TPS:n kotipainajainen saapuu vieraaksi Turkuun - kumpi poistuu voitolla maajoukkuetauolle?

LIIGA / Ennakko
TPS:n miesylivoima ja Ilkka Heikkisen laukaus olivat alkukaudella vastustajille tuhoisa yhdistelmä. Tulosta ei ole enää viime viikkoina tullut, ja uusia kuvoita kaivataan.
Kuva © Timo Savela
Turussa kohtaavat lauantaina kaksi tappion karvasta kalkkia nieleskelevää joukkuetta, kun sekä TPS että SaiPa kärsivät edellisenä päivänä niukat 2−1-tappiot.

Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen pelattiin Kisapuistossa lokakuun alussa. Kahdesta siipirikkoisesta joukkueesta paremmaksi osoittautui TPS, joka vei vierasvoiton lukemin 2−5.

TPS:n lähivuosien historia kotiotteluista SaiPaa vastaan ei lupaa hyvää turkulaisille, sillä lappeenrantalaiset ovat voittaneet viisi edellistä joukkueiden kohtaamista Turkuhallissa yhteismaalierolla 19−6. Illan isäntien edellinen kotivoitto SaiPasta on lokakuulta 2013.

Ykkössenttereiksi kaavailluilta pelaajilta vaaditaan enemmän

Molempien joukkueiden palautumisaika lauantai-illan kamppailuun jää yhtä lyhyeksi, sillä TPS kohtasi perjantaina Lukon Äijänsuolla ja SaiPa Ilveksen Hakametsässä. Yhteisiä nimittäjiä SaiPan ja TPS:n kolmen ottelun pisteputket katkaisseille perjantain otteluille olivat tehottomuus ja tulostaululla pelin päätteeksi komeilleet vastustajan 2−1-voittolukemat.

SaiPa tuli vahvasti otteluun Ilvestä vastaan. Lappeenrantalaiset eivät kuitenkaan onnistuneet hyödyntämään ensimmäisen erän hyvää jaksoaan ja ohittamaan tupsukorvien maalia vartioinutta Hannu Toivosta, jolle kirjattiin avauserässä peräti 20 torjuntaa. Turkulaisten vastaavanlainen tehojakso osui toiseen erään, mutta Lukko-debyyttinsä tehnyt Jakub Stepanek teki haaveet maalista tyhjiksi torjuen 18 laukausta.

SaiPan ykkösnyrkiksi on viime otteluissa vakiintunut Kim Strömbergin, Järvisen ja Curtis Hamilton muodostama ketju, jonka viimeksi mainittu lenkki keikkuu Liigan maalipörssin kärkipäässä kymmenellä täysosumallaan.

Johtavaksi keskushyökkääjäksi ennen kautta Lappeenrantaan hankittu Tero Koskiranta on pudonnut hierarkiassa kolmosketjun keskelle. Silmiinpistävää Koskirannan pelissä on ollut vaikeudet aloituksissa. Koskiranta on voittanut aloituksistaan vain 40 prosenttia. Koskiranta aloitti viime kauden Turun Palloseurassa, mutta siirtyi heikosti sujuneen alkukauden jälkeen Vaasan Sportiin. Millaisin ottein mies palaa vanhaan kotihalliinsa lauantaina?

Mustavalkoisten alkukauden komeetta Patrik Virta solmi aiemmin tällä viikolla kahden vuoden jatkosopimuksen TPS:n kanssa. Nuorukainen kaipaisi kuitenkin parempaa tulitukea viime aikoina tuloksellisesti vaisusti pelanneilta Éric Perriniltä ja Jerry Ahtolalta. Turkulaisten kannalta positiivista on, että kapteeni Tomi Kallio ja Erik Thorell ovat kuivemman kauden jälkeen onnistuneet taas maalinteossa viime otteluissa.

Siinä missä sputnikien maalivahdeilla on ollut terveysmurheita, on Tepsin nuori maalivahtitandemi Aleksandar Georgijev-Oskari Setänen pelannut hyvän alkukauden. Kolmessa viimeisessä ottelussa torjuntavastuun kantaneen Georgijevin päästettyjen maalien keskiarvo on koko Liigan paras, 1,59.

TPS:n ylivoima on tökkinyt, SaiPa on sortunut jäähyilyyn

Kauden ensimmäisissä otteluissa tehokkaasti toiminut TPS-ylivoima on yskähdellyt viime peleissä pahasti. Alkukaudella fanit hurmannut viivatykki, neljään ensimmäiseen peliin viisi maalia iskenyt puolustaja Ilkka Heikkinen ei ole osunut maalipuiden väliin kuukauteen. Toki vastustajat myös pyrkivät estämään ja blokkaamaan Heikkisen vetoja parhaan kykynsä mukaan.

Vastaavasti yksikään SaiPa-puolustajista ei ole onnistunut vielä tällä liigakaudella tekemään ylivoimamaalia. Joukkue ei ole onnistunut paikkaamaan tulisesta lyöntilaukauksestaan tunnetun puolustaja Sam Lofquistin lähtöä KHL:ään.

TPS:lle voi hyvinkin avautua illan ottelussa mahdollisuus kaunistella ylivoimatilastojaan, sillä SaiPa on ottanut alkukauden aikana eniten kahden minuutin rangaistuksia, yhteensä 65 kappaletta. Lisäksi keltamustien pelaaminen miesalivoimalla ei ole läheskään viime kauden tasolla. Muualle siirtyneiden Sami Venäläisen ja Ville Hämäläisen sekä loukkaantuneen Ville Kohon puuttuminen on näkynyt alivoimapelissä raskaalla kädellä, ja tilastojen valossa SaiPan alivoima onkin tällä hetkellä Liigan viidenneksi heikointa. Vielä viime kaudella se oli sarjan neljänneksi parasta.

TPS puolestaan on selvinnyt 47 pikkukakkosella, minkä lisäksi joukkueen alivoimapeli on toiminut paremmin.

Ottelu on joukkueiden viimeinen ennen maajoukkuetaukoa. TPS kohtaa tauon jälkeen JYPin Jyväskylässä 10. marraskuuta ja SaiPa kotonaan KalPan samana päivänä.

Seuraa Heitä

Éric Perrin #11 |

Keskushyökkääjä

Loukkaantumisestaan takaisin pelikuntoon toipunut kokenut kanadalainen on menettänyt johtavan keskushyökkääjän roolinsa nuorelle Patrik Virralle. Lukko-ottelussa Perrinin johtama kakkosketju oli jäällä molempien takaiskumaalien aikana. Liigan palkkakuninkaiden joukkoon kuuluvalta mieheltä vaaditaan nykyistä parempaa peliä, jotta TPS menestyy. Päättääkö Perrin kuuden ottelun pisteettömän putkensa SaiPaa vastaan?

Matti Järvinen #71 | BK Mladá Boleslav

Keskushyökkääjä

Kolmatta vuotta Lappeenrannassa pelaava espoolaisen kiekkokoulun kasvatti pelaa lopullista läpimurtokauttaan. Kaksi aiempaa kautta isokokoinen keskushyökkääjä on pelannut 30 pisteen tahdilla, mutta nyt mies on piste per peli -vauhdissa. Joukkueensa kultakypärä vääntää tärkeitä aloitusvoittoja ja pelaa juuri nyt suurella itseluottamuksella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

TPS jättää SaiPan nollille
TPS:n puolustus on tiivistynyt kauden mittaan, Saipa on puolestaan kamppaillut pelillisten vaikeuksien kanssa läpi kauden. Yksi ongelma on ollut laukauspaikkojen luominen. Nimivahvasta hyökkäyskalustosta huolimatta Sputnikit joutuvat kotimatkalle ilman tehtyä maalia.
3 4 5
0