Jatkuuko maalivahtien painajainen Jyväskylässä?

LIIGA / Ennakko
Keskiviikkona pelaavan JYP-vahdin on tehtävä puolustuksen kanssa iso ryhtiliike.
Kuva © Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net
Jyrääkö Kärppien koneisto toistamiseen JYP-pakan yli? Herääkö Tuomas Tarkki ruususen unesta - vai pelaako hän edes? Jatkuuko ottelusarjan maalien mättäminen 80-luvun tapaan? Keskiiviikon neljäs välierä on erittäin ratkaiseva. Jos JYP herää ja tasoittaa sarjan, ollaan todella lähellä seitsemän pelin sarjaa. Jos Kärpät jatkaa maanantain tyylillä alkaa sarja olemaan taputeltu.

Edellisen ottelun ratkaisu

Maanantaina pelattu kolmas välierä ratkesi ensimmäisessä erässä kuuden minuutin kärppämyrskyyn. Taululla lukemat 4−0 ja peli ohi.

Loppulukemat 8-3 olivat enää kosmeettista, kun avauserässä maalipaikkansa ja ylivoimansa lähes sataprosenttisella teholla käyttänyt Kärpät marssi JYPin yli.

JYP keskittyi pelaamaan loput ottelusta intensiteetin ylärajoilla, ja koittivat horjuttaa oululaisryhmää fyysisyydellä, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Ratkaisun avaimet

Kummankin joukkueen ylivoima on ollut raudanlujaa, mutta Kärpät on ottanut vähemmän jäähyjä. Jäähyttömyys täytyykin olla JYPin prioriteetti numero yksi. Alivoimalla JYP-pelaajat ovat, jos eivät ole suorastaan vapisseet, niin ainakin valinneet kerta toisensa jälkeen väärän reagoimisen käsillä olevaan pelitilannehetkeen.

Kärpät tiedostaa myös JYP-ylivoiman tehokkuuden ja ovatkin ottaneet niin sanottuja tyhmiä jäähyjä huomattavasti vähemmän.

Kummankaan joukkueen maalivahdit eivät sarjassa ole vakuuttaneet, mutta erityisesti JYPin Tuomas Tarkki on ollut surkea. Vielä Blues-sarjassa loistavia otteita esittänyt Tarkki on valahtanut tilastoilla mitattuna kärppä-sarjassa osastolle alakerta. Nähtäväksi jää luottaako Marko Virtanen Tarkkin vai 22-vuotiaaseen Sami Rajaniemeen.

Vaikka Kärpät vei edellisen pelin viisi vastaan viisi -pelaamisen maalien merkeissä 3-0, pystyy JYP haastamaan oululaiset tässä sarjassa vain ylivoimatehokuudellaan, jäähyttömyydellä ja selvästi nähtyä paremmalla maalivahtipelillä.

Edellisessä ottelussa heräämisen merkkejä osoittaneet Kärppien ulkomaalaispelaajat ovatkin suurennuslasin alla keskiviikkona Jyväskylässä. Oliko Ben Maxwellin johdolla maaleja tehneiden ulkolaispelureiden herääminen vain hetkittäinen suonenveto?

Tilastopoiminnat

Tässä sarjassa on tehty kolmessa ottelussa 29 maalia. Otteluiden maalimääristä on tullut mieleen kultainen 80-luku.

Tuomas Tarkin torjuntaprosentti on valahtanut jo alle 90:n. Edellisessä ottelussa kesken ensimmäisen erän peliin hypänneen Rajaniemen vastaava luku on 73,68%. Vaikka tilastot usein valehtelevat, tässä tapauksessa niille löytyy myös selkänojaksi heikko maalivahtipeli.

JYPin ylivoimaprosentti on ennen neljättä välierää 48 ja risat, Kärppien vastaava 31,58%. Ne ovat huumaavia lukuja tässä vaiheessa pudotuspelikevättä.

Seuraa Heitä

Tuomas Tarkki #40 |

Maalivahti

Vapiseeko Liigan kaikkien aikojen kokeiden pudotuspelivahti vieläkin, vai palaako hän sille tasolle mitä on tututtu vuosien saatossa näkemään?

Mika Pyörälä #17 |

Laitahyökkääjä

Viime keväänä pudotuspelien pistepörssin voittanut Pyörälä nakutti viime ottelussa tehopisteet 2+1. Kemppaisen ketjun dominoinnin takana näyttävät heräilevän myös kokeneet ratkaisupelaajat.

» Lähetä palautetta toimitukselle