HPK:n kokematon puolustus HIFK:n prässiin

LIIGA / Ennakko
HIFK on tullut alkukaudella aktiivisesti tilanteisiin.
HIFK saa lauantai-iltana vieraita Hämeenlinnasta, kun HPK saapuu Helsinkiin mielessään toinen peräkkäinen vierasvoitto. HIFK puolestaan ei ole hävinnyt kotihallissaan vielä kertaakaan tällä kaudella. HPK:lla on sarjan nuorin puolustus ja HIFK on vastaavasti karvannut rohkeasti. Onko Kerhon nuorista prässin ohittajaksi?

Sarjan kärkikahinoissa taisteleva HIFK on voittanut viidestä pelaamastaan ottelusta neljä. Viimeksi torstaina TPS sai kokea punapaitojen aktiivisen ja ahnaan pelitavan seuraukset ja joutui kotimatkalle ilman pistettäkään.

HPK puolestaan katkaisi perjantai-iltana neljän ottelun tappioputkensa Jyväskylässä JYPin kustannuksella. Voitto oli hämeenlinnalaisille vasta kauden toinen ja ensimmäinen vieraskentällä.

Kauden alkukierroksilla HPK on ollut heikko otteluiden aluissa, mutta Jyväskylässä joukkue löi taululle jo 3-0-johdon. Vakuuttava alku oli tosin valua viemäriin JYPin kiriessä jo rinnalle, mutta Kerho piti pintansa ja käänsi ottelun voitokseen. 

Ailahtelevat profiilipelaajat

HIFK:n kauden tähän mennessä toimivin ketju on ollut Corey Elkinsin johtama yksikkö laidoillaan Juuso Puustinen sekä Mika Partanen. Isokokoinen ja hyvin liikkuva kolmikko toteuttaa Antti Törmäsen aktiivista pelitapaa pyyteettömästi ja tuloksekkaasti.

Vastaavasti nimellisen ykkösketjun pelissä näkyy Tomas Zaborskyn poissaolo. Teemu Ramstedtin peli on hidasta ja syötöt viipyilevät, eikä Joonas Raskin aktiivinen liike riitä yksinään luomaan tilanteita. Jasse Ikonen polkee toisella laidalla, mutta Zaborskyn kaltainen täsmäase hyökkäysten päättämisestä puuttuu.

HPK:n kokenut kaarti oli sarjan alkukierroksilla unten mailla, mutta on osoittanut heräämisen merkkejä. Neljä ensimmäistä ottelua ilman tehomerkintöjä pelannut Vojtech Polak iski JYPiä vastaan tehot 2+1 ja Patrick Holland on väläytellyt osaamistaan, mutta ei ole saanut ulosmitattua sitä pisteiden muodossa. Peter Leblanc on vielä kaukana odotetusta tasosta, kanadalaishyökkääjä on ollut joukkueesta useimmin kentällä takaiskumaalin aikana. 

Kerhon kannalta huolta tuottaa kahden jo kokeneen pelaajan puuttuminen kokoonpanosta. Riku Hahl on johtajahahmo kopissa ja Joonas Lehtivuori nuoren puolustuksen tukipilari, mutta molemmat ovat sivussa loukkaantumisten vuoksi. 

Nuoret ritarit vastaan kokemattomat kollit

Illan otteluparin molemmista joukkueista löytyy terävimmän kärjen takaa nuoria, vasta kannuksiaan hakemassa olevia pelaajia, joilta voi tosin odottaa ratkaisuja myös kiekollisessa pelissä.

HIFK:lla vahvan ja kokeneen hyökkäysarsenaalin taustalla on pelaajia, jotka ovat vasta vakiinnuttamassa pelipaikkaansa liigatasolla. Torstain ottelussa TPS:ää vastaan tulokaspelaajista Miro-Pekka Saarelainen sekä Henri Tamminen onnistuivat iskemään kauden avausosumansa. Tammisen osuma oli miehelle ensimmäinen Liigassa. Kaksikon lisäksi nuorta voimaa tuo vasta kaksi ottelua pelannut, mutta debyytissään syöttöpisteen saalistanut Panu Mieho.

Oranssipaidoilla nuoret pelaajat ovat suuremmassa roolissa. Varsinkin puolustuksesta kokeneet pelaajat puuttuvat lähes kokonaan Lehtivuoren poissaolon myötä. Perjantain ottelussa JYPiä vastaan Kerhon puolustuksen keski-ikä oli 22 vuotta ja 30-vuotias Henrik Forsberg oli joukon kokenein puolustaja. Perjantain joukkueen puolustajilla oli yhteensä 404 liigaottelun kokemus, kun HIFK:n puolustuksesta esimerkiksi Daniel Grillforsilla on jo yksinään enemmän verran kokemusta pääsarjatasolta.

Yksi ottelun ratkaisun paikoista on juuri nuoren puolustuksen kyky siirtyä pois HIFK:n kovan prässin alta. TPS:n hitaahkot, mutta kokeneet puolustajat olivat ajoittain helisemässä punapaitojen karvatessa jopa kolmen miehen voimin. 

Vähäinen pelimäärä ei kuitenkaan ole välttämättä negatiivinen asia, jos kokemattomuutta kompensoi oikeanlaisella nuoruuden innolla. Esimerkiksi 23-vuotias Petteri Nikkilä on nostanut statustaan joukkueessa ja kantoipa mies kultakypärääkin päässään.

Kultaisesta kypärästä puheen ollen, toinen nuori joka on ehtinyt kantaa kypärää päässään on ykkössentteriksi noussut 23-vuotias Sakari Manninen ja lauantain ottelussa kunnian saa JYPiä vastaan kaksi maalia iskenyt Otto Paajanen. 

Seuraa Heitä

Robert Leino #62 | Örebro

Keskushyökkääjä

HPK-kasvatti on saanut loukkaantumisten runtelemassa hyökkäyksessä runsaasti peliaikaa. Vastuu on ulottunut myös ylivoimapeliin, mutta tehot ovat toistaiseksi olleet hieman kateissa.

Otto Paajanen #13 | KooKoo

Keskushyökkääjä

Toisen onni on toisen epäonni. Riku Hahlin loukkaantuminen avasi paikan Paajaselle, joka on käyttänyt tilanteen hyväkseen ja ottanut paikkansa kakkosketjun keskellä. Löytänyt myös juniorivuosilta tuttua virettä kiekolliseen peliinsä.

» Lähetä palautetta toimitukselle