Blues voi voittaa TPS:n vain tunnollisella puolustamisella

LIIGA / Ennakko
Olli Malmivaara kohtaa Bluesin, jossa mies aloitti tämän kauden.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Kuuden joukossa sisukkaasti pysytellyt TPS saa vieraita Espoosta, kun sarjajumboksi valahtanut Blues tulee kylään. Vierailijoilla on ollut vaikeuksia eritoten maalinteon kanssa.

Edelliset ottelut

Vierailija Blues hävisi torstaina HIFK:lle 5−2. Ottelu oli helsinkiläisten hallintaa alusta loppuun, mutta espoolaisten tunnustukseksi on sanottava, että HIFK pelasi selvästi yhden kauden parhaista otteluistaan. Tapparaa vastaan Blues pelasi tiukan pelin häviten kuitenkin 1−0. Maalinteon vaikeus on kulkenut Jyrki Ahon suojattien mukana pitkään.

TPS on pelannut viime aikoina ailahtelevasti. Sijoitus on yhä kuuden joukossa, mutta voitokasta ottelua on usein seurannut pienimuotoinen romahdus. Joukkue hävisi nihkeästi Pelicansille 1−0, mutta voitti sitä ennen JYPin hienosti 0−4. Tappara puolestaan latoi TPS:n verkkoon jo avauserässä viisi maalia. Turkulaisilla on ollut vaikeuksia erityisesti otteluiden aluissa.

Kotijoukkueen päävalmentaja Ari-Pekka Selin pohti heikkojen aloitusten syitä Jatkoajalle perjantaina.

− Se johtuu monesta asiasta. Yksi tietysti se henkilökohtainen keskittyminen tekemiseen, kun on seitsemäs viikko, kun kolme peliä pelaamme. Fysiikka joutuu koetukselle, mutta ennen kaikkea se on korvien välissä.

− On haaste jokaiselle, että pystyy lyömään parastaan pöytään heti ensimmäisestä sekunnista. Se kuulostaa helpolta, mutta ei ole ihan niin simppeli homma. Kaikkien saaminen samalle sivulle on ollut meille haaste pelien alussa, jatkoi Selin.

Ratkaisukohdat

Bluesin mahdollisuudet piilevät kurinalaisessa puolustuspelaamisessa. TPS:n hyökkääminen on aiemminkin tyrehtynyt vastustajan tiiviiseen keskustan tukkimiseen, jolloin Palloseura on laukonut paljon, mutta laukaukset ovat tulleet kaukaa ja verrattain huonoilta maalintekosektoreilta.

Espoolaisten tulee olla työteliäitä etenkin alivoimalla, sillä mustavalkoisten ylivoima on toiminut todella tehokkaasti. Puolustaminen korostuu Bluesin kannalta varsinkin siksi, että ryhmä on onnistunut hyökkäyspäässä harvakseltaan. Lauantain ottelussa oman pään varjeleminen ja vastaiskuista ratkaiseminen ovat Bluesin oljenkorret.

TPS:ltä menevät ketjukoostumukset hieman uusiksi, sillä Lauri Tukonen loukkaantui JYP-ottelussa ja Ilkka Pikkarainen palasi sairastuvalta. Lisäksi Tero Koskiranta siirtyi Sportin riveihin. TPS:n kokoonpanoon palaavat suurella todennäköisyydellä sekä Tadas Kumeliauskas että Petteri Nummelin. Jää nähtäväksi, millaisin ketjuin TPS pelaa Bluesia vastaan.

Kemioiden löytyessä ja ykkösketjun onnistuessa kotijäällä TPS on vahvoilla. Isäntien ykkösnyrkillä on varaa puristaa itsestään vielä enemmän tehoja, sillä esimerkiksi kapteeni Tomi Kallio on tehnyt kotipeleissä vasta yhden maalin ja yhteensä kolme tehopistettä. Toisaalta ratkaisuvoimaa on alkanut löytyä myös kärkimiesten taustalta.

Erikoista

Olli Malmivaara pelaa ensimmäisen ottelunsa tällä kaudella kauden aiempaa työnantajaansa Bluesia vastaan. Bluesin riveissä on oletettavasti Samson Mahbod, joka sai HIFK-ottelussa pelirangaistuksen keihästämisestä.

Kummallakaan joukkueella ei ala maajoukkuetauko vielä ottelun jälkeen, sillä molemmat pelaavat ensi viikolla CHL-pudotuspelejä. Blues pelaa ruotsalaista HV71:tä vastaan, kun TPS kohtaa vuorostaan norjalaisen Storhamarin.

TPS pelaa ottelun ensimmäisen erän Roosa nauha -kampanjan mukaisesti vaaleanpunaisissa pelipaidoissa.

Arvio ottelusta: Vinski Virtanen

Blues panee tiukasti kampoihin ja terävällä alulla se voi saada TPS:n pasmat sekaisin. Jos espoolaiset onnistuvat tekemään avausmaalin, on sillä hyvä mahdollisuus pisteille. Todennäköisesti TPS silti poistuu kaukalosta ottelun voittajana varsinaisen peliajan päätyttyä.

Seuraa Heitä

Olli Malmivaara #64 |

Puolustaja

Kookas TPS-puolustaja avasi kautensa Bluesissa pelaten viisi ottelua espoolaisten riveissä. Tie vei lopulta Turkuun, kun Blues päätti Malmivaaran ja seuran välisen yhteistyön.

Eero Somervuori #8 |

Laitahyökkääjä

HPK:sta Bluesiin täksi kaudeksi siirtynyt Somervuori avasi kauden maalitilinsä vasta ottelussa HIFK:ta vastaan. Maalintekovaikeuksista kärsinyt Blues tarvitsee Somervuorelta lisää tehoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle