Espoon ilkimyksille vieraaksi kesytetty peto

LIIGA / Ennakko
Siim Liivik on yksi sinipaitojen pahiksista.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Espoo Blues ja Helsingin IFK pelaavat torstaina kauden viidennen keskinäisen ottelunsa. Joukkueet kohtaavat peräti neljästi tammikuun aikana, joista nyt pelataan toinen mittelö.

Molemmat pääkaupunkiseudun joukkueet pelaavat tällä hetkellä vahvasti, etenkin tuloksellisesti. Viiden ottelun kuntopuntarissa kummatkin joukkueet ovat keränneet 11 pistettä, kun vain Oulun Kärpät on haalinut enemmän pisteitä.

Kauden voitot ovat sinisten ja punaisten välillä tasan 2-2. Joukkueiden aiemmat kaksi kohtaamista lisäävät mielenkiintoa illan otteluun, sillä joulukuun alussa HIFK murskasi Bluesin kotonaan 6-2, kun taas Blues oli tammikuun alussa vahvempi peräti 4-1. Kääntyykö ottelu jälleen toisen veljeksen suurinumeroiseen voittoon, vai joko puntit tasoittuvat?

Erikoistilanteet korostuvat Espoon illassa. Bluesin ylivoima on Liigan parasta 23.02%:n tehokkuudella, eikä HIFK:n ylivoimakaan missään nimessä surkeaa ole. Punapaitojen ylivoimaprosentti 19.88 on sarjan kolmanneksi tehokkain. 

Tilastollisesti joukkueiden yksi isoimmista eroista (sarjasijoituksen lisäksi) on kahden minuutin rangaistusten määrässä. Ilkeille espoolaisille on tuomittu 176 kahden minuutin jäähyä, joka on eniten koko Liigassa. Stadilaisille niitä on puolestaan tuomittu Liigan vähiten, vain 129 kappaletta. 

Kyseinen tilasto kertoo myös osansa joukkueiden pelitavoista. HIFK haluaa pitää paljon kiekkoa ja luoda pitkiä hyökkäyksiä, mitkä pakoittavat vastustajia rikkomaan. Bluesin intensiivinen pelaaminen vie miehiä usein jäähyboksiin, mutta erityisesti joukkueen olisi päästävä eroon typeristä liian monta pelaajaa kentällä -jäähyistään, joihin sinipaidat syyllistyivät kahdesti tiistaina Pelicansia vastaan.

Kuka pysäyttää Espoon rosvot?

Tiistaina HIFK otti kolmannen erän maaleillaan selvän 5-2-voiton Sportista, mutta esitys ei jättänyt jälkipolville kerrottavaa. Blues karvaa korkealta ja kovaa, joten helsinkiläisten heikkotasoinen syöttöpeli ei voi jatkua Espoossa, sillä muuten nuorella Ville Hussolla on liian iso työ pitää isännät aisoissa.

Bluesin maalilla jatkanee huikeaa kautta pelaava Eetu Laurikainen. Tiistaina JYP-kasvatti paransi tilastojaan entisestään, kun hän torjui 29 torjunnallaan Bluesille 2-1-voiton lahtelaisista. 

HIFK sai tiistaina Joonas Raskin takaisin pelaavaan kokoonpanoon, joten ykkösketju Tomas Zaborsky - Matti Kuparinen - Rask on yksi joukkueen isoimmista syömähampaista. Taitosentteri Teemu Ramstedtin kanssa espoolaisten täytyy olla myös varovainen. Muutaman tehottoman ottelun jälkeen Ramstedt pääsi maalin makuun Sportia vastaan.

Espoolaisten jäähykuninkaat Stefano Giliati ja Siim Liivik olivat Pelicansia vastaan Bluesin näkyvimmät kenttäpelaajat. Molemmat risuparrat värkkäsivät maalin, joiden lisäksi Liivikiltä hylättiin toinenkin osuma. Giliati on sen sijaan ollut jäätävässä vireessä tammikuun otteluissa, ja viimeiset viisi ottelua ovatkin tuottaneet peräti kahdeksan tehopistettä.

Seuraa Heitä

Siim Liivik #72 |

Keskushyökkääjä

Liivik oli tiistaina vireessä Pelicansia vastaan tehden kaksi maalia, joista toinen hyväksyttiin. Tammikuun alussa HIFK:iä vastaan Liivik myös onnistui maalinteossa. Onko Simon kevät-moodi asetettu päälle?

Tomáš Záborský #67 | Wild Wings

Laitahyökkääjä

Tammikuun ensimmäisessä derbyssä espoolaiset pelasivat Zaborskya hanakasti pois paikoista, joka turhautti miestä. HIFK:n kultakypärä teki Sportia vastaan maalin, joten onnistuisiko slovakki myös Bluesia vastaan?

» Lähetä palautetta toimitukselle