Urho Vaakanainen nousi esiin oikealla hetkellä

LIIGA / Ennakko
Urho Vaakanaiselta herui kehuja omille ja ottelusarjalle.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com
HPK-JYP-sarja on ollut tiivis ja tasainen kamppailu vaihdosta ja erästä toiseen. JYPin Urho Vaakanainen nousi esiin maanantaina. HPK:sta riittää parannettavaa ainakin Niklas Hagmanilla.

JYP ja HPK etenevät keskiviikon puolivälierien kamppailuun tasatilanteessa 2-2. Koko kentän puolustamisessa hyvin onnistunut JYP oli erityisesti maanantaina tyly ja tiivis. Sen maalin edustalle ei ollut asiaa, ja joukkue on onnistunut myös hidastamaan HPK:n pelinrakentamista niin, että ylivoimahyökkäyksien määrä on hiipunut olemattomiin.

Maalintekopaikkoja on syntynyt molempiin päihin välillä harvakseltaan. Maanantaina yksi yllättävä paikka aukeni HPK:n Mathias Porselandille, joka pääsi nousemaan terävästi omalta siniviivalta luistellen aina JYPin maalinkulmalle asti.

Onnistuminen oli todella lähellä, ja ruotsalaispuolustaja onnistui livauttamaan kiekon osittain ohi JYP-maalia vartioineen Jussi Olkinuoran. Maaliviivaa kiekko ei kuitenkaan ylittänyt.

JYPin nuori puolustaja Urho Vaakanainen puolestaan onnistui yllättämään Kerhon viisikon myöhemmin ottelussa. Terävä avaus ohitti HPK:n kaksi pelaajaa ja löysi Jani Tuppuraisen, ja hetken kuluttua kiekko oli Kerhon maalissa vain 24 sekuntia kotijoukkueen tasoituksen jälkeen.

− Siinä oli hyvä väylä ja kiekko vielä vähän pomppasi. Siinä oli vähän onneakin, että löysi perille, mietti Vaakanainen ottelun jälkeen maanantaina.

Vastaavia hetkiä ei ole ottelusarjassa juuri nähty.

− Tila ja aika ovat olleet todella vähissä. Meidän puolustajien ohjeistus on lähinnä se, että pyritään syöttämään vapaalle puolelle.

Vaakanainen täyttää omaa tonttiaan mallikkaasti

JYPin poikittaissyötöt ovat ajoittain horjuttaneet HPK:n pelaamista. Kerhon oma pelirakentelu on selkeästi kärsinyt siitä, kun pelaajat joutuvat siirtymään ja siirtelemään kiekkoa enemmän kentän poikittaissuunnassa.

Vaakanainen täyttää kiekollista roolia rajallisin minuutein. Sami Nikun rooli on suurempi, mutta samanlainen pelillisesti. Vaakanaisen ottelukohtainen peliaika on pyörinyt 14-16 minuutin välillä.

− Kokeneemmat äijät höyläävät nuo tärkeimmät minuutit. Latausta ei ole silti tarvinnut hakea. "Pleijaripeleihin" syttyy aina.

Pudotuspelit ovat Vaakanaiselle ensimmäiset miesten tasolla. Puolustaja kehuu tunnelmaa "omaksi maailmakseen".

Tulevana kesänä 18-vuotias puolustajalupaus on yksi kuumimpia suomalaisnimiä NHL:n varaustilaisuudessa. Hänet varataan todennäköisesti kahden ensimmäisen kierroksen aikana. Vaakanainen ei luonnollisesti mieti vielä asiaa, vaan keskittyy pudotuspeleihin JYPissä.

− Ensi talven pelipaikka ei ole vielä selvillä. Katsotaan sitten, pohti tuleva NHL-varaus tulevaisuuttaan.

Hagman vielä "kiikareilla"

Siinä missä sekä JYP että HPK ovat saaneet nuorilta pelaajiltaan positiivisia esityksiä, on osa joukkueiden veteraaneista hieman pimennossa. Yksi HPK:n toistaiseksi epäonnisista pelaajista on ollut Niklas Hagman.

Hyvin runkosarjan lopun pelanneen laitahyökkääjän pistesaldo näyttää vielä nollaa. Hagmanin vahvuuksiin kuuluvat suorat hyökkäykset ovat loistaneet poissaolollaan JYPin hidastaessa hyvin Kerhon pelintekoa etenkin keskialueella.

Otteissa ei ole näkynyt luovutusta tai turhautumista, mutta laadukkaat paikat ovat olleet toistaiseksi harvassa. Pienessä tilassa tehtävä kiekolla neppailu ei ole hyökkääjän vahvuus, kuten voimakkaiden ylivoimahyökkäysten päättäminen. Hagman ajaisi kiekon kanssa maalille, jos hän saisi enemmän kiekkoa vauhtiin.

Toinen tehojensa kanssa tuskaillut pelaaja on Eero Somervuori. Ottelusarjan kaksi ensimmäistä peliä sujuivat Somervuoren ketjulta hyvin, ja avauspelissä laitahyökkääjä onnistui myös maalinteossa.

Maanantaina Somervuoren peliaika valui reiluun yhteentoista minuuttiin ja painottui osaksi Kerhon ylivoimapeliin.

Keskiviikkona kaksikko saa uuden tilaisuuden. Odotettavissa on todennäköisesti myös pieniä ketjumuutoksia HPK:n viisikoihin.

Seuraa Heitä

Joonas Nättinen #9 | HV 71

Keskushyökkääjä

Nättinen on kerännyt toistaiseksi vasta yhden syöttöpisteen, mutta esitykset ovat olleet kohtuullisia. Olisiko järkevää kokeilla Nättistä tutkapari Antti Suomelan ketjussa?

Otto Paajanen #13 | KooKoo

Keskushyökkääjä

Paajanen on urakoinut kokonaisuutena hyvän kauden päälle isot minuutit pudotuspeleissä, mutta yhtään maalia tai tehopistettä saldoon ei ole kertynyt vielä hyvistäkään paikoista. Aukeaako ketsuppipullo taistelumaalilla keskiviikkona?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

JYP laittaa sarjan katkolle
Kaksi edellistä ottelua on päättynyt vierasjoukkueen ryöstöön, joten sarja on tällä hetkellä 2-2-tilanteessa. JYP muutti hieman puolustuspeliään aktiivisempaan suuntaan edellisessä ottelussa, mikä sai HPK:n tulivoimaiset puolustajat pieniin ongelmiin. Jyväskyläläisten saama energia kantaa myös Jyväskylässä.
2 3
1 2