Tietä maalille etsivällä HIFK:lla ryhtiliikkeen paikka HPK:ta vastaan

LIIGA / Ennakko
HIFK on tällä kaudella keskittynyt kiertelemään lähinnä laidan tuntumassa.
HIFK saa tiistaina vieraita Hämeenlinnasta, kun HPK saapuu vierailulle Helsingin jäähalliin. Kauden nöyryyttävimmän tappionsa lauantaina kärsineellä HIFK:lla on ryhtiliikkeen aika. Mikäli kiekkoa hallitseva HPK vie täyden pistepotin helsinkiläisten nenän edestä, saa HIFK kuopata lopullisesti haaveensa pudotuspelien kotiedusta.

HIFK:n alavireinen kausi sai tähänastisen kruununsa edellisessä ottelussa, kun Pelicans tyrmäsi haluttomasti esiintyneen helsinkiläisryhmän tylysti 8-3. Repaleisella joukkueella Lahteen matkannut joukkue jäi jo avauserässä isäntien jalkoihin ensimmäisen erän päätyttyä 4-0. Tiistaina nähdään, luisteleeko kentälle sisuuntunut kotijoukkue vai esiintyykö HIFK viime otteluiden tapaan flegmaattisena.

HPK on puolestaan yksi kauden suurimpia onnistujia. Marraskuun jälkeen ritaripaidat ovat jääneet pisteittä vain kahdesti. Viimeisimpänä HPK pehmitti Vaasan Sportin vieraskentällä pitkän kaavan mukaan lukemin 3-2. HPK esitteli ottelussa uudet vahvistuksensa Niklas Hagmanin sekä Shane O'Brienin.

Tiistain ottelu on kauden viides joukkueiden välillä. Tyylillisesti HPK edustaa HIFK:lle lähes vaikeinta mahdollista vastustajaa, mutta voitot joukkueiden välillä ovat silti 2-2. Pisteissä etu on hämeenlinnalaisilla, sillä HIFK nappasi toisen voitoistaan vasta rangaistuslaukauksilla. 

HPK hallitsee, HIFK kiertelee

Puhtaasti tilastoja katsomalla HIFK:lla ei pitäisi ottelussa olla sanan sijaa HPK:n rinnalla. Tasaviisikoin pelattaessa HPK on laukonut eniten kiekkoja kohti vastustajan maalia, HIFK löytyy vastaavalta listalta sijalta kolmetoista. Vastustajat ovat laukoneet kohti HPK:n maalia toiseksi vähiten, puolustussuuntaan myös HIFK pystyy pitämään vastustajansa loitolla, sillä helsinkiläisten maalia kohti on lauottu neljänneksi vähiten kiekkoja.

Hallinnasta kertovat myös aloitustilastot. HPK aloittaa huomattavasti useammin hyökkäys- kuin puolustusalueelta, HIFK:n luvut ovat kaksikosta selvästi heikommat. HPK:n suurimmat ongelmat ovat olleet erikoistilannepelaamisessa, mutta tehokkuuden puutteesta huolimatta hämeenlinnalaiset jättävät HIFK:n totaalisesti varjoihin.

HIFK:n kohdalla erikoistilannepelaamisen tehokkuutta suurempi ongelma on erikoistilanteiden määrä. Ylivoima-aikaa joukkue on ansainnut vähiten Liigassa, mutta myös rangaistujen penkki on tullut tutuksi helsinkiläisille viime otteluissa. Myös rangaistuksien määrän kasvu kertoo ongelmista kiekollisessa pelissä. 

Kiekollisena HPK on illan otteluparista järkevämpi. Vaikka joukkue laukoo paljon, pelaajisto tunnistaa tilanteita, eikä vain lauo paikasta kuin paikasta, vaan taustalla on yleensä ottelun hallinnan kannalta kannattavin ratkaisu. 

HIFK on puolestaan Liigan vähiten maaleja tehnyt joukkue - syystä. Punapaitojen ongelmat kiekollisena alkavat oman maalin takaa ja päättyvät hyökkäyspään kulmiin. Puolustuksen kiekollinen taito on rajallista, eikä hyökkäyksestä löydy Juhamatti Aaltosen ohella pelaajaa, joka pystyisi yksinään ylittämään keskialueen. Hyökkäysalueella HIFK:ta ei tarvitse edes ohjata kulmiin, vaan pelaajat ohjaavat itsensä pois parhaalta maalintekosektorilta.

Laukauksissa eroja myös yksilötasolla

HIFK:n sisäisen laukaisutilaston yksinäinen kärki on Aaltonen. Toiseksi eniten laukauksia on Lennart Petrellillä, joka on laukonut 91 kertaa. HPK:sta peräti kolmetoista pelaajaa on laukonut Petrelliä useammin. 

Eroja löytyy erityisesti puolustuksesta. HPK:sta peräti viisi puolustajaa on laukonut yli sata kertaa, HIFK:n kärkimies on Teemu Eronen, jonka saldo on 88 laukausta. Heikosta puolustuksen osallistumisesta laukomistalkoisiin kertoo, että joukkueen jo alkukaudesta jättänyt Tommi Taimi on edelleen laukonut puolustajista toiseksi eniten. 

Seuraa Heitä

Robert Leino #62 | Örebro

Keskushyökkääjä

Corey Elkinsin loukkaantumisen myötä Leino saa lisää vastuuta. Hämeenlinnassa kiekko-oppinsa saaneella pelurilla on edellytykset ottaa nähtyä suurempi kapellimestarin puikko haltuunsa.

Niklas Hagman #6 |

Vasen laitahyökkääjä

HIFK:ssa liigadebyyttinsä tehnyt Hagman palaa nordenskiöldinkadun jäähalliin vierasjoukkueen paidassa. Alkukauden Kärpissä viilettänyt Hagman ei ehtinyt oululaisten riveissä Helsingin vierailulle, mutta tiistaina mies nähdään jälleen vanhan kotikenttänsä jäällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

HIFK tukki oman pään
HIFK sai lauantaina Lahdessa kauden kovimman tukkapöllynsä, kun Pelicans kuritti helsinkiläisiä lukemin 8-3. Jo nöyryytys palauttaa taistelutahtoa, mutta merkittävämpiä ovat takalinjoille palaavat pelaajat. Joe Finley on kärsinyt pelikieltonsa ja lauantaina sivussa ollut Teemu Eronen palaavat tositoimiin. HPK:lla on puolestaan ollut ajoittaisia vaikeuksia viimeistelyssä. HPK hallitsee kiekkoa, HIFK puolestaan tekee kaikkensa välttääkseen lauantain kaltaisen katastrofin.
1 2
1 2