VeikkausTV-ennakko: Peliittojen voittoputki taas koetuksella − onnistuuko nuoralla tasapainottelu?

MESTIS / Ennakko
Peliitat on luottanut Joona Voutilaiseen.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi
Ilman kahdella avainpelaajalla toimeen tuleva Peliitat kohtaa perjantai-iltana, IPK:n, josta heinolalaisilla ei ole kovin mieluinen muistijälki. Jatkuuko joukkueen voittoputki silti sarjanousijan kustannuksella?

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää Peliittojen ja IPK:n välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

Peliitat ja IPK kohtasivat edellisen kerran hieman yli kuukausi sitten. Silloin sarjatulokas IPK nöyryytti heinolalaisia selkein lukemin 5-1. Joukkueen maaleista neljä ja tehopisteistä seitsemän oli silloisen hyökkäyskolmikon Janne Katosalmen, Jaakko Heiskasen ja Mikko Komulaisen käsialaa.

Ottelun lähtökohdat

Peliitat repäisi ennen maajoukkuetaukoa komean seitsemän ottelun voittoputken, jonka aikana kaatuivat muun muassa Hokki, JYP-Akatemia sekä Hermes. Otteluista peräti kuusi oli täyden pistepotin arvoisia, ja yhteensä joukkue keräsi 21 pisteestä peräti 20.

Sitä ennen Peliitat oli kerännyt kauden alussa vaivaiset neljä pistettä. Joukkueen nykyisestä 24 pisteestä 83 prosenttia on tullut siis kyseisen voittoputken aikana. Räjähdysmäisesti nousseen pistetahtinsa turvin heinolalaiset rynnivät sarjataulukossa kuudennelle sijalle.

Heinolalaiset saivat hyökkäysosastolleen leveyttä, kun Jere Laine vaihtoi Espoo Unitedista Peliittoihin. Hurmiossa pelaava ja itseensä luottava heinolalaisjoukkue on suorittanut tuloksellisesti erinomaisesti, vaikka joukkueen iskukykyä on koeteltu.

Emäjoukkue Pelicansin loukkaantumishuolet vaikuttavat usein suoraan Peliittoihin. Muun muassa joukkueen ykkösmaalivahti Joona Voutilainen pelasi uransa ensimmäisen Liiga-ottelun keskiviikkona Pelicansin paidassa. Myös Arttu Heikkinen lienee nopeasti lahtelaisten kiikareissa hätäapuja hakiessa.

Pelicans pitänee Peliittojen kärkipuolustaja Valtteri Parikkaa Lahdessa vielä jatkossa, mutta KooKoosta lainalle tuotu Veeti Vainio tuo Peliitat-valmennuksellekin toistaiseksi menetettyjen pelaajien tilalle lisää käytettävyyttä.

IPK puolestaan kohtasi jo keskiviikon kierroksella Juhani Tammisen takaisin saaneen RoKin. Joukkue taipui niukasti jatkoajan jälkeen 4-5, vaikka Aatu Hämäläinen ja Aleksi Hämäläinen viettivät kolmen pisteen tehoiltaa.

Joukkue on viidestä edellisestä pelistään voittanut vain yhden, ja vaikeuksien jatkuessa ne eivät tee hyvää viimeisistä pudotuspelipaikoista taistelivalle tulokkaiden jatkohaaveille.

Iisalmelaisten on tultava toimeen ilman joukkueelle muutaman ison voiton torjunutta KalPan Denis Godlaa kuopiolaisjoukkueen Eero Kilpeläisen ollessa sivussa. Vastuun keskiviikkona ottikin Tuomas Tolonen, joka on syrjäyttänyt Antti Leskisen kaksikon välisessä kilpailutilanteessa täysin.

Sarjanousijan pelitapa on muovautunut kauden alkuun verrattuna lähemmäksi isäntäjoukkue KalPan systeemiä. Joukkue pyrkii siis vahvoihin kiekollisiin hallintajaksoihin nopeiden vastaiskujen sijaan, vaikka KalPakin on hivuttautunut suoraviivaisuutta kohti.

Vastuun kantajat

Peliittojen kahden avainpelaajan, Parikan ja Voutilaisen, ollessa poissa osa vastuusta siirtyy toisille harteille. Puolustuksesa Christian Silfver on ollut jo vuosia tasainen suorittaja, ja Parikan hetkellisen aukon täyttäminen löytyy läheltä.

Ajoittain harvalukuista hyökkäysosastoa johtaa kiistattomasti kultakypärä Henri Fomin. Ykkösketjun keskellä pelaava Juuso Perttilä säestää mukana sekä tasapainottaa koko ketjun pelaamista.

Eetu-Ville Arkiomaa ja Tuukka Rajamäki ovat myös valmennuksen luottoratsuja, jotka eivät vuoda pelin ratkaisuvaiheessa. Kaksikko on onnistunut kakkoskentässä myös tuloksellisti.

IPK nojaa hyökkäyspään tehoissaan Aatu Hämäläiseen ja Aleksi Hämäläiseen, jotka keräävät hyökkääjistä säännöllisesti eniten peliaikaa. Kaksikko on ollut luottamuksen arvoinen, sillä molemmat ovat latoneet kaksinumeroiset tehopisteet.

IPK:ssa puolustajana pelaava Saku Kinnunen on saanut todellista pelillistä vastuuta, eikä mies ole jättänyt sitä käyttämättä. Kokenut Jukurit-laina Ilkka Vaarasuo tuo joukkueen sisälle sekä jäälle omanlaisensa panoksen, varsinkin kapteeni Otto Huttusen ollessa toipilaana.

Toista kautta Mestiksessä pelaava Eetu Patronen on noussut 13. hyökkääjästä isoon rooliin. Hyökkääjä onnistui keskiviikkona ylivoimalla kahteen kertaan maalin muodossa.

Arvio

IPK:n 5−1-voitto joukkueiden kauden avauskohtaamisessa varmasti sai heinolaisjoukkueen asenteen astetta nöyremmäksi seuraavaan keskinäiseen kamppailuun. Iisalmelaiset ovat viime aikoina suorittaneet paremmin vieraskentällä, vaikka asetelma on lähtökohtaisesti on ollut päinvastainen.

Peliitat luottaa varmasti itseensä, kun työ on kantanut myös hedelmää. Tulivatko tauko ja Pelicansin loukkaantumismurheet kuitenkin hieman pahaan aikaan pelillisen hurmoksen jatkamisen kannalta?

Seuraa Heitä

Henri Ruotsalainen #4 |

Keskushyökkääjä

On saanut roolia kakkosketjun keskushyökkääjänä osittain pakon edessä. Milloin on Ruotsalaisen vuoro nousta valokeilaan?

Joona Tolvanen #47 |

Puolustaja

Viime kaudella RoKissa syntyi tehokasta jälkeä. Nyt miehen kausi on alkanut uusissa kuviossa hieman hitaasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle