Heikko viimeistely vastaan kehno oman pään peli − Kärpät ja Lukko kaipaavat kärkipelaajiltaan tasonnostoa

LIIGA / Ennakko
Aaron Gagnonilla on toistaiseksi maalitili avaamatta.
Kärpät ja Lukko ovat aloittaneet kautensa odotettua heikommin. Kärkikahinoihin ennakoidut joukkueet odottavat kärkiyksilöiltään heräämistä.

Kärpät-Lukko on viime vuosina ollut Liigan kärkikamppailuja, mutta kuluvalla kaudella joukkueet ovat yllättäen pudotuspeliviivan alapuolella. Lukko on jämähtänyt peräti sarjajumboksi ja Kärpätkin on vasta sijalla yksitoista.

Molemmilla joukkueilla on paljon parannettavaa sekä yksilötasolla että joukkuepelissä.

Edelliset ottelut

Kärpät on päässyt pisteille neljässä viidestä viimeisimmästä pelistä. Torstaina liigakärki Tappara rikkoi pisteputken hakemalla Raksilasta 4−1-voiton. Kärpät oli ottelussa hallitsevampi osapuoli, mutta ei onnistunut hyödyntämään maalintekopaikkojaan.

Lukko katkaisi perjantaina neljän ottelun tappioputkensa ottamalla jatkoaikavoiton TPS:stä. Raumalaisten sankareita olivat 30 kertaa torjunut Kaapo Kähkönen ja tehot 1+1 nakuttanut kärkihyökkääjä Ville Vahalahti.

Ratkaisukohdat

Kärpät on kerännyt valtaosan pisteistään kotijäällä ja haluaa varmasti kuitata torstaina kärsityn kotitappion. Sarjataulukon hännille valahtanut Lukko on Liigan toiseksi heikoin vierasjoukkue, joten Kärpät lähtee peliin ennakkosuosikkina.

Kärppien tehot ovat toistaiseksi olleet turhan paljon Mika Pyörälän ja Niklas Olaussonin varassa. Esimerkiksi Mikko Lehtoselta ja Mikael Ruohomaalta odotetaan kovempia tehoja. Niklas Hagman on aloittanut pirteästi, mutta kärkihankinnalta kaivataan työnteon lisäksi onnistumisia.

Lukolla on voitto alla, toisin kuin Kärpillä. Oululaiset taas saivat levätä perjantain, kun Lukko pelasi Raumalla jatkoajalle venyneen ottelun ja joutui vielä matkustamaan pohjoiseen.

Myös raumalaisten tehot ovat olleet harvojen harteilla. Vahalahti on pelannut piste per peli -tahdilla. Puolustaja Jesse Virtanen ja taitava laitahyökkääjä Lauri Tukonen ovat seuraavaksi tehokkaimmat, Peter Tiivola puolestaan on Lukon paras maalintekijä.

Aaron Gagnon on koko Liigassa kerännyt hyökkääjistä eniten peliaikaa, mutta maalisarake näyttää toistaiseksi nollaa. Surkeasti kauden aloittanut Lukko kaipaa kipeästi kanadalaisen onnistumisia. Myös Aleksi Saarelan maalitilin aukeaminen olisi Lukolle ilouutinen.

Tilastopoiminta

Vastakkain ovat Liigassa vähiten maaleja tehnyt ja eniten päästänyt joukkue. Kärpät on 12 ottelussa viimeistellyt vain 23 maalia. Lisäksi oululaiset ovat vain kahdessa ottelussa tehneet enemmän kuin kaksi maalia.

Lukko on 41 päästetyllä maalilla tasoissa SaiPan ja KooKoon kanssa, raumalaiset ovat tosin pelanneet yhden ottelun enemmän. Ykkösmaalivahdiksi hankittu Kähkönen ei ole vielä pystynyt venymään yhteenkään kolmen pisteen voittoon.

Kakkosmaalivahti Antti Karjalainen taas on Liigan häntäpäätä niin torjuntaprosentilla kuin päästettyjen maalien keskiarvolla mitattuna. Lukko vahvistikin maalivahtiosastoaan hankkimalla kokeneen  Jakub Stepanekin, mutta tšekkitorjuja ei alustavien tietojen mukaan pelaa vielä lauantaina.

Seuraa Heitä

Mikko Lehtonen #8 |

Laitahyökkääjä

Taitava hyökkääjä on Kärppien ahkerin laukoja, mutta maaleja on toistaiseksi syntynyt vain yksi. Parhaalla kaudellaan iskenyt SHL:ssä 30 osumaa, joten maalintekopotentiaalia isokokoisella laitahyökkääjällä on yllin kyllin.

Aaron Gagnon #11 | MoDo

Keskushyökkääjä

Kanadalainen oli viime kaudella Lukon paras pistemies ja maalintekijä. Kuluvalla kaudella on runsaasta vastuusta huolimatta koossa tehot 0+5. Ykkössentteriltä odotetaan paljon enemmän.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Vähämaalinen ilta edessä?
Kärppien suuri ongelma ei ole ollut puolustus, vaan viimeistely. Lukon ongelma on puolestaan ollut koko puolustuspeli yhdistettynä epävarmaan maalivahtityöskentelyyn. Lukko on pystynyt kuitenkin petraamaan oman alueen pelaamistaan, osittain hyökkäyspelaamisen kustannuksella.
2 3
1 2