viedessä voiton jokaisessa koitoksessa.

Loukkaantumisten taakse voi mennä - takaiskut syösseet Pelicansin rumaan kierteeseen

Ei tarvitse olla mikään erikoinen tieteilijä todetakseen, että Pelicansia jälleen kerran syystä tai toisesta riivaavat loukkaantumiset ovat sekoittaneet joukkueen pakan totaalisesti. Joukkue, joka paineistaa vastustajien pakkeja käytännössä koko pelin ajan ja pitää vauhtia jatkuvasti tapissa korkealla, ei vain yksinkertaisesti kestä avainpelaajien loukkaantumisia.

Esimerkiksi päävalmentaja Petri Matikaisen koko kolmikautisen aikakauden joukkueen pelitapaan sisään itseään ajanut Hannes Björninen oli tovin sivussa, mikä näkyi tuloksissa varmasti jollain tavalla. Nyt kokoonpanoon palannut sentteri on sen tyylin soturi, jolta pelitapa tulee selkäytimestä. Näiden pelaajien putoamisia Pelicans ei yksinkertaisesti kestä.

Murheita on myös alakerrassa, josta sivussa ovat olleet esimerkiksi Mikko Kousa ja Vaasassa kaukaloon palannut Libor Sulak. Pelicansin aggressiivinen pelityyli tarvitsee koko viisikon panoksen, ja koska esimerkiksi lauantaina KooKoota vastaan kokoonpanossa oli vain neljä pakkia ja hyökkääjäkaksikon Jesse Saarinen - Aleksi Rekonen muodostama kolmospari, vuoti alakerta kuin syksyinen Suomen taivas. Viidessä edellisessä ottelussa lahtelaisten reppu onkin soinut uskomattomasti 24 kertaa.

Puolustus lienee repalainen myös perjantaina. Suomeen luvatun myrskyn lisäksi lunta lahtelaisten tupaan tuo mahdollisesti torstaisten aamujäiden pelaajavajaus - sivussa silloin olivat juurikin puolustajista Juha Leimu ja Nico Manelius.

Yleensäkin jääkiekko on peli, jossa tarvitaan jokaisen roolin pelaajia - etenkin Pelicansin pelitavassa tämä korostuu. Joukkueesta löytyy niin maalin- kuin pelintekijöitä, kiekollisia pakkeja sekä syvyyspuolustajia laajalla rintamalla sairastuvan ollessa tyhjä. Ihan puhtaasti syksyn ja alkutalven tuloksia vertaillessa näkee, että tungosta sairastuvalla on nyt ollut.

Kärppien panos hipoo täydellistä - onko isännillä mitään iskun paikkaa?

Kärpät puolestaan on ollut illan isäntiä vastoin hurjassa liidossa. Kahdessa edellisessä pelissä se on kaatanut kivenkovan Tapparan ja nousukuntoisen HIFK:n, lisäksi jalkoihin jäi myös TPS. Voitot kertovat sen, että oululaislauma on Liigan kovin poppoo tällä hetkellä.

Kärppien häkellyttävästä kunnosta kertoo juurikin voitto kirvesrintoja vastaan. Tappara rimpuili sarjakärkeä vastaan mukana oikeastaan koko pelin saamatta kuitenkaan otetta itselleen.

Pelicans on pulassa perjantaina, jos Kärpät toistaa saman tempun Lahdessa. Pussinokkainen joukkue on muutaman kerran tällä kaudella riisuttu aseista vastustajien toimesta totaalisesti, minkä seurauksena pisteet ovat karanneet käsistä. Tämä voi toteutua illallakin, sillä Kärpät on koko kauden onnistunut kivitalomaisessa puolustamisessa loistavasti - 47 takaiskua on toiseksi vähiten koko sarjassa.

Jos kotijoukkue on paininut loukkaantumisten kanssa, niin vastaavasti Kärppiä eivät nämä takaiskut ole riivanneet. Tiistaina sivussa olivat ainoastaan Teemu Kivihalme ja Otto Karvinen.

Seuraa Heitä

Casimir Jürgens #62 | TPS

Puolustaja

Kiekollinen pakki on toisaalta ollut lahtelaisten valopilkkuja roolissaan, mutta toisaalta hänen tehotilastoonsa on tullut 15 plussan vastapainoksi 14 miinusmerkintää. Puolustajan panos kuvaa Pelicansin kautta: tekemisessä on paljon hyvää, mutta toisaalta epäkohtiakin löytyy.

Mikael Ruohomaa #13 | Frölunda

Keskushyökkääjä

Sentteri on iskenyt 24 ottelussa peräti 22 pistettä. Jos Jürgensin panos kuvastaa Pelicansin tekemistä, niin samaa voi sanoa myös Ruohomaasta Kärppien suhteen - onnistumiset seuraavat ottelusta toiseen. Alastarolaisen seuraava piste on hänen uransa sadas.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Kärpät vie maali-iloittelun
Pelicansin suhdanne on ollut laskusuunnassa, mutta hiljalleen palaavat avainpelaajat tuovat kaivattua raikkautta. Kärpät puolestaan on ollut sarjan ylivoimaisesti paras joukkue eritoten loistavan viimeistelyn johdosta. Molempien joukkueiden vahvuudet liittyvätkin juuri hyökkäyspään pelaamiseen ja tehokkuuteen. Puolustuspäässä pidemmän korren vetää Kärpät.
3
5 6