Moottorisahamiehen paluu rikospaikalle, Pelicans hamuaa pisteitä Helsingistä

LIIGA / Ennakko
HIFK:lla on mahdollisuus nousta sarjakärkeen,
HIFK saa sunnuntaina vieraita Lahdesta, kun Pelicans tulee vierailemaan Helsingin jäähallissa. Suoralla voitolla HIFK nousisi sarjakärkeen, Pelicans vastaavasti taistelee pudotuspelipaikasta ja nostaisi itsensä pudotuspeliviivan yläpuolelle. Ottelussa Petri Matikainen palaa entiseen kotihalliinsa ensimmäistä kertaa loikkansa jälkeen.

Sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvalla HIFK:lla on sunnuntaina mahdollisuus nousta taulukon piikkipaikalle, mikäli se nappaa täyden pistepotin ottelussa Pelicansia vastaan. Vastaavasti täydellä pistepotilla Pelicans nostaisi leukansa pinnalle ja pudotuspeliviivan paremmalle puolelle ohi Sportin ja KooKoon.

Paikkaa sarjakärjessä tavoitteleva HIFK on jäänyt täysin ilman pisteitä vasta kolme kertaa kauden aikana. Kotonaan se on hävinnyt vain kertaalleen, kun JYP haki täyden pistepotin Helsingistä lokakuun alkupuoliskolla. Lauantaina jalkoihin jäi Hämeenlinnassa HPK, joka oli todistamassa Ville Husson kauden ensimmäistä nollapeliä punapaitojen viedessä täyden pistepotin lukemin 5-0.

Isännille ottelu on kolmas neljään päivään ja vierailijat pääsevätkin otteluun tuoreemmilla jaloilla, sillä Pelicansin edellinen ottelu on perjantai-illalta, jolloin SaiPa päätti kolmen ottelun tappioputkensa pussileukojen vieraana. Ailahtelevasti alkukauden pelannut Pelicans yrittää palata takaisin voittojen tielle.

Sunnuntain kamppailu on kauden toinen joukkueiden välillä. Ensimmäinen ottelu Lahdessa pättyi HIFK:n voittoon jatkoajalla. Ottelun sankariksi tuolloin nousi ottelussa kahdesti onnistunut ja jatkoajalla ottelun voittomaalin tehnyt Arttu Luttinen.

Maalintekovaikeuksia vai onnistumisen riemua?

Joukkueet lähtevät otteluun hyvin erilaisista lähtökohdista. HIFK on viime otteluissa löytänyt kadoksissa ollutta maalintekotaitoaan, kun Pelicans on vastaavasti taistellut saman osaston vaikeuksia vastaan.

Kauden alkuvaiheissa HIFK:lla oli ajoittain vaikeuksia löytää edes yhtä toimivaa ja ratkaisuihin kykenevää kentällistä, mutta viime otteluiden aikana ratkaisuvalmiutta ovat osoittaneet kaikki ketjut. Roope Hintzin paluu näytti tuovan ainakin orastavaa heräilyä Tomas Zaborskyn peliin ja slovaki iski torstaina tehot 2+1 Bluesin verkkoon. Vastaavasti lauantaina Thomas Nykoppin ketju otti roolia 5-0 voitossa, ja keskushyökkääjä itse iski ottelussa tehot 2+2.

Puolustuksesta punapaidoilla kiekollisessa pelissä esiin on noussut Daniel Grillfors. Ruotsalainen esiintyi jo viime kaudella eleettömästi ja varmasti joukkueen takalinjoilla, mutta tällä kaudella tahti on vain parantunut. 18 pelatun ottelun jälkeen Grillforsilla on kasassa 11 pistettä, kun koko viime kauden saldo oli 17 pinnaa.

Puolustajien tehopisteistä puhuttaessa täytyy nostaa esiin myös Pelicansin kapteenina viime kaudella toiminut Juha Leimu. Hurjalla laukauksella pussileukojen ylivoimassa operoiva puolustaja on iskenyt tällä kaudella kuusi maalia, joista suuri osa viime otteluissa. Osoituksena hyvästä alkukaudesta myös kultainen kypärä keikkuu kokeneen puolustajan päässä.

Kultainen kypärä Leimun päässä on toki osoitus puolustajan kiekollisista taidoista, mutta kielii myös lahtelaisten vaikeuksista. Leimun kanssa tasapisteissä ovat väkkärämäinen hyökkääjä Antti Erkinjuntti sekä hieman tutkan alta liigakartalle noussut Sebastian Repo, mutta kokonaisuutena kiekollinen peli on lahtelaisilla jättänyt toivomisen varaa. Kolmen viime ottelun aikana Pelicans on onnistunut viimeistelemään vain kaksi osumaa.

Moottorisahamiehen paluu rikospaikalle

Värikkäiden vaiheiden jälkeen HIFK:n joukkueen kesällä 2012 jättänyt Petri Matikainen palaa ensimmäistä kertaa katoamistemppunsa jälkeen nordenskiöldinkadun jäähalliin.

HIFK-pestinsä kesken jättänyt Matikainen ehti valmentaa reilun vuoden Venäjällä, pienen pätkän Itävallassa ja yhden kauden Slovan Bratislavassa ennen paluutaan Suomen kentille ja Pelicansin peräsimeen. Myös Suomen maajoukkueen valmennustiimin vakiokasvoihin kuuluneen Matikaisen temppuilu ja loikka itärajan taakse on tuskin unohtunut HIFK-faneilta.

Viime vuosina HIFK:n ja Pelicansin välisissä otteluissa on ajoittain sattunut ja tapahtunut, joten Matikaisen tuskin tarvitsee raahata HIFK-ajoilta tuttua moottorisahaa mukanaan joukkueen motivoimiseksi, vaan tunne löytyy ilman sen kummallisempia keinoja.

Seuraa Heitä

Thomas Nykopp #80 |

Keskushyökkääjä

Toisen polven kiekkoilija kärsi alkukauden loukkaantumisesta, mutta palasi kovempana kuin koskaan. On napannut paikkansa rytinällä ja siitä osoituksena iski lauantaina tehot 2+2 HPK:ta vastaan.

Dane Byers #34 | Köln

Vasen laitahyökkääjä

Pussileukojen ykkösketjun pelaajalla on tältä kaudelta muuta joukkuetta enemmän kokemusta HIFK:sta. On hyödyllinen pelaaja myös ilman pisteitä, mutta silti maalisarakkeen kasvamista on lupa odottaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle