Tulikuuma tutkapari testaamaan JYPin viisikoiden kestävyyttä

LIIGA / Ennakko
Henrik Haapala on päässyt kovaan tikkiin.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi
Lukuisista loukkaantumisista kärsinyt JYP päättää härkäviikkonsa kotiottelulla Tapparaa vastaan. Molemmat joukkueet lähtevät otteluun hyvävireisinä, eikä JYPin kauden ensimmäinen jatkoaika aiheuttaisi päänraaputuksia.

Edelliset ottelut

JYP pelaa sunnuntaina jo viikon neljännen ottelunsa. Tiistainen CHL-ottelu TPS:ää vastaan päättyi 4−1 tappioon, minkä myötä jyväskyläläiset tippuivat CHL-karkeloista. Tuon jälkeen sekä HIFK että TPS kaatuivat vieraskentällä 1−4-lukemin.

Tapparan edellinen ottelu oli torstaina, kun tamperelaiset voittivat Kärpät maali-iloittelun päätteeksi. Tamperelaisten vire on muutenkin ollut vakuuttava, sillä kirvesrinnat liitävät neljän ottelun pisteputkessa. 

Molemmilla joukkueilla on ollut omat vaikeutensa, mutta molempien joukkueiden voi siis sanoa olevan parhaillaan noususuhdanteessa. Erityisesti JYPille voitot edellisiltä kierroksilta olivat tuikitärkeitä, sillä loukkaantumisten runtelema hurrikaaniryhmä sai onnistumisista suuren itseluottamusruiskeen.

Ratkaisukohdat

JYPin kannalta ratkaisevin seikka on viisikkopelaamisen taso, sillä se on ailahdellut läpi kauden. Edellisissä vierasotteluissa pelaaminen oli jälleen huomattavasti tiiviimpää, minkä johdosta jyväskyläläisille tutut vastustajien ylivoimahyökkäykset loistivat poissaolollaan.

Myös Tappara on varmasti kiinnittänyt huomiota puolustuspelaamisensa Kärpät-ottelun jälkeen. Joukkueet pääsivät iskemään kohtalaisen helppojakin maaleja, kun sekä puolustus- että maalivahtiosastolle sattui heikompi päivä.

Molempien joukkueiden puolustuspelaaminen saa tuhottavaksi kovaan vireeseen äityneet ketjut. Tappara sekoitti viime viikolla ketjunsa uuteen uskoon, ja sen jälkeen erityisesti Kristian Kuusela ja Henrik Haapala ovat muodostaneet tuhoisan tutkaparin. JYPin puolella Anssi Löfmanin johtama ketju Petr Hubacek ja Janne Tavi on noussut kovaan vireeseen.

Tapparan puolella huomio kiinnittyy myös Patrik Laineen mahdolliseen poissaoloon torstain ottelussa tulleen olkapäävaivan vuoksi.

Tilastopoiminnat

Joukkueiden kohtaamiset ovat perinteisen kaavan mukaan olleet varsin tasaisia, eivätkä ole jääneet vähämaalisiksi. Myös jatkoajat ovat olleet joukkueille tuttuja keskinäisissä kohtaamisissa. Varsinaisen peliajan riittämättömyyttä puoltaa myös se, että Tapparan kaikki kauden vierasottelut ovat menneet ylitöiksi. JYP puolestaan ei ole tahkonnut vielä yhtäkään yli 60-minuuttista iltapuhdetta.

Yksi seikka Tapparan suurelle ylityömäärälle löytyy erikoistilannepelaamisesta. Vieraskentillä sekä yli- että alivoimapelaaminen ovat olleet kirvesrinnoille tervanjuontia. Molemmissa erikoistilannetilastoissa tamperelaiset ovat sarjan kolmanneksi heikoin joukkue.

JYP puolestaan esittelee kotiyleisölleen ensikertaa hätäavut Severi Sillanpään ja Mathias Tjärnqvistin. Kaksikko on pelannut samassa ketjussa molemmat JYPin vierasottelut, ja Sillanpää avasi pistetilinsä perjantaina Turussa. 

Seuraa Heitä

Anssi Löfman #14 |

Keskushyökkääjä

Oli sekä HIFK- että TPS-ottelussa JYPin parhaimmistoa. Hyökkääjä on myös alkanut löytää alkukaudesta hukassa olleen maalijyvänsä, josta perjantaina kaksi maalia oivana esimerkkinä.

Jan-Mikael Järvinen #44 |

Keskushyökkääjä

Järvinen ei ole koskaan ollut pelityyliltään varsinainen maalintekijä, mutta kauden ensimmäisen täysosuman venyminen torstain Kärpät-otteluun oli hieman yllättävää. Järvinen sai varmasti tukun itseluottamusta kahdesta osumastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle