VeikkausTV-ennakko: Käyvätkö JYP-Akatemian maalinteon vaikeudet jo sietämättömiksi?

MESTIS / Ennakko
Palaako Jokipojat takaisin voittamisen arkeen?
JYP-Akatemia saa perjantai-illan kierroksella vastaansa Jokipojat, joka pyrkii karistamaan revanssiviikonlopun tappiot mielestään. Jyväskyläläisten haasteena puolestaan on maalinteon sietämättömän vaikeuden selättäminen.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää JYP-Akatemian ja Jokipoikien välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

Joukkueet kohtaavat kuluvalla kaudella toistamiseen jyväskyläläisten kotiluolassa. Ensimmäisen kohtaamisen syyskuussa vei JYP-Akatemia lukemin 5-4. Myös viime kaudella jyväskyläläiset nappasivat maalin erolla voiton joukkueiden ensimmäisessä kamppailussa.

Joensuulaiset poistuivat jäältä voittajana kolmessa seuraavassa kohtaamisessa. Otteluiden ehdottomana johtotähtenä esiintyi Jokipoikien Jesse Paukku, joka kirjautti neljässä kohtaamisessa tehopisteet 4+2. Hyökkääjä venytti verkkoja myös kuluvan kauden avauskohtaamisessa.

Ottelun lähtökohdat

Yhdeksäntenä sarjassa olevalla JYP-Akatemialla on allaan kolmen ottelun tappioputki, jonka aikana joukkue on tehnyt vain kaksi maalia. Jyväskyläläisten murheenkryyni, viimeistely, tökki etenkin keskiviikon ottelussa IPK:ta vastaan.

Pitkin ottelua JYP-Akatemia sai luotua hyviä maalipaikkoja. Joukkue pääsi laukomaan kahden metrin säteeltä peräti 12 kertaa mutta tuloksetta. Etenkin toisen erän kiekkosateen keskellä joukkuettaan pystyssä pitänyt IPK-vahti Antti Leskinen nollasi jyväskyläläiset lopulta 36 torjunnalla.

Sitä vastoin joukkueen puolustuspelaaminen on jatkunut ailahtelevaisena ja epävarmana. KeuPa latoi revanssiviikonlopun otteluissa jyväskyläisten verkkoon tasakentällisin kahdeksan maalia. Vaikka aivan maalin läheisyyteen jyväskyläläiset eivät päässetkään, silloinkin joukkueen tekemistä varjosti maalintekemisen vaikeudet.

Jukka Ahvenjärven suojatit ovat kärsineet toistuvasti samasta ongelmasta: viisikon tiiviys ja puolustusvalmius ovat kärsineet hyökkääjien paineistaessa liian ylhäältä pelaten itsensä ulos tilanteista.

Jyväskyläläiset ovat luoneet ottelua kohden kiitettävän määrän maalipaikkoja. Heikko viimeistely on kuitenkin vienyt parhaan terän joukkueen iskukyvystä, vaikka perusasiat syötöistä niiden vastaanottamiseen tuottavatkin ajoittaisia vaikeuksia.

Jokipojilla on puolestaan takanaan revanssiviikonlopun tappiot SaPKoa vastaan. Talvisalossa joensuulaiset jäivät vasta toistamiseen kuluvalla kaudella maaleitta. Myös lauantaina Joensuussa maalinteosta oli muodostumassa joukkueelle koetinkivi, kunnes kahden miehen ylivoima tuotti kaivatun palkinnon.

Se ei kuitenkaan kantanut pitkälle, kun SaPKo osui toisen erän aikana neljästi peräjälkeen ja pakotti joensuulaiset jälleen päivää edeltäneeseen tilanteeseen. Kotonaan Jokipojat kuitenkin löysi kadonneen kirivaihteensa.

0−4-tappiossa Jokipoikien maalilla ollut Samuel Jukuri aloitti huilivuorossa lauantaina, mutta vaihdettiin maalille Juho Ratilaisen tilalle päätöserän alkajaisiksi. Taakseen maaleja mies ei enää päästänyt, ja sai kolhitun itseluottamuksensa jälleen raiteilleen.

Neljäntenä sarjassa, tasapisteissä Hermeksen kanssa oleva joensuulaisjoukkue on voittanut viidestä edellisestä vieraspelistään neljä. Tyylilleen uskollisena oleva Jokipojat taitaa sekä johto- että tappioasemassa pelaamisen.

Joukkue luo tasaisesti maalipaikkoja sekä viimeistelee maalin läheisyydestä hyvällä prosentilla. SaPKo-otteluissa joensuulaisten puolustuspelaaminen keskialueella ja omassa päässä oli kuitenkin organisoimatonta ja keskeneräistä.

Vastuun kantajat

Vastuu JYP-Akatemian hyökkäysosastolla kerääntyy lähinnä joukkueen kahdelle kärkiketjulle. Riku Pitkänen ja JYP-laina Micke Saari kellottavat säännöllisesti hyökkääjistä eniten peliaikaa.

Kakkosketjuun vakiintunut tutkapari Taavi Tiala-Riku Tiainen tarjoaa tulitukea runsaiden maalipaikkojen muodossa. Liigan ja Mestiksen välillä seilannut Arttu Likola on JYP-Akatemiassa pelatessaan ollut joukkueen ehdoton johtohahmo.

Puolustuksessa Kai Lehtinen ja Olli Aitola ovat jakaneet vastuuta sekä tasaviisikoin että ylivoimalla. Tolppien välissä 12 ottelua torjunut Markus Ruusu kantaa lähtökohtaisesti ykkösvahdin roolia, mutta Mestiksessä nuorukainen ei ole saanut pidettyä Liigassa esiintynyttä varmuutta yllä.

Jesse Paukku ja Lauri Huhdanpää tahdittavat Jokipoikien hyökkäyspelillistä koneistoa. Kaksikko keikkuu pistepörssin kymmenen parhaan joukossa. Nico Friman on jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi, ja Oula Uski esiintynyt peruskallion kaltaisella varmuudella.

Puolustaja Joel Olkkonen on yllättänyt monet pelirohkeudellaan. Mies on pelannut rohkeasti hyökkäyspäässä ja saanut myös kiitettävästi ylivoima-aikaa. 

Juuso Akkanen sekä Jukureista lainalla oleva Joonas Valkonen ovat puolestaan esiintyneet joukkueen puolustuksellisina kulmakivinä.

Arvio

Mikäli JYP-Akatemia ei löydä hukassa olevaa maalivirettään, on joukkueella tukalat oltavat tasaisesti rullaavan joensuulaisjoukkueen kanssa. Viimeisen kymmenen ottelun aikana peräti viidesti korkeintaan yhteen maaliin jääneet jyväskyläläiset kaipaisivat toden teolla apuja Liigasta.

Hetkilliset avut eivät kuitenkaan paikkaa viisikkopelaamisen puutteita. Hurrikaanipaitojen sauma piilee silti nopeudessa ja sen hyödyntämisessä etenkin kiekonriiston jälkeen, sillä Jokipojat-viisikko on osoittautunut haavoittuvaksi.

Seuraa Heitä

Micke Saari #10 | Karlskrona

Keskushyökkääjä

JYP-Akatemian ykkössentterinä pelaava Saari on onnistunut maalinteossa vain kerran. Aukeaisiko Liigan puolellakin esiintyneen hyökkääjän maalihanat?

Oskari Lehtinen #58 |

Laitahyökkääjä

Lehtinen on takonut alaketjuissa kelvollista jälkeä melko pienestä peliajasta huolimatta. Irtoaisiko miehelle vastuuta enemmänkin?

» Lähetä palautetta toimitukselle