Paremman peli-ilmeen löytänyt Kärpät vajaamiehisen Tapparan kimppuun

LIIGA / Ennakko
Joukkueet kohtasivat edellisen kerran joulukuussa Hakametsässä.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi
Liigan kestomenestyjä Kärpät on yllättäen runkosarjassa vasta yhdeksäntenä. Perjantai-iltana oululaisjoukkue kohtaa kotonaan tutun finaalivastustajan Tapparan, joka on sarjassa ykkösenä.

Perinteikkäiden seurojen perjantai-illan kohtaamisen ennakon tarjoavat dialogina Oulun toimituksen Juho Sarajärvi ja Tampereen toimituksen Juha Oinonen.

Tapparalla on alla tällä kaudella ainutlaatuinen kahden tappion viikko. Kärpät puolestaan on neljästä viime pelistään hävinnyt vain yhden. Onko Kärpistä suistamaan Tappara ensimmäistä kertaa tällä kaudella kahteen peräkkäiseen tappioon?

Oinonen: Tämän kauden Tappara-miehistö on osoittanut olevansa äärimmäisen periksiantamaton ja sitkeä. Joukkue on noussut kerta toisensa jälkeen tappioasemasta voittoon. Lauantaina Sportia vastaan Tappara taisteli kahdesti tappioasemasta tasoihin, mutta vierasjoukkue oli parempi voittomaalikilpailussa.

Teemu Lassila oli torjuntavuorossa viikonloppuna. Perjantaina Lassila torjui komeasti nollapelin KooKoota vastaan, mutta Sport-maaleista konkari saa ottaa pari omaan piikkiinsä. Dominik Hrachovina on pelannut molemmat Hakametsässä pelatut Kärpät-pelit, mutta lokakuussa Raksilassa torjui Lassila.

Tiistain Lukko-tappiossa Tapparalla oli viisikkopelissä ongelmia, mikä osittain selittyy taajaan muuttuneilla kokoonpanoilla. Puolustukseen Tappara hankki KHL:stä kanadalaisen Blake Parlettin, jonka vahvuudet ovat nimenomaan puolustuspelissä. Isokokoinen Parlett on tottunut pelaamaan vastustajan parhaita pelaajia vastaan.

Kärppien peli-ilme on tällä hetkellä huomattavasti parempi kuin aiempien kohtaamisten kynnyksellä, joten Tapparan lyöminen on lähempänä kuin yhdessäkään aiemmassa mittelössä.

Kuntopuntarissa joukkueet ovat kuitenkin tasaisia, ja viiden ottelun otannalla etu siirtyy jo Tapparalle. Parista tappiosta ei ole syytä kehittää Tapparalle kriisiä. Joukkue on monipuolinen, kärsivällinen ja sitoutunut. Vahvasta jaksostaan huolimatta Kärpät joutuu perjantai-illan ottelussa koville.

Sarajärvi: Kärppien keskiviikkona kärsimä tappio JYPiä vastaan latisti pudotuspelikevättä ajatellen lupaavan pistetehtailun. Kyseinen ottelu eteni aina viimeisille minuuteille asti maalittomana, eli vähintään yksi piste olisi ollut siitä Kärpille tarjolla. Pisteet ovat Kärpille tällä hetkellä elintärkeitä, sillä pudotuspeliviivan alle putoaminen on vain kuuden pisteen päässä.

Kolme JYP-ottelua edeltänyttä kamppailua päättyivät Kärppien kannalta huomattavasti paremmin. Kolmesta ottelusta napatut kahdeksan pistettä tulivat joukkueelle tarpeeseen, ja niiden lisäksi myös maalinteko onnistui huomattavasti aiempaa paremmin. Maaliero näistä kolmesta ottelusta oli Kärppien eduksi 14−9.

Vaikka alla on tappio varsinaisella peliajalla, ei Kärppien pelaaminen ollut JYPiä vastaan huonoa. Joukkue ei tehnyt maaleja, mutta toisaalta se kykeni pitämään oman pään puhtaana ottelun loppuhetkille saakka. Tämä antaa oululaisille toivoa myös Tapparaa vastaan, sillä JYP on tällä hetkellä tamperelaisiakin kovemmassa kunnossa.

Kärpät on hävinnyt kauden aiemmat kolme ottelua Tapparaa vastaan ja myös kolme viimeisintä Raksilassa pelattua Tappara-peliä, joista kaksi viime kevään pudotuspeleissä. Jatkaako Liigan paras vierasjoukkue vahvaa virettään Raksilassa?

Sarajärvi: Tappara on osoittautunut kuluvalla kaudella erittäin vaikeaksi vastustajaksi Kärpille. Tamperelaisia vastaan kärsityistä tappioista yksikään ei ole sattunut minkään yksittäisen suvantovaiheen aikana, sillä jokaista tappiota Tapparaa vastaan on edeltänyt vähintään yksi voitto aiemmista otteluista.

Pelipaikkakunnalla ei tuntunut olevan syyskauden aikana juurikaan merkitystä, sillä Tappara vei jokaisessa ottelussa pisteet selkeällä erolla. Kauden keskinäisten kohtaamisten maaliero on ennen perjantain ottelua 12−3 Tapparan hyväksi, eikä Kärpät ole kyennyt tekemään yhdessäkään kohtaamisessa kahta maalia Tapparan verkkoon.

Kärpät on kuitenkin tällä hetkellä otteiltaan selkeästi parempi kuin syyskaudella, eivätkä joukkueet ole kohdanneet toisiaan vuodenvaihteen jälkeen. Kärppien peli-ilme on tällä hetkellä huomattavasti parempi kuin aiempien kohtaamisten kynnyksellä, joten Tapparan lyöminen ensimmäistä kertaa tällä kaudella on lähempänä kuin yhdessäkään aiemmassa mittelössä.

Oinonen: Tappara on ollut tällä kaudella erinomainen vierasjoukkue. Ajoittain joukkue on jopa muokannut pelitapaansa vastustajan pelaamiseen sopivaksi. Kärppiä vastaan tuskin on syytä lähteä tekemään isoja muutoksia. Oleellisempaa on saada muuttuneen kokoonpanon kaikki pelaajat pelikirjan samalle sivulle.

Viimeisistä 15 vierasottelustaan Tappara on voittanut peräti 13, joista 11 peräkkäin. Vierasvoittojen putki katkesi viime viikolla Raumalla Lukkoa vastaan, mutta Kouvolasta Tappara haki heti seuraavassa pelissä komean 5−0-voiton.

Tapparalta ovat Leijonien mukana hyökkääjät Veli-Matti Savinainen, Henrik Haapala ja kapteeni Jukka Peltola. Onko Tappara aseeton ilman kolmea parasta pistemiestään?

Oinonen: Tapparan menetykset ovat järkyttävän isoja, varsinkin kun hyökkäyksestä ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa myös Jan-Mikael Järvinen ja Jere Karjalainen ja Norjan maajoukkueen mukana puolustaja Alexander Bonsaksen sekä hyökkääjä Martin Røymark. Aseettomaksi en kuitenkaan Tapparaa julistaisi.

Kärkihyökkääjistä kokoonpanossa ovat Jani LajunenTeemu Nurmi ja Sebastian Repo, jotka pystyvät kannattelemaan kirvesrintojen hyökkäyspeliä. Jokainen heistä on myös tehnyt enemmän pisteitä kuin Kärppien toiseksi paras pistemis Shaun Heshka. Eikä pidä unohtaa isommasta roolista piristynyttä Otto Rauhalaa.

Totuttuun neljän kentän dominointiin Tappara ei runsaiden poissaolojen vuoksi pysty, joten kärkihyökkääjille on luvassa raskas kuormitus. Jos Kärpät onnistuu pääsemään ottelussa johtoasemaan, on takaa-ajo Tapparan kapeammalla materiaalilla vaikeampaa.

Kuntopuntarissa joukkueet ovat kuitenkin tasaisia, ja viiden ottelun otannalla etu siirtyy jo Tapparalle. Parista tappiosta ei ole syytä kehittää Tapparalle kriisiä.

Sarajärvi: Tappara on onnistunut latomaan maaleja Kärppien verkkoon suorastaan häikäisevällä tehokkuudella, joten kovimpien nimien tämäniltainen puuttuminen saattaa parantaa Kärppien mahdollisuuksia pysyä pelissä mukana.

Poissaoloja kuitenkin riittää Kärppienkin riveissä. Tällä kertaa EHT-turnauksen samanaikaisuus ei rokottanut kärppäpelaajia, mutta sen sijaan toipilasosastolle ovat hiljattain joutuneet kapteeni Lasse Kukkonen ja hyökkääjä Saku Mäenalanen.

Heidän lisäksi vammojaan parantelemassa ovat keskushyökkääjä Mikael Ruohomaa ja puolustaja Taneli Ronkainen.

Kärppien puolustus on suoriutunut suhteellisen hyvin Kukkosen poissaolosta huolimatta, mutta maalintekovoima kärsii huomattavasti Mäenalasen puuttumisesta.

Mäenalanen ei ole tahkonnut maaleja tällä kaudella kovinkaan kovalla tahdilla, mutta yhdessä ketjukavereidensa Antti Kalaputaan ja Ville Leskisen kanssa kolmikko on muodostanut ajoittain joukkueen tehokkaimman hyökkäysketjun.

Ykkösmaalivahti Jussi Rynnäs toipui keskiviikon ottelun aikana flunssasta, joten pitkäaikaista poissaoloa ei hänen kohdallaan ole odotettavissa. Rynnäksen poissaolo perjantaina ei välttämättä olisi Kärpille kohtalokasta, sillä kakkosvahdin rooliin jääneen Sami Aittokallion otteet keskiviikkona mahdollistivat taistelun voitosta kovakuntoista joukkuetta vastaan.

Seuraa Heitä

Toni Kähkönen #85 |

Laitahyökkääjä

Kähkösen kaksi voittolaukauskilpailun osumaa pelastivat Kärpät edellisessä kotiottelussa. Pelituntuma ei vaikuta kärsineen taannoisesta loukkaantumisesta huolimatta.

Sebastian Repo #92 | Lukko

Laitahyökkääjä

Nuori laitahyökkääjä oli viime viikolla vahvassa vireessä iskettyään kolmessa pelissä tehot 3+4. Kärppiä vastaan Revolle on luvassa vielä enemmän peliaikaa, joten kärppäpuolustuksen on syytä olla varuillaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Kärppien Tappara-ahdinko jatkuu
Joukkueilla on tältä kaudelta kolme kohtaamista, jotka ovat kaikki menneet selkeästi Tapparan nimiin. Kohtaamisten jälkeen Kärpät on päässyt kuitenkin parempaan lentoon erityisesti kotiotteluissa. Erityisesti ylivoiman tehokkuus on kuulunut oululaisjoukkueen suurimpiin vahvuuksiin. Tapparalla on merkittävä määrä poissaolijoita, mikä kallistaa vaakakupin Kärpille.
3 4
2 3