Erikoistilanteet keskiössä Turun tiistai-illassa

LIIGA / Ennakko
Nähdäänkö tätä Turkuhallissa tiistaina?
Turussa kohtaavat tiistaina Liigan tehokkain ylivoima ja toiseksi paras alivoima. Ensinnä mainittu kuuluu kotijoukkue TPS:lle, kun vastaavasti jälkimmäinen vierasjoukkue KalPalle.

Jopa 37,50 prosenttia. Tilastoja ei pidä tuijottaman liikaa, mutta urheilufanaatikolle laji kuin laji näyttäytyy numeroiden pelinä. Kimmo Rintasen organisoima TPS:n ylivoimapelaaminen on ollut alkukaudesta tappavan tehokasta, kuten luvut antavat ymmärtää. Todettakoon kuitenkin, että Palloseura on samalla pelannut koko Liigasta vähiten ylivoimaa.

Siinä missä turkulaiset ovat ylivoimalla toimittaneet kiekkoa maaliin kovalla prosentilla, on KalPan alivoimapelaaminen ollut sarjan toiseksi parasta 90,48 prosentin suoritusvarmuudella. Nyt kuopiolaisten puolustus joutuu tiukkaan testiin, kun vastassa on sarjan juonikkain ylivoimajoukkue.

Onko TPS hereillä alussa?

Pekka Virran KalPan tulee löytää lääkkeet eritoten erikoistilanteisiin. Kliseiset jäähyttömyys ja rangaistusaitiosta poissa pysyminen korostuvat Turussa, eikä kuopiolaismiehistöä edesauta se, että joukkueen valmennus oli lauantain Ässät-tappion jälkeen tyytymätön ryhmän työmoraaliin. Lisäksi sitoutuminen pelitapaan oli Ässät-ottelussa heikkoa.

Turun Palloseura puolestaan lähtee otteluun hieno Tampereen-vierasvoitto takataskussaan. TPS oli Tapparaa vastaan tappiolla vielä puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua, mutta joukkue taisteli itsensä sitkeästi vielä varsinaisella peliajalla rinnalle ja ohi. Palloseuran pelaaminen on muutenkin ollut varsin kiitettävää.

TPS:n tulee olla hereillä varsinkin ottelun alussa. Helsingin IFK:ta vastaan se oli 2—0-tappiolla jo alle kahden minuutin pelin jälkeen, ja myös Tapparaa vastaan omissa soi heti ensimmäisessä vaihdossa. Turkulaiset ovat olleet pitkiä aikoja tappioasemassa, mutta sille on ollut ominaista taistella itsensä peliin mukaan kerta toisensa perään.

Kenestä olisi ratkaisijaksi?

Mitään maalijuhlaa tiistain väännöstä on turha odottaa, sillä KalPa ei ole tällä kaudella vielä kertaakaan onnistunut tekemään pelissä yli kolmea maalia. TPS:n maalinteko on myös ollut todella tehotonta ylivoimat ja murskavoittoon päättynyt Sport-ottelu pois lukien.

TPS:ltä maalia odotetaan erityisesti Dave Spinalta, jonka työteliäs ja energinen pelaaminen ei ole toistaiseksi realisoitunut tulostaululle. Kuudesta liigapelistä tehopistesaldona on pyöreä nolla, eikä mies ole viidessä CHL-pelissäkään kyennyt maalivahteja ohittamaan. Yritys on ollut silti hyvä ja paikkoja on siunaantunut.

KalPan ulkomaalaisista vastaavasti Patrick Davis on kirjauttanut tililleen vain yhden syöttöpisteen ja on ollut niin sanotusti melko paljon pelin ulkopuolella. Sen sijaan KalPan ykkösketjusta Jaakko Rissasen ja Janne Keräsen yhteispeli on toiminut mainiosti.

Myös TPS:stä on löytynyt loistava tutkapari, kun Eric Perrinin laitahyökkääjinä pelaavat Tomi Kallio ja Lauri Tukonen löytävät toisensa erinomaisesti kaukalosta. Kaksikosta Kallio teki voittomaalin Tapparaa vastaan. Tehoduosta molemmat ovat iskeneet kuuteen otteluun tehot 3+5.

Ykkösketjun takaa odotetaan Turussa silti enemmän tuloksia. Tappara-taistossa Jerry Ahtolan, Elias Karvosen ja Tadas Kumeliauskasin ketju tuntui olevan toimiva kombinaatio, ja olisi iso yllätys, mikäli ketju olisi rikottu KalPaa vastaan. Suurin päänvaiva tuntuu yhä olevan oikeiden ketjukavereiden löytäminen Spinalle.

Jos TPS:stä Kumeliauskasin ketju oli viime pelissä pirteä, samaa voi sanoa KalPan kolmosketjusta. Mikael Ruohomaa laidoillaan Joni Nikko ja Mikko Nuutinen on näyttänyt viime peleissä olevansa yhteistyöltään hyvä vitja.

Arvio ottelusta: Vinski Virtanen

Ottelusta tulee tasainen ja vähämaalinen. Tiukassa pienten marginaalien pelissä jatkoaika on hyvin mahdollinen. TPS on kotonaan lievä ennakkosuosikki, kun KalPa saapuu Turkuun Ässät-tappio niskassaan. Jos peli ratkeaa jo varsinaisella peliajalla, ei olisi suuri yllätys, mikäli voittomaali olisi TPS:n ylivoimamaali. Pelaavat maalivahdit voivat olla ottelussa paljon vartijoina, eikä kömmähdyksiin ole varaa kummallakaan torjujalla, sillä ottelu todennäköisesti päättyy yhden tai kahden maalin erolla suuntaan tai toiseen.

Seuraa Heitä

Petteri Nummelin #33 |

Puolustaja

Tiistain pelissä keskiössä oleva ylivoimapelaaminen on kokeneen Nummelinin erikoisalaa. Isoja minuutteja ylivoimilla pelaava Nummelin on TPS-ylivoiman primus motor. Kokenut puolustaja on puhkonut vastustajien viisikkoja laadukkailla läpisyötöillään ja on muutenkin ollut TPS-pakiston parhaita suorittajia.

Patrick Davis #71 |

Oikea laitahyökkääjä

Kuopioon isoon tulosvastuuseen hankittu yhdysvaltalainen on ollut alkukaudesta hieman yössä. Tehojen on löydyttävä, jos ja kun KalPa aikoo pärjätä ei ainoastaan TPS-pelissä, vaan myös pidemmällä tähtäimellä. Muutoin Davis osoittautuu KalPalta hutihankinnaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle