Kiekko päätyyn ja perään - KalPan ja JYPin taistelu kulminoituu kiekkokontrolliin

LIIGA / Ennakko
Pekka Virta tietää mitä haluaa. Mutta saako hän haluamansa?
Kuva © Timo Savela
KalPa katkaisi lohduttoman putkensa viime kierroksella Pelicansin kustannuksella. JYP yllätti viime viikolla lähes kaikki kahdella upealla vierasvoitolla. Kummalle kellot soivat torstaina – lähtökohtaisesti JYPille.

JYP on kärsinyt käsittämättömästä loukkaantumissumasta. Poissa on ollut pari kentällistä tärkeitä miehiä, ja asetelmat viime viikon otteluihin olivat lähes kestämättömät. Mutta mitä teki hurrikaanilauma. Kävi kairaamassa 4−1-voitot sekä HIFK:sta että TPS:stä.

Ei sota yhtä miestä kaipaa on vanha sanonta. Vaikka jääkiekosta sota on hyvinkin kaukana, piilee ajatelmassa vinha perä. Joukkue voittaa ja häviää, sen JYP osoitti.

Ennen loukkaantumissumaa jyväskyläläisten nuoli oli vahvasti alaspäin – ei enää. Onnistumiset ruokkivat lisää onnistumisia. Sairastuvan tyhjentyessä on Marko Virtasen johtamilla joukoilla odotettavissa positiivinen kierre.

JYPin heikkoudet ovat edelleen hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa. Rakenteleminen hyökkäyssinisen jälkeen jää usein mielikuvituksettomaksi ja laukaukset eivät lähde ykkössektorilta tarpeeksi usein.

Mustapaidat hallitsevat kuitenkin erinomaisesti Pohjois-Amerikasta tutun maalineduspelaamisen erityisesti hyökkäysalueella. Kiekkoa toimitetaan aktiivisesti viivasta kohti vastustajan maalia, ja sinne on parkkeerannut JYPin telaketjuosasto, jota heillä kyllä riittää.

Lähtökohtaisesti JYP on ehdottomasti sarjan parhaita joukkueita pelaamaan johtoasemassa. Tiukka keskialueen puolustaminen ja siihen terävät vastahyökkäykset ovat monelle joukkueelle myrkkyä.

Valtteri Kemiläinen kantaa kultaista pottaa JYP-ryhmästä. Hän kantaa suurta vastuuta sekä erikoistilanteissa, että avauspelaamisessa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Turskaa nuottaan

KalPan tuska oli saamassa jo atmosfääriset mittasuhteet, kun joukkue ei tehnyt kolmeen otteluun maaliakaan. Viimeisessä kolmessa ottelussa joukkue on painanut kiekon vastustajan nuottaan viisi kertaa.

Se on kaukana vielä maali-iloittelusta, mutta aihioita maalin tekemiseen Pekka Virta on onnistunut rakentamaan. Eikä Virran tehtävä olekaan lyödä "ripareita" sisään – pelaajillakin on vastuunsa.

KalPan kiekkokontrollipeli on tuttua jo vuosien ajoilta. Joukkue kykenee ottelusta toiseen luomaan maalipaikkoja kyseisellä pelitavalla. Ratkaisupelaajien tehottomuus on kuitenkin juuri nyt kuopiolaisten suurin ongelma. KalPa on tehnyt vähiten maaleja kaikista Liiga-joukkueista.

Pystyyn vai pakki-pakkia?

Torstaina kohtaa kaksi pelitavallisesti täysin eri tyyppistä joukkuetta. Mikäli JYPin maalineduspelaaminen on samalla tasolla kuin HIFK ja TPS otteluissa, on KalPalla pitkä ilta tiedossa.

Kalakukkojen luvatusta kaupungista tulevalla joukkueella on yksi iso ase. Kierrättämällä kiekkoa ja viemällä "karkki" syöttöketjuilla riskittömästi hyökkäysalueelle. Siinä on vastalääke pystysuunnan (kiekkokontrollia) kiekkoa pelaavalle JYPille.

Lähtökohtaisesti kotijoukkue on kuitenkin ennakkosuosikki. Perusteena on vain selkeämpi ja tehokkaampi oman pelitavan hyödyntäminen, nimenomaan hyökkäysalueella.

Seuraa Heitä

Anssi Löfman #14 |

Keskushyökkääjä

Anssi Löfman on nykyisessä JYP-kokoonpanossa selkeä poikkeus. Liukasliikkeinen ja pienikokoinen Löfman on johtanut joukkojaan edestä. Nimenomaan kiekollisena.

Jaakko Rissanen #28 | KalPa

Keskushyökkääjä

Rissanen johtaa KalPan sisäistä pistepörssiä (1+7=8). Viime kaudella 26 paunaa kilpipaidoissa painanut hyökkääjä on suuressa roolissa pelintekijänä. Ratkaisevien syöttöjen on mentävä jatkossa omille.

» Lähetä palautetta toimitukselle