JYP testaamaan HIFK:n maalinedustan pitävyyttä

LIIGA / Ennakko
JYP etenee parhaimmillaan jyrämäisesti kohti vastustajan maalia
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Lauantai-iltana Helsingin jäähallin kotiavauksessa HIFK saa vieraita Jyväskylästä. Oman pään isäntiä menettäneellä kotijoukkueella on täysi työ pitää vierailijoiden jyrät pois oman maalin edustalta.

HIFK aloitti kautensa täyden ajan voitolla Rauman Lukosta. Voittolaukauskilpailuun edennyt ottelu oli vankasti helsinkiläisten hallussa toisessa erässä tapahtunutta vajaan neljän minuutin nukahdusta lukuun ottamatta.

Neljäminuuttisen aikana raumalaiset kurittivat HIFK:ta kolmella maalilla edeten ottelussa 3-2-johtoon. HIFK pystyi nousemaan vielä johtoon vain todistaakseen Lukon tasoitusmaalia kolme sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Myös JYP haki runkosarjan avauksessaan ratkaisua pitkän kaavan mukaan. Niin ikään voittolaukauskilpailuun edennyt ottelu päättyi jyväskyläläisten tappioon kotihallissaan Ilvestä vastaan. JYP johti ottelua jo kahden maalin turvin, mutta vastoin totuttua jyväskyläläistä kaavaa menetti johtoasemansa ja lopulta hävisi ottelun.

HIFK:n voiton takuumiehenä oli kaksi maalia iskenyt Robert Leino, jyväskyläläisten pisteen perustana toimi puolestaan toimiva ylivoimapeli, jonka aikana joukkue iski illan molemmat maalinsa.

Ratkaisun paikat

HIFK oli perjantain ottelussa ajoittain vaikeuksissa omalla kenttäalueella. Paineistuksien lisäksi Lukko pystyi kääntämään vaarattoman näköisetkin tilanteet vaarallisiksi heittämällä kiekkoa maalille. Kevin Lankinen oli maalillaan epävarma, eikä puolustus pystynyt siivoamaan eteen pomppineita kiekkoja.

Lauantain ottelussa helsinkiläisten tolppien välissä seisonee Niklas Bäckström, joka tekee paluun liigakentille yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. HIFK:ssa Bäckström on viimeksi pelannut kaudella 1999-2000.

Vaikka Bäckström on pelannut harjoitusotteluissa Lankista varmemmin, ei puolustuksella ole varaa vastaavanlaisiin merkkausvirheisiin, kuin perjantain ottelussa. Varsinkaan, kun JYPin hyökkäyskalustossa on materiaalia vielä astetta raumalaisia suoraviivaisempaan peliin. Ossi Louhivaaran, Janne Kolehmaisen tai Tuomas Pihlmanin tyyliset pelaajat pystyvät työntämään kokonaisuutena köykäisen HIFK-puolustuksen sivuun maalin edustalla.

Juuri oman alueen pelaamisessa on HIFK:n suurimmat huolenaiheet, on kyse sitten puolustamisesta tai kiekollisesta pelaamisesta. Parhaimmillaan JYP pystyy painostamaan vastustajaa syvällä maalin takana, eikä HIFK:n kokematon ja köykäinen puolustus ole joutunut vielä todelliseen testiin kovaa prässäävän vastustajan paineessa. Mikäli JYP saa ajoitettua karvauksensa syvältä, mutta viisikon etäisyyksien pysyessä maltillisena, on sillä käsissään voiton avaimet.

Erikoista

Helsingin jäähallissa pelatuissa kaksikon kohtaamisissa ei ole perinteisesti nähty varsinaisia maalikarkeloita, mutta viime kevään pudotuspeleissä päästiin mässäilemään maaleilla. Kaikkiaan kolmessa pudotuspeliottelussa nähtiin 22 maalia.

Lauantain ottelussa tuskin nähdään viime kevään kaltaisia maalijuhlia, vaan edessä on paluu vähämaaliseen arkeen. Kahden ennakkosuosikin kohtaamisessa kumpikaan ei halua antaa henkistä otetta vastustajalle.

Seuraa Heitä

Joe Finley #3 |

Puolustaja

Yli kaksimetrinen Finley on paljon vartijana lauantain ottelussa, jossa vastassa on vahvoja hyökkääjiä, jotka uskaltavat ja haluavat ajaa maalille. Parhaimmillan Finley nousee maalinedustan isännäksi, huonoimmillaan jäähypenkin kyseenalaiseksi valloittajaksi.

Janne Kolehmainen #55 |

Laitahyökkääjä

Kovaa taklaava ja röyhkeästi fysiikkaansa hyväski käyttää Kolehmainen on ääriesimerkki jyväskyläläisten vahvuuksista ottelussa HIFK:ta vastaan. On viihtynyt usein juuri HIFK:ta vastaan ja pystyy tarvittaessa fyysisen pelin lisäksi iskemään maaleja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

JYP vie puolustustaistelun
Kummankin joukkueen materiaali riittäisi iloiseen hyökkäyspeliin, mutta pääosaan noussee vastustajan hyökkäyksien tyrehdyttäminen. HIFK:n poissaolot kriittisillä paikoilla kääntävät vaakakupin niukasti vierailijoiden suuntaan.
1 2
2 3