Jukurit yrittää katkaista TPS:n yhdeksän ottelun pisteputken

LIIGA / Ennakko
Ilkka Pikkarainen taklaa ja ärsyttää, mutta onnistuu tekemään työnsä ilman hölmöjä jäähyjä. Viime peleissä myös tehopisteitä on syntynyt huimalla tahdilla.
Kuva © Timo Savela
Jukurit tavoittelee pudotuspelipaikan kannalta äärimmäisen arvokkaita sarjapisteitä sekä paluuta voittokantaan. Hyvävireisellä TPS:llä on alla makoisa vierasvoitto sarjaa johtavasta Tapparasta.

TPS:n ja Jukurien väliset kolme aiempaa Liiga-ottelua ovat olleet äärimmäisen tiukkoja. Kahdesti TPS on poistunut voittajana voittomaalikilpailun jälkeen. Joukkueiden joulukuinen kohtaaminen Turkuhallissa päättyi TPS:n kahden maalin voittoon, mutta tuolloin turkulaiset iskivät viimeisen osuman tyhjään maaliin.

Vuosi 2017 on alkanut joukkueilla kovin erilaisissa merkeissä: TPS ei ole jäänyt vielä kertaakaan ilman pisteitä. Turkulaiset ovat keränneet tammikuun aikana 16 pistettä. Jukurien kuluneeseen kalenterikuukauteen on tähän mennessä mahtunut kuusi tappiota, joista viisi on tullut varsinaisella peliajalla. Vuodenvaihteen jälkeen alkukauden komeetta on poistunut kaukalosta voittajana vain kahdesti. Pistepotti on karttunut tammikuussa kuudella sarjapisteteellä.

Ilkka Pikkarainen on juuri nyt valmentajan unelmapelaaja

TPS:llä on takanaan täydellinen viikko. Kahdesta ottelusta turkulaiset napsivat täydet kuusi pistettä, tekivät peleissä yhteensä kahdeksan maalia sekä onnistuivat kaatamaan sarjakärki Tapparan. Itseluottamusta sarjassa kolmantena olevalla Ari-Pekka Selinin miehistöllä siis piisaa tiistaina Jukureita vastaan.

Erityisen positiivisesti edukseen TPS-miehistöstä on viime otteluissa erottunut Ilkka Pikkarainen. Voimahyökkääjä on iskenyt kolmessa viime ottelussa kolme maalia ja antanut kolme maalisyöttöä. Myös plus-miinus-tilastoon on kirjattu näistä otteluista yhteensä kuusi plusmerkintää. Fyysisenä pelimiehenä tunnetulle Pikkaraiselle ei ole tuomittu lainkaan rangaistuksia kyseisissä otteluissa.

Pikkarainen taklaa ja ärsyttää joskus myös sanallisesti vastustajia, mutta pystyy tekemään työn ilman typeriä, ulosajoon johtavia jäähyjä tai käytöskymppejä. Kaiken kaikkiaan Pikkaraiselle on tuomittu koko kauden aikana vain 18 jäähyminuuttia. Se on äärimmäisen vähän miehelle, joka on aikuisten sarjoissa pelannut yhdeksän vähintään sadan jäähyminuutin kautta.

Sen lisäksi, että 35-vuotias Pikkarainen pääsee vastustajan ihon alle, hän myös sytyttää fyysisellä pelillään joukkueen taisteluun, jos pelitilanne sitä edellyttää. Oikealta ampuvana hyökkääjänä Pikkarainen tuo lisää mahdollisuuksia joukkueensa hyökkäyspelin taktiikoihin. On helppoa väittää, että varsin moni liigajoukkue ottaisi nykyvireessään olevan Ilkka Pikkaraisen mieluusti riveihinsä.

Jukurit taistelee tiukasti viimeisestä pudotuspelipaikasta

Jukurit-leirissä ei juuri haluta muistella mennyttä viikkoa. Keskiviikkona kaatui toki arkkivihollinen KooKoo vieraissa, mutta Jukurien pukukopissa ottelun jälkeen kuvatulla videolla kuultu Jesper Piitulaisen kielenkäyttö nostatti kohun. Torstaina Jukurit kärsi tappion HPK:lle karvaimmalla mahdollisella tavalla, sillä hämeenlinnalaisten 3−2-voittomaali syntyi sekunti ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Vaikean viikon täydensi lauantainen kotitappio JYPille. Mikkeliläisisännät jäivät kotonaan tylysti kokonaan maaleitta, minkä lisäksi tehohyökkääjä Henrik Koivisto loukkaantui ottelussa.

Risto Dufvan suojattien pelin tason ei voi sanoa romahtaneen, mutta alkukaudelta tuttu nousijajoukkueen etulyöntiasema on poissa. Vastustajat ovat oppineet Jukurien pelitavan, eikä joukkuetta taatusti aliarvioida tässä vaiheessa kautta.

Jukurien taistelua tärkeistä sarjapisteistä ei helpota se tosiasia, että TPS lukeutuu sarjan parhaimpiin kotijoukkueisiin. Palloseura on Tapparan tavoin kerännyt 22 kotipelistään 46 pistettä − mikä on muuten yhden pisteen enemmän, kuin Lukko on kerännyt koko kauden aikana koti- ja vierasottelut yhteenlaskettuna.

Jukurit on sarjassa sijalla kymmenen. Takana niskaan hengittävät samoissa pisteissä oleva Sport sekä kahden pisteen päässä olevat Ilves ja KooKoo.

Tilastopoiminta: Aarne Honkavaara -palkinto TPS-pelaajan ulottuvilla, puolustajien pistepörssin voitto menossa Jukurit-leiriin

TPS:n Erik Thorell taistelee Liigan maalikuninkuudesta. Thorell on iskenyt 20 maalia, kun maalipörssiä johtavalla Tapparan Veli-Matti Savinaisella osumia on kasassa 23. Ruotsalaishyökkääjällä olisikin oiva paikka kuroa eroa kiinni, sillä tilastojen valossa tiistai-iltana vastaan tulevan Jukurit-miehistön alivoima on ollut sarjan toiseksi huonointa.

Jukurien Miika Koivisto johtaa puolustajien pistepörssiä 28 pisteellään. Kolmen tehopisteen päässä vaanii Lukon Jesse Virtanen. Joukkueensa kultakypärää kantava Koivisto on ehtinyt tammikuun aikana keräämään tehot 1+5.

Seuraa Heitä

Ilkka Pikkarainen #84 |

Laitahyökkääjä

Ilkka Pikkarainen on tehtaillut kolmessa edellisessä pelissä peräti kuusi tehopistettä. Pikkaraisen napakka ja nopea laukaus suoraan hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen on yllättänyt vastustajan maalivahdin jo useamman kerran tällä kaudella. Viimeksi tämän "Talonmiehen erikoisen" tehon sai kokea menneellä viikolla KooKoo-vahti Samu Perhonen.

Olli Sipiläinen #39 |

Laitahyökkääjä

39-vuotias Sipiläinen ei yleensä mässäile tehopisteillä, mutta konkari on iskenyt kolmeen viime otteluun kaksi maalia. Risto Dufvan luottosoturi, joka hoitaa työnsä tunnollisesti kahteen suuntaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

TPS tarjoilee vieraille reikäjuustoa
Jukureiden alkukauden hurmos loppui seinään, eikä paluuta ole nähtävissä. Viimeistelyn tuska paistaa joukkueesta, eikä alavireisellä mikkeliläisryhmällä ole edellytyksiä TPS:n haastamiseen vieraskentällä. Turkulaiset saavat Eric Perrinin paluun myötä kolme tuloksentekoon kykenevää ketjua jalkeille, lisäksi takalinjoilta löytyy kaksi Liigan pelottavimpiin tykkeihin kuuluvaa nimeä Henrik Tallinderin sekä Ilkka Heikkisen muodossa. Suurimaalinen voitto ei olisi yllätys.
5 6
0 1