Taistelua paikasta auringossa

LIIGA / Ennakko
Odotettavissa kuumaa taistelua pisteistä!
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Kenelle kellot soivat lauantaina Hakametsässä? Vai soivatko kummallekaan? Entä kumpi joukkueista korjaa jatkon kannalta elintärkeät pisteet?

Päivän pidentyessä ja talven vähitellen taittuessa alkaa voittamisen - ja pisteiden - merkitys kasvaa kierros kierrokselta. Lauantaisen koitoksen joukkueista molemmille olisi tärkeää saada täysi pistepotti vahvistamaan omaa asemaansa Liigan pudotuspelipaikkoja jaettaessa. Ainakin Ilvekselle jokaisella pisteellä alkaa olla kierros kierrokselta tärkeämpi merkitys. Eihän joukkue halua kokea viime vuotista pettymystä jatkopelien vaihtuessa kesken kauden rantapalloihin.

Joukkueet kuntopuntarin eri päistä

Kotijoukkue Ilves on viime kierroksilla suunnannut matkaansa kohti sarjataulukon pohjaa. Kymmenestä viimeksi pelaamastaan ottelusta tamperelaiset ovat saaneet pistekeskiarvon 1,00, joka oikeuttaa kuntopuntarissa kolmanneksi viimeiselle sijalle. Samaan aikaan joukkue on valahtanut alemman pudotuspeliviivan alapuolelle, joten nopea suunnanmuutos pitäisi saada aikaan. Ennen Kärpät-peliä muutama kierros sitten eroa pudotuspeliviivan yläpuolelle oli matkaa viisi pistettä, nyt yhdeksän

Vierailijajoukkue SaiPa on tuossa samaisessa puntarissa sijalla seitsemän koottuaan kymmenestä viime ottelustaan pisteitä yhteensä 16. Ja vaikka torstaina tulikin tappio kotihallissa Ässiltä, niin viime kierrosten voitto Jyväskylässä JYP:stä sekä kaksi voittoa Lukosta tekevät lappeenrantalaisista selvän ennakkosuosikin lauantaille.

Panostusta ottelun alkuun?

Ottelun alun merkitys on aina suuri. Sen sai kokea Ilves viimeksi torstaina, kun Espoossa Blues vei ensimmäisen erän lukemin 3-0, ja ottelun olisi voinut päättää siihen. Saamamme tiedon mukaan "Ilvekseltä saapuivat ensimmäiseen erään ainoastaan jalat". Vauhtia kuului olleen, mutta muuten joukkueen esitys ei kerännyt ylenpalttisesti kehuja. Ja harvoin jääkiekossa(kaan) pääsee juhlimaan voittoa, jos antaa naapurille kolmen maalin johtoaseman ensimmäiselle erätauolle.

SaiPa koki niin ikään ottelun alun tärkeyden, kun se vajaamiehisenä Dave Spinan ulosajon, ja sitä seuranneen viiden minuutin rangaistuksen aikana, joutui poimimaan kiekon kahdesti maaliverkoistaan. Ulosajo sekoitti lappeenrantaisten pelin joka suhteessa muutenkin, jopa yleensä niin varma Jussi Markkanenkin pudotteli poikkeuksellisesti kiekkoja eteensä. Näin ollen voittajasta ei Lappeenrannassakaan ollut ensimmäisen erän jälkeen epäselvyyttä.

Hyvä arvaus siksi lieneekin, että lauantaina Hakametsässä on kaksi joukkuetta, jotka ovat painottaneet otteluun lähtöä poikkeuksellisen paljon, ja että alkuminuuttien osalta keskitytään pelaamaan tarkasti, ehkä vähän varovaisestikin.

Erikoistilannepelaaminen arvoon arvaamattomaan

Erikoistilannepelaaminen on ollut suuressa roolissa joukkueiden kahdessa aiemmassa kohtaamisessa tällä kaudella. Siinä, missä ensimmäinen otteluista ratkesi Lappeenrannassa Ilveksen Saku Salmelan ylivoimamaaliin, niin Tampereella puolestaan vierasjoukkueen Ville Koho varmisti pisteiden kulun kotimatkalle alivoimamaalillaan.

Vierasjoukkue SaiPa on ollut ylivoimapelaamisessaan hyvä, Liigan tilastojen mukaan se on maalannut ylivoimalla neljänneksi eniten. Varsinkin sen ulkomaalaiskolmikon, Dave Spina, David McIntyre ja Chad Rau, otteet ovat olleet väliin silmiähiveleviä. Tämän on saanut kokea mm. Pelicans viime kierrosten aikana. Eikä pidä millään muotoa unohtaa lappeenrantalaisten puolustustakaan, joka Sam Lofquistin johdolla on aina valmiina ylivoimaosumiin.

Ilveksen kohdalla vaikeutena on koko kauden ollut maalinteko – niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin. Tosin ylivoimamaaleja se on tehnyt 30, mikä antaa joukkueelle sijoituksen numero seitsemän. Ilveksen ykköspyssy ylivoimalla on ollut puolustuksen Saku Salmela, joka tosin Espoossa sai siirron kolmoshyökkäysvitjaan. Toki Sami Sandellin johtaman ykkösketjun merkitys on ollut suuri joukkueen ylivoiman pyörittäjänä. Selvää lisäparannusta lienee odotettavissa Matias Soinnun palattua Ilveksen kokoonpanoon.

Nollapelin odotusta?

Joukkueiden molemmat kohtaamiset tällä kaudella ovat siis päättyneet vierasjoukkueen voittoon. Toinen samankaltaisuus noissa kohtaamisissa on ollut voittajajoukkueen maalivahdin nollapeli lukemin 0-3 ja 0-2. Noiden lukemien takana ovat olleet Juha Järvenpää ja Jussi Markkanen.

Kenen vuoro on lauantaina olla torjuntavuorossa? Jussi Markkasen? Joonas Korpisalon vai Juha Järvenpään? Entä onko vierasjoukkueen maalivahti jälleen ottelun ykkösratkaisija? Vauhdikasta peliä on varmasti odotettavissa, mutta mitkä ovat maaliluvut?

Seuraa Heitä

Saku Salmela #90 | KalPa

Puolustaja

Onko puolustaja palautettu takaisin pelipaikalleen? Niitä ylivoimamaaleja Ilves kaipaa!

Sam Lofquist #3 |

Puolustaja

Ratkaiseeko lappeenrantalaispuolustaja ottelun siniviivavedoillaan?

» Lähetä palautetta toimitukselle