Pilaako nälkäinen Ilves Latvalan juhlat?

LIIGA / Ennakko
Jan Latvala (26) ja muu Pelicans-miehistö tavoittee jo viidettä voittoa putkeen.
Kuva © Pasi Lepola - http://www.pasilepola.com
Liigassa kahdeksatta sijaa miehittävä Lahden Pelicans isännöi lauantaina 11:ntena olevaa Tampereen Ilvestä. Ottelussa tehdään uskomatonta historiaa, sillä Ilves-taistelu on Pelicansin konkaripuolustaja Jan Latvalalle jo uran 1200:s korkeimmalla tasolla. Ensimmäiset luistimen piirrot JYP-kasvatti teki pääsarjajäähän kaudella 1992-1993.

Tupsukorvainen joukkue on ollut pelikaanilaumalle tällä kaudella tukala vastus, kun se on voittanut kummatkin aiemmat kohtaamiset yhteispistein 5-1.

Edelliset ottelut - Pelicans liitää korkealla

Alkukaudella ajoittain pahasti räpeltänyt Pelicans lentää tällä hetkellä korkealla ja kovaa. Jääkiekko on toki joukkuepeli, mutta Vili Sopasen sekä maalivahtirumban lopettaneen ja varmasti esiintyneen Janne Juvosen paluun jälkeen Pelicans on alkanut napsimaan pisteitä hyvään tahtiin. Lahtelaiset lähtevätkin Latvalan juhlailtaan neljän ottelun voittoputkessa.

Vuoden päivät kaukalosta sivussa ollut Sopanen on saanut romuluiset ulkomaan vahvistukset, Ryan Potulnyn sekä Ilvekselle tutun Dane Byersin näyttämään paremmalta. Ykköshyökkäysketjun lisäksi myös kakkostrio Antti Erkinjuntti-Hannes Björninen-Sebastian Repo oli vaarallisen juonikas keskiviikon Blues-pelissä.

Petri Matikaisen johtaman Pelicansin peli on nyt kaikkiaan hyvissä kantimissa. Henkilökohtaisten onnistumisten lisäksi myös joukkuetasolla on tapahtunut, sillä maajoukkuetauon jälkeen viisikkopuolustus on parantunut, jonka ansiosta jäähyily on vähentynyt jopa roimasti.

Heikko kohta Pelicansilla on ylivoima. Vaikka joukkue onkin venyttänyt reppua ylivoimalla maajoukkuetauon jälkeen jokaisessa pelissä, on se silti pelillisesti ollut hieman mielikuvituksetonta. Samaa voidaan sanoa myös illan vieraista, sillä useiden loukkaantumisten takia erikoistilanneviisikkoja on jouduttu rustaamaan, joka puolestaan on johtanut tuloksellisesti surkeaan Ilves-ylivoimaan.

Tuomas Tuokkolan nippu on ottanut viidessä viimeisimmässä vieraspelissä käkättimeen, ja näistä peräti neljä on tullut vain maalin erolla. Kolmessa edellisessä ottelussa peli on kuitenkin näyttänyt jopa todella hyvältä, mutta maalinteko on ollut tupsukorville tervanjuontia.

Vaikka joukkueella on lukuisia ikäviä loukkaantumisia, on tamperelaisten viisikkopuolustus sekä alivoima ja taistelutahto olleet hyvällä tasolla.

Edellämainittujen positiivisten asioiden lisäksi yksilöistä esille nousee viime aikoina hyvin pelannut kolmikko Ville Meskanen-Joonas Riekkinen-Eemeli Suomi. Myös Henri Tuominen oli Kärppiä vastaan ennakkoluuloton, joten Ilveksen rosterista löytyy laajuutta ehdottomasti.

Ratkaisukohdat - ylivoimat ja alakerrat tukossa

Kuten sanottua, kummankin ylivoima on ollut tukkoisaa. Ilveksen kohdalta tämän ymmärtää, sillä loukkaantumiset ovat osuneet suurimmaksi osaksi kärkimiehiin, jonka takia maalintekoon kykeneviä sotureita on laatikossa melko vähän.

Vastaavasti sekä isännät että vieraat ovat puolustaneet viime aikoina yksinkertaisen hyvin, josta esimerkkinä toimivat joukkueiden edelliset ottelut. Blues osui kotonaan Pelicansin verkkoon kerran, ja Kärpät niin ikään kotonaan Ilveksen häkkiin vain kahdesti.

Pelicans on iskenyt kotipeleissään välittömästi alusta lähtien kovalla karvauksella vastustajan puolustukseen kiinni, Ilves puolestaan on keikkapeliensä alkuminuuteilla hieman vetäytynyt. Kumpi toimii, lahtelaisten mahdollinen isku vai tamperelaisten alakerta?

Erikoista - korostuuko avausrysän merkitys?

Isäntäjoukkue Pelicans on ollut tällä kaudella aina pisteillä, kun se on onnistunut tekemään ottelun avausmaalin. Tämäkin fakta tukee sitä väitettä, että ottelun alkuminuuteilla sekä ensimmäisellä osumalla voi olla suurikin merkitys pisteiden jaon kannalta.

Ilveksellä on nyt menossa kuuden pelin vierasreissu Tampereella pelattavien salibandyn naisten MM-kisojen vuoksi. Lahden ottelu on kyseisen kiertueen neljäs pysäkki.

Käyttäjän mmiettinen kuva

Arvio ottelusta: Miska Miettinen

"Ratkaisukohdat"-otsikon alla olevien faktojen perusteella voidaan todeta, että Lahdessa yksikin maali saattaa antaa osviittaa pisteiden jaosta suuntaan taikka toiseen.

Tilastoja tuijottamalla Pelicans lähtee iltaan suosikkina. Ilvestä ei kuitenkaan pidä lytätä suonsilmäkkeeseen, sillä Liigassa on nähty syksyllä "altavastaajan" voitto juuri silloin kuin sitä vähiten on osannut odottaa.

Seuraa Heitä

Jan Latvala #26 |

Puolustaja

Illan juhlakalu on itseoikeutetusti seurattavissa pelaajissa. Uskomattomasti jo 1200:nnen kerran pääsarjatasolla pelaavan Latvalan kohdalla voidaan korostaa lausetta "ei kautta ilman maalia". Konkari on nimittäin onnistunut maalinteossa urallaan 22/24 kaudella tämä sesonki mukaan luettuna. Avaako sankari lauantaina kuluvan kauden hanat?

Joonas Vihko #20 |

Laitahyökkääjä

Torstaina Oulussa Ilveksen ykkösketjussa hyökännyt laituri alusti joukkueensa ainoan maalin huikealla passilla. Vihko on illasta toiseen nerokas, ja vaarallinen eritoten hyökkäyssuuntaan. Jatkuuko pisteiden takominen myös Lahden juhlaillassa?

» Lähetä palautetta toimitukselle