HPK, JYP ja kilpajuoksu tilasta

LIIGA / Ennakko
Vääntöä ja vauhtia luvassa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Hämeenlinnan tiistaissa kohtaavat HPK ja JYP. Kotijoukkue sai viikonloppuna katkaistua tappioputkensa, mutta pienen helpotuksen jälkeen on edessä paluu arkeen.

Tappioputkensa katkaissut HPK saa Rinkelinmäellä vastaansa tällä kaudella kovan vastuksen tarjonneen JYPin. Kaksi kolmesta keskinäisestä kohtaamisesta voittanut jyväskyläläisjoukkue oli vahvoilla myös marraskuun HPK:lle kääntyneessä kamppailussa, mutta tuolloin kovassa vireessä ollut hämeenlinnalaisseura piti pisteet kotonaan.

Tuolloin voittomaali syntyi JYP-pelaajan takamuksen kautta, mutta onnen sijaan taustalla oli periksiantamaton ja sitkeä hyökkäysalueen peli, jolla HPK pääsi ensin ylivoimalle ja sitten onnistui maalinteossa.

Kaiken takana on viisikkopuolustus

Suurinta pelillistä myrkkyä HPK:lle on kokonaisuutena ollut JYPin tarkka aluepuolustus. Tila hyökkäysalueella on ollut kortilla, eikä liike ole aiemmissa otteluissa riittänyt hajottamaan JYPin viisikkoa tarpeeksi. Kahdessa JYPin voitossa jyväskyläläiset onnistuivat tämän lisäksi vastahyökkäyksissään hyvällä prosentilla.

Erityistä huomiota ottelussa kannattaa kiinnittää siihen, miten JYP pelaa oman puoliskonsa HPK:n hyökätessä. Nousevien laitureiden kimppuun lyödään alueellinen ylivoima viimeistään siniviivan jälkeen, eikä tilaa yksinkertaisesti ole tarjolla.

JYPin päästämät laukaisumäärät saattavat joskus hämätä, sillä sen puolustuspelin onnistuessa laukaukset tulevat järjestään parhaimman maalintekosektorin ulkopuolelta. Kun HPK on lisäksi tuskaillut maalintekonsa kanssa, voidaan odottaa sen myös JYPiä vastaan olevan vaikeaa.

Joulun jälkeen JYPin maalivahtipeli ei ole tosin ollut täydessä iskussa. Ykkösvahti Tuomas Tarkki oli viime ottelusta kokonaan sivussa, ja torjuntavastuuta on muutenkin joulun jälkeen jakanut Sami Rajaniemi.

JYPin kuumin hyökkääjä on Jani Tuppurainen, joka on noussut koko Liigan pistepörssin kärkeen. Ennen tappiollista Lukko-kamppailua viime lauantaina Tuppurainen ehti iskeä tehot 3+3 edellisissä neljässä kamppailussa.

Pelaako Viedensky?

HPK:lta olivat viime ottelussa poissa tovin sivussa ollut Ossi-Petteri Grönholm ja Marek Viedensky. Slovakin hyllytyksen syyt olivat todennäköisesti pelilliset, sillä Viedensky on kuulunut viimesen kuukauden ajan joukkueen alisuorittajiin.

Tappio-ottelussa Kärppiä vastaan Viedensky pelasi laiturina, mutta siihen rooliin kookas hyökkääjä oli varsin sopimaton. Tuloksena oli paitsioita ja pelin ulkopuolelle ajautumista. HPK:n kannalta olisi tärkeää saada slovakki alkukauden vireeseen.

Kerhon maalilla jatkanee Juuse Saros, joka piti Lappeenrannassa nollat. Saros on aloittanut kaikki kolme ottelua palattuaan nuorten MM-kisoista.

Seuraa Heitä

Jesse Saarinen #77 |

Laitahyökkääjä

Yhden ottelun katsomostakin seurannut Saarinen hakee nöyrästi uutta nousua kaudelleen. Huilivuoro ja tiputtaminen kolmosketjuun auttavat todennäköisesti Saarista taas keskittymään kahden suunnan peliin sataprosenttisesti.

Markus Hännikäinen #33 | Adler Mannheim

Laitahyökkääjä

Sähäkällä JYP-nuorukaisella on koossa jo 30 pistettä, eikä vauhti näytä hiipuvan. Polkee armottoman kovaa luistimillaan ja laukoo terävästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle