Tammikuun tasaus tuo Raksilaan vieraita Hämeenlinnasta

LIIGA / Ennakko
Kärppien ja HPK:n kohtaamiset ovat olleet vauhdikkaita otteluita.
Kuva © Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net
Oulun Kärpät ja Hämeenlinnan Pallokerho ottavat yhteen tammikuun tasauksen merkeissä perjantaina Raksilassa. HPK:lta vaaditaan huippusuoritusta sarjakärjen kaatamiseksi. Kärppien peli-ilme taas näyttää kehittyvän jatkuvasti vakuuttavammaksi.

Perjantaina Kärpät ja HPK kohtaavat neljännen kerran runkosarjassa. Kahdesta edellisestä ottelusta voitto kirjattiin Kärpille, mutta kauden ensimmäisen keskinäisen kamppailun vei HPK.

Nyt edessä on kaksi peräkkäistä ottelua. Ensin perjantaina Oulussa ja sen jälkeen lauantaina Hämeenlinnassa. Kärpät pääsi valitsemaan tammikuun tasauksen vastustajansa neljäntenä. Oululaiset päätyivät viime kauden pudotuspelien puolivälierien haastajaansa. Tuolloin Kärpät jyräsi hämeenlinnalaisten yli otteluvoiton 4−0.

Maalinteon vaikeus

Tammikuussa hämeenlinnalaiset ovat päässeet kokemaan voittoja ja tappioita melko tasaisesti. Joulutauon jälkeen HPK hävisi viisi ottelua putkeen, mutta nykyhetkeen mennessä se on kääntynyt neljän ottelun voittoputkeksi. Kaikki näistä voitoista ovat tulleet tosin vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Täysien pisteiden raapiminen otteluista on ollut hämeenlinnalaisten suurimpia ongelmia tällä kaudella. Joukkue on pelannut runkosarjassa 42 ottelua, joista se on voittanut vain 10 ottelua varsinaisella peliajalla.

HPK:n ongelmien keskiössä on ollut erityisesti maalinteon vaikeus. Joukkueen maaliero on selvästi pakkasen puolella ja ottelukohtainen pistekeskiarvokin on liigan neljänneksi heikoin.

Heikko pistepotti onkin tiputtanut viime kevään pudotuspelien puolivälieriin asti taistelleen joukkueen sarjataulukon neljänneksi viimeiseksi.

− Kolme pistettä kiertää tällä hetkellä, nyt pääsimme jo 18 sekunnin päähän. Toivottavasti ne sekunnit loppuu jossain vaiheessa, ja joukkue saa ne ansaitsemansa pisteet, HPK:n päävalmentaja Pasi Arvonen kommentoi Jatkoajalle viime tiistain KalPa –voiton jälkeen.

Mestarin valtakausi

Kärpät on tällä hetkellä kiistattoman kovassa vireessä. Syksyn rämpiminen on jäänyt kauas taakse, ja oululaiset ovat hallinneet sarjataulukon kärkisijaa jo pitemmän aikaa.

Hallitseva mestari on päässyt sarjakakkosesta HIFK:sta jo neljän pisteen karkumatkalle, vaikka Kärpät on pelannut kolme peliä helsinkiläisiä vähemmän.

Kärpät on pelannut tammikuussa seitsemän peliä, joista kuudesta on irronnut voitto. Voitoista neljä on tullut varsinaisella peliajalla ja kaksi jatkoajalla.

Viimeksi Kärpät on pelannut Champions Hockey Leaguen välierissä Göteborgissa Frölundaa vastaan tiistaina. Oululaiset ovat joutuneet pelaamaan rankan otteluruuhkan läpi, mutta nyt he voivat jättää CHL:n taakseen keskittyäkseen kotimaiseen liigaan.

Kärppien vahvuuksia ovat olleet kauden mittaan leveä ja laadukas pelaajamateriaali, tiivis viisikkopuolustus ja tasokas maalivahtipeli.

Kärpätkään ei ole säästynyt maalinteon ongelmilta. Vaikka joukkueen maaliero +29 on selvästi liigan paras, Kärpät on tehnyt vain 104 maalia. Lukema ei ole sarjan heikoimmasta päästä, mutta se on yhden maalin verran jopa HPK:n maalimäärää vähemmän. Joukkueen maalinteosta on vastannut kauden läpi lähes yksinään Joonas Kemppaisen, Julius Junttilan ja Joonas Donskoin muodostama hyökkäysketju.

Oululaisten kokoonpano on kokenut kauden edetessä useita muutoksia, ja viime viikolla niitä kuultiin jälleen lisää. Seura tiedotti virallisesti purkaneensa Juha-Pekka Haatajan sopimuksen laitahyökkääjän reilusti odotettua heikompien peliesitysten vuoksi.

Käyttäjän thyttinen kuva

Arvio ottelusta: Tuukka Hyttinen

Ottelun ennakkoasetelma kääntyy selvästi Kärppien eduksi. Kärpät on kaatanut kovia vastustajia yksi toisensa jälkeen, ja tekee yhä isompaa eroa muihin sarjataulukon kärkipään joukkueisiin. HPK taas tuskailee täyden kolmen pisteen metsästämisen vaikeuden kanssa.

Vaikka lähtökohdat otteluun eivät olekaan jännittävän tasaiset, ovat joukkueiden vahvuudet ja heikkoudet osaltaan samankaltaisia. Kummatkin puolustavat omaa aluettaan hyvin, ja kummankin maalivahdit ovat sarjan laadukkaammasta päästä. Kummankin joukkueen suurin haaste on maalinteon tehottomuus.

Kun kaksi hyvin puolustavaa ja maalinteon ongelmien kanssa kamppailevaa joukkuetta iskevät yhteen, tulee ottelusta todennäköisesti tasainen ja vähämaalinen.

Ottelun ratkaisu saatetaan nähdä vasta ottelun loppupuolella tai jatkoajalla. Kärpät tulee kuitenkin voittamaan ottelun pelaajamateriaalin paremmuuden ja vahvan pelivireen vuoksi.

Seuraa Heitä

Jesse Saarinen #77 |

Laitahyökkääjä

Hämeenlinnalaisten tehokkain pelaaja on ollut vasen laitahyökkääjä Jesse Saarinen. Mies pitää pistepörssin kuudetta sijaa hallussaan 35:llä tehopisteellä. Saarinen on miltei uransa parhaassa tehovireessä, joten häneltä voi odottaa vahvaa hyökkäyspelaamista perjantaina.

Julius Junttila #13 | Kärpät

Laitahyökkääjä

Kolmannen hyökkäysketjun luisteluohjus oli pitkään loukkaantuneena syyskaudella, mutta on alkanut päästä jälleen vauhtiin. Tehopisteitä on kertynyt jo 20, ja tehotilastokin on 16 maalin verran plussalla. Näyttääkö Junttila jälleen vaarallisuutensa Kärppien tehovitjan osana?

» Lähetä palautetta toimitukselle