VeikkausTV-ennakko: Pääseekö TUTO pässipaitaisen kompastuskivensä yli?

MESTIS / Ennakko
Nähdäänkö Savonlinnassa tätä, vai onko SaPKo jälleen TUTOlle liian vahva?
Kuva © Timo Savela
Kuuden ottelun voittoputken myötä paikan sarjakärjestä ottanut TUTO saapuu Talvisaloon SaPKon vieraaksi. Turkulaisilla on aikomuksenaan murtaa pässilauman yliote keskinäisissä kohtaamisissa, mutta joukkueella on hyökkäyksessään Timi Lahtisen kokoinen aukko.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää SaPKon ja TUTOn välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset

Viime kaudella SaPKo oli TUTOlle sietämätön vastustaja, sillä joukkue kukisti turkulaiset neljä kertaa neljästä. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat noin kolme viikkoa sitten Turussa alkaneen kauden ensimmäisen keskinäisen kamppailun merkeissä.

TUTOn voitoton putki pässipaitoja vastaan venyi kuitenkin viiden ottelun mittaiseksi, kun SaPKo haki täyden pistepotin vahvan kolmannen erän turvin lukemin 4-2.

Ottelun lähtökohdat

SaPKo kohtasi kahdella viime kierroksella peräkkäin viime kauden pudotuspeleistä tutun KeuPan. Lauantaisen 1−3-kotitappion pässilauma kuittasi keskiviikkona, kun se haki kaksi pistettä Keuruulta voittomaalikilpailun jälkeen.

Savonlinnalaisten pelaamisessa näkynyt tuttu lennokkuus on KeuPa-otteluissa ollut tiessään, eikä pässilauma ole päässyt iloittelemaan maaleilla. Keuruulaiset jäähdyttivät SaPKon hyökkäyspelaamista tukkimalla väylät maalille sekä antamalla joukkueelle mahdollisimman vähän tilaa operoida.

Vaikeudet alkoivat jo lauantain kotiottelussa, kun KeuPa noudatti pelisuunnitelmaansa täydet 60 minuuttia ja pakotti SaPKon pelaamaan epämukavuusalueellaan. Kahden KeuPa-hyökkääjän antaman paineen seurauksena virheet pelin avaamisessa heijastuivat myös hyökkäyspelaamiseen: savonlinnalaiset löysivät nopeasti edestään maalintekovaikeuksia.

Joukkue kuitenkin palasi Keuruulle takaisin voittojen tielle punnertamalla ensin päätöserän viimeisten minuuttien aikana tasoihin ja ratkaisemalla ottelun pidemmän kaavan kautta. Välähdyksiä joukkueelle ominaisesta kitkattomasti rullaavasta hyökkäyspelaamisesta näkyi voittomaalia hakiessa.

Siinä, missä SaPKo rykäisi heti kauden alkuun seitsemän ottelun voittoputken, on TUTOkin yltynyt kuuden ottelun voittoputkeen ja rynninyt Mestiksen piikkipaikalle. Joukkueen edellinen tappio tulikin juuri savonlinnalaisia vastaan.

TUTO on ottanut voittonsa varsin maltillisin lukemin. Joukkue odottaa kärsivällisesti oikeaa paikkaa ja aikaa iskeä eikä leiki ylenpalttisesti pisteiden kustannuksella. Turkulaiset ovatkin iskeneet voittomaalin ottelun jälkimmäisellä puoliskolla viisi kertaa kuudessa edellisessä ottelussa.

Joukkueen erikoistilannepelaaminen on tällä hetkellä huipussaan. Ratkaisijoita on löytynyt laajalta rintamalta, mikä on tuonut turkulaisten iskukykyyn lisävaihteen. Aiempina vuosina joukkueen tuloksenteosta vastuuta kantavia ketjuja on ollut yleensä vain yksi.

TUTO on saanut kauden avausotteluista tiivistettyä puolustuspelaamistaan, joka viime kaudella koitui joukkueen turmioksi. Entistä parempi viisikkopeli on antanut turkulaisille pelillisen selkänojan, mikä on näkynyt myös vapautuneessa hyökkäyspelaamisessa.

Vastuun kantajat

Savonlinnalaisten tulivoimaisesta hyökkäysosastosta edukseen on erottunut etenkin Teemu Lepauksen, Rasmus Hämäläisen ja Juuso Forsströmin muodostama ketju. Kolmikon työnjako on ollut selkeä: Forsström tekee tilaa, Lepaus alustaa ja Hämäläinen viimeistelee.

Myös Jonatan Tanus on noussut usein valokeilaan ottelun ratkaisuhetkillä. Puolustuksessa Casimir Jürgens on pelannut tasapainoisesti ja tehokkaasti eri tilanteissa ollen täyden luottamuksen arvoinen. Matias Pulli on pyrkinyt varsin näkyvästi kiekollisen johtajan rooliin ja saanut useita onnistumia.

SaPKon maalilla Juhana Aho on osoittanut varsin tyrmäämällä tavalla olevansa selkeän ykkösmaalivahdin tittelin arvoinen. Sitä valmennusjohto Pasi Räsäsen johdolla ei ole jättänyt huomioimatta: penkin takaa on annettu Aholle rohkeasti vastuuta.

Aki Keinänen on 11 tehopisteellään joukkueensa tehokkain pelaaja. Konkarihyökkäjän takana iskykykyä on silti riittänyt, sillä Mikko Laine, Tomi Wilenius ja Joonas Toivanen ovat jatkaneet siitä, mihin viime kaudella jäivät. Entiselle pässikapteeni Toivaselle illan ottelu on samalla ensimmäinen SaPKoa vastaan.

Loukkaantumisten takia TPS:ään takaisin kutsuttu Timi Lahtinen jättää joukkueen hyökkäykseen aukon, joka on paikattava. Kuudessa ottelussa seitsemän pistettä saalistanut Lahtinen on sopeutunut jokaiseen pelamaansa vitjaan saumattomasti, mikä osaltaan tuo haasteen aukon täyttämiseksi.

Tarmo Reunasen puolustajaparina toimiva Samu Suominen on saanut osakseen runsaan peliajan myötä tullutta vastuuta. Muutaman vuoden Pohjois-Amerikan kiertueen jälkeen palannut Suominen on vakiinnuttanut tasonsa Mestiksessä varsin nopeasti.

Arvio

SaPKo on viimeisen vuoden sisällä ollut TUTOlle ilkeä vastus pelipaikasta riippumatta. Turkulaiset ovat usein sortuneet pässipaitojen paineistuksen alla helppoihin virheisiin ja antaneet sitä kautta voiton avaimet pässilauman käsiin. SaPKo on myös järjestäen onnistunut maalinteossa TUTOa tehokkaammin.

Perjantaina jäälle luistelee itseluottamuksella varustettu turkulaisjoukkue, joka pyrkii estämään kaikin keinoin SaPKon kotihurmoksen. Mikäli pässipaidat pienimuotoisen kangertelun jälkeen pääsevät jälleen tasolleen, on heitä vaikea pysäyttää ratkaisutilanteissa.

Seuraa Heitä

Matias Lehtonen #70 |

Laitahyökkääjä

Hyökkääjä pääsi keskiviikkona ensimmäistä kertaa Mestiksessä maalin makuun. Loukkaantumisesta kuntoutunut Lehtonen on saanut ottelulta ottelulta enemmän peliminuutteja.

Aleksi Rutanen #9 |

Laitahyökkääjä

Välivuoden jälkeen kaukaloihin palannut Rutanen on alkukauden osalta vielä pisteittä. Keskiviikkona paikka löytyi ykkösketjun laidalta. Aukeaako lukko perjantaina?

» Lähetä palautetta toimitukselle