VeikkausTV-ennakko: Murskalukemin kylvetetty JYP-Akatemia ei jää tuleen makaamaan

MESTIS / Ennakko
Pysyvätkö kiekot perjantaina poissa jyväskyläläisten maalista?
Kuva © Timo Savela
KeuPa aloittaa perjantai-iltana kevätkauden urakkansa keskiviikkona murskatappion kokeneen JYP-Akatemian vieraana. Kohti pudotuspelejä mentäessä keskikastissa painivien joukkueiden keskinäinen kohtaaminen alkaa jo nousta arvoon arvaamattomaan.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää JYP-Akatemian ja KeuPan välisen kamppailun kello 18.00 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

JYP-Akatemia ja KeuPa ovat otelleet tällä kaudella pisteistä neljässä keskinäisessä kohtaamisessa. Joukkueiden tuoreimmassa kamppailussa joulutaukoa edeltäneellä kierroksella jyväskyläläiset veivät täyden pistepotin Keuruulta lukemin 2-0. Ottelun ratkaisseena pelaajana toimi Liiga-laina Valtteri Hotakainen.

Keskinäisten otteluiden voitot joukkueilla ovat ennen perjantain kierrosta tasan 2-2. Kotiluola ei ole ollut aiemmissa kamppailuissa suosiollinen, sillä isännöinyt joukkue on voittanut vain yhden kerran neljästä.

Ottelun lähtökohdat

JYP-Akatemia otti ennen vuoden vaihtumista ison kotivoiton SaPKosta, mikä siivitti joukkueen hyvissä tunnelmissa kohti kevätkautta. Joukkue onkin viime aikoina ollut aiempaa terävämpi erityisesti maalipaikoissa.

Kevään aloittanut keskiviikkoillan kierros ei kuitenkaan jättänyt JYP-Akatemialle muisteltavaa, sillä jyväskyläläiset hävisivät TUTOn vieraana Turussa peräti 3−9-lukemin. Samalla joukkueen hyvä tuloksellinen vaihe kolmen ottelun voittoputken muodossa katkesi kuin seinään.

TUTO teki yhdeksästä maalistaan neljä ykkössektorista, ja tasaviisikoin verkko heilui jyväskyläläisten maalissa yhteensä kuudesti. JYP-Akatemian oman alueen puolustuspelaamisessa onkin keskiviikkoisen jälkeen ainoastaan parannettavaa.

JYP-Akatemian ainoana aseena turkulaisia vastaan näyttäytyi tehokas ylivoimapelaaminen. Joukkue teki kaikki kolme maaliaan ylivoimalla, mutta edes terävöitynyt maalintekeminen ei kompensoinut rumia lukemia omassa kenttäpäädyssä.

Kahden pisteen päässä jyväskyläläisistä sarjataulukossa olevalla KeuPalla on allaan kaksi kiperää tappiota. Joulukuun alusta alkaneen viiden ottelun jakson aikana KeuPa oli sarjan kuumimpia joukkueita, mutta sen jälkeen neljästä pelatusta ottelusta keuruulaiset ovat voittaneet vain yhden.

Ennen joulutaukoa KeuPan päävalmentaja Mikko Heiskasen mainitsema vahva henki ei ole näkynyt joukkueen tuloksellisessa tekemisessä sarjatauon jälkeisissä otteluissa. Myös puolustuspelillisesti joukkue jäi selkeästi alakynteen Hermestä vastaan pelatussa edellisessä ottelussa.

Vuoden vaihtumisen jälkeen keuruulaisilla on kuitenkin mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä. KeuPan neljästä edellisestä Jyväskylän vierailusta kolme onkin päättynyt joukkueen voittoon.

Pelaajahuomiot

SaPKo-voiton arkkitehteinä olleet Arttu Likola ja Micke Saari ovat olleet viime aikoina hyvässä tuloksellisessa vireessä. Ykkösketjun laidalla pelaava Likola on tehnyt kahdessa edellisessä ottelussa kaksi maalia ja neljä tehopistettä. Saari on puolestaan kirjauttanut neljä syöttöpistettä pienemmästä peliajasta huolimatta.

Jyväskyläläisten maalilla Jose Kangaskorte on paikannut loistavasti nuorten MM-kisoissa olleita Veini Vehviläistä ja Markus Ruusua. Ennen TUTOa vastaan tullutta murskatappiota maalivahti pelasi nollapelin KeuPaa vastaan ja piti vakuuttavin ottein SaPKon vain yhdessä maalissa.

Liigassa tällä kaudella toistaiseksi tehopisteittä oleva Juuso Pulli pelasi keskiviikkona JYP-Akatemian takalinjoilla. Lopullista läpimurtoa sarjaa ylempänä vailla oleva puolustaja tuo parhaimmillaan joukkueen hyökkäyspelaamiseen yhden vaihteen lisää.

Ennen siirtymistään Lukkoon 12 ottelun ajan KeuPassa pelannut Aki Kangasmäki kerkesi tuoda joukkueeseen runsaasti hyökkäyspelillistä tulivoimaa. Hyökkääjän lähdön myötä vastuuta jakautuu jälleen Jere Fribergille ja Emppu Pulliaiselle.

Keuruulaisten tehokkaimpana pelaajana läpi kauden esiintynyt Samuel Salonen johtaa edelleen joukkueen hyökkäysosastoa, mutta viime otteluissa maalit ovat karttaneet hyökkääjää. 

Puolustuksessa ykköspuolustajaparin muodostavat Roni Sevänen ja Konsta Mesikämmen edustavat perinteistä roolijakoa. Sevänen hoitaa hyökkäyspelilliset velvoitteet ja Mesikämmen puolestaan huolehtii vauhdikkaan puolustajaparinsa selustasta.

Arvio

Yhdeksällä päästetyllä maalilla tullut tappio herättää minkä tahansa joukkueen millä tasolla tahansa, vaikka takaiskumaalit eivät riippuisikaan täysin omista virheistä. Keskiviikko antoi jyväskyläläisille tylyn muistutuksen siitä, että matkaa Mestiksen huipputasolle on vielä.

JYP-Akatemia luisteleekin perjantain kierroksella kotikaukaloonsa pelitapaansa hioneena sekä astetta keskittyneempänä. KeuPa puolestaan tarjoaa aina ilkeän vastustuksen hyvän tason viisikkopelaamista ja tehokkaita vastaiskuja yhdistävänä joukkueena.

Seuraa Heitä

Taavi Tiala #16 |

Laitahyökkääjä

Kohti Mestiksen piste-ennätystään matkaavalla Tialalla on iso rooli alivoimalla. Hyökkääjä on kaksinkamppailuissa fyysinen ja vahva.

Janne Väyrynen #33 |

Laitahyökkääjä

Rauman ja Keuruun väliä reissaava hyökkääjä on pelatessaan ollut joukkueelle iso hyökkäyspelillinen apu. Nähdäänkö mies perjantaina voiton kapellimestarina?

» Lähetä palautetta toimitukselle