U18: Nyt kysytään ehjää ottelua

MAAJOUKKUE / Ennakko
Veini Vehviläinen jatkanee tolppien välissä.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Slovakia yrittää laittaa Pikkuleijonien mitalihaaveet paloiksi torstai-illan kamppailussa. Ottelu pelataan Luzernissa, jonne karavaani siirtyy torstain aikana. Lähtökohtaisesti Slovakialla ei ole juurikaan mahdollisuuksia, mutta takki ei saa olla auki otteluun lähdettäessä.

Vaikka alkulohkojen päätöspäivänä oli hyvin lähellä, että viimevuotinen puolivälieräpari Suomi ja Ruotsi olisivat kohdanneet myös Sveitsissä samassa vaiheessa pudotuspelejä, niin Ruotsin sulaminen Venäjää vastaan päätöserässä vältti tilanteen.

Nyt Suomella on vastassaan Slovakia. Mikäli mitään aivan ihmeellistä ei tapahdu, niin Pikkuleijonien pitäisi ottelu voittaa. Slovakia on kuitenkin näyttänyt vaarallisuutensa kaatamalla Ruotsin jo alkulohkossa, joten rotsi kannattaa pitää visusti kiinni.

Maalivahtipelissä Suomella on etu, vaikka Slovakian maalilla turnauksen neljä ensimmäistä ottelua torjunut Adam Huska ei ole pelannut yhtään hassummin. Perusvarmasti koko turnauksen torjunut Veini Vehviläinen jatkanee Suomen maalilla myös Slovakiaa vastaan.

Ennakkoon Vehviläinen on tästä parista vahvempi, mutta Huska on torjunnoillaan pystynyt auttamaan joukkueensa muutamaan isoon voittoon. Tilannetta ajatellen Slovakian suurin ase Suomea vastaan on maalivahtipeli. Vain Huskan huikeat pelastukset voivat pitää slovakialaiset mukana.

Surullisen heikko kokoonpano

Maalivahti kaipaa kuitenkin hyvän puolustuksen ja sitä Slovakialla ei ole. Puolustusmateriaali on heikko, eikä se ole yhtään sen parempi kuin karsintasarjaan joutuineilla Saksalla ja Latvialla. Tästäkin johtuvaa on se, että Slovakian alivoima on ponnetonta.

Itäeurooppalaisten alivoima on toiminut ainoastaan reilun 70 prosentin varmuudella. Suomi puolestaan on tappanut vastustajan miesylivoimaa lähes 90 prosentin varmuudella. Ainoastaan Kanada on onnistunut toimittamaan kiekon Suomen verkkoon ylivoimaisena.

Erikoistilanteista myös ylivoima on slovakialaisilla varsin surkeaa. Se pelaa turnauksen huonointa ylivoimaa ja onnistumisprosentti on ollut vain reilu kahdeksan. Tämä johtuu siitä, että Slovakialla ei oikeastaan löydy juurikaan vahvoja laukojia ja hyviä pelintekijöitä ylivoimalle.

Pystyykö jo viime vuonna Slovakian maalia alle 18-vuotiaiden kisoissa torjunut Adam Huska pelastamaan slovakit.
Pystyykö jo viime vuonna Slovakian maalia alle 18-vuotiaiden kisoissa torjunut Adam Huska pelastamaan slovakit.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Slovakialaisten hyökkäyskalusto on yhtä heikkoa kuin ylivoimakin. Maalla on muutamia yksilöitä, jotka pystyvät tekemään ratkaisuja. Ykköshyökkäystrio, johon kuuluvat Radovan Bondra, Peter Valent, Martin Andrisik, on ainoa kokonaisuus, joka pystyy haastamaan isompia maita. Lisäksi Samuel Solensky saa ajoittain aikaan hyviä suorituksia, mutta sateentekijä hänkään ei ole.

Kokonaisuutena Slovakian hyökkäys ei kuitenkaan haasta millään osa-alueella Suomen hyökkääjistöä. Suomelta löytyy reilusti yksilötaitoa ja kaksi todella kilpailukykyistä ja tehokasta hyökkäystrioa, jotka pystyvät tekemään peliä mitä tahansa joukkuetta vastaan.

Nyt kaivataan ehjä ottelu

Myös Suomen ylivoima on toiminut varsin hyvin. Suomi on pelannut ylivoimaa neljällä hyökkääjällä ja yhdellä puolustajalla, joka on osoittatunut Mika Marttilalta hyväksi ratkaisuksi. Suomelta löytyy kiekkotaitavia puolustajia, kuten Vili Saarijärvi ja Veeti Vainio, jotka soveltuvat Suomen taitavaan ylivoimaviisikkoon hyvin.

Suomelta löytyy silti myös hyviä alivoimapelaajia ja hyviä haalariosaston työntekijöitä, kuten Kasper Björkqvist ja Julius Mattila, jotka ovat olennainen osa joukkuetta. Puolustuksesta tähän osastoon kuuluvat esimerkiksi Robin Salo ja Markus Niemeläinen.

Merkittävin ongelma Pikkuleijonilla on kuitenkin ollut se, että joukkue ei ole oikeastaan kertaakaan pelannut täysin ehjää 60-minuuttista. Kanadaa vastaa Suomi pelasi ensimmäisen erän turnauksen parasta peliään, mutta jotain tapahtui erätauolla ja paketti levisi. Kolmas erä Kanada-ottelussa oli taas hyvää perusvarmaa pelaamista.

Kunhan Suomi pitää eväänsä kasassa läpi ottelun, niin Slovakialla ei pitäisi olla saumaakaan. Jokaisella osa-alueella Suomi on pari pykälää edellä vastustajaa. Ainoa asia, mihin Suomi voi ottelun käytännössä hävitä, on se, että otteluun lähtee takki auki ja sitä kautta oma peli menee sekoiluksi.

Välipäivän jäillä Suomen joukkueesta huokui kuitenkin itseluottamus ja hyvä henki, joka viimeistään kertoo sen, että voitto pitäisi irrota. Suomi-Slovakia-ottelu alkaa kello 19:45 Suomen aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle