Poriseeko pata vielä Lahdessakin?

LIIGA / Ennakko
Katkaiseeko maalitykki Eero Elo kuivan putkensa Lahdessa?
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Lahden Pelicans ja Porin Ässät palaavat joulupatojen äärestä liigakiekon pariin iskemällä yhteen Pelicansin kotikaukalossa. Lauantai-illan mittelöllä on jälleen varsin suuri merkitys pudotuspelipaikkoja silmällä pitäen.

Liigakiekkoilijat palaavat tapaninpäivän jälkeen lauantaina työn touhuun. Lahdessa on jaossa tärkeitä pisteitä, kun sarjataulukon 13:s Pelicans isännöi ennen joulutaukoa pirteästi esiintynyttä Porin Ässiä. Patapaidat miehittävät sarjataulukossa seitsemättä sijaa.

Pelicansilla allaan kaksi tärkeää voittoa

Isäntäjoukkue pääsi pari viikkoa sitten joulutauon viettoon kellistämällä TPS:n jatkoajan jälkeen 3-2. Vuoristoratamaisen koitoksen sankarit pussinokilta olivat kaksi maalia iskenyt Jordan Smotherman sekä tehot 1+1 summannut Michal Repik.

Myös nuorten maailmanmestari Janne Juvonen piti lahtelaisia tukalina hetkinä pystyssä. Lähtökohtainen ykkösveskari Jere Myllyniemi ei ole pelannut huonosti, sen sijaan Juvosen upeat otteet ovat laittaneet maalivahtitaiston tiukaksi Lahdessa.

Kaiken kaikkiaan Pelicansilla on allaan kahden ottelun voittoputki. Ennen TPS:n kaatamista se löi ennen joulua ruosteisesti esiintyneen Tapparan niin ikään 3-2. Pussinokkamiehistö on vaarallinen nippu jokaiselle joukkueelle, kun pelitapa toimii, ja kärkipelaajat löytävät tehonsa.

Myös porilaisten pistepussi on kasvanut hyvin

Ässillä on puolestaan viidestä edellisestä pelistä kasassa 12 pistettä. Seitsemäntenä olevan porilaismiehistön voittoputki katkesi juuri ennen joulutaukoa, kun KalPa haki pisteet Porista numeroin 3-2.

Viime aikoina väkevästi esiintyneen joukkueen parhaimmistoa on ollut Mike Hedden. Kakkosketjun laidassa hyökkäävä kanukki on ollut Ässille selkeä vahvistus hyökkäyspeliin iskien 11 kamppailuun kelpotehot 5+1. Porilaisten marssia koko kauden johtanut Eero Elo on neljän ottelun maalittomassa putkessa. Toisaalta Liigan maalipörssin kärki on maalannut tällä kaudella jo 16 kertaa.

Pelicansin ylivoima tökkii - Ässät mainio alivoimaisena

Lauantai-iltana on mielenkiintoista nähdä, saiko Tomi Lämsän miehistö jouluna lahjoja ylivoimapeliinsä. Liigassa sijalla 13 oleva lahtelaisnippu on samalla sijalla myös ylivoimatilastossa. Joukkueen onnistumisprosentti on surkeasti vähän yli 11.

Pelicansilla tosin voi olla jälleen tukalat paikat ylivoimaisena, sillä Ässät on koko Liigan paras alivoimajoukkue. Patapaidat ovat tappaneet vastustajien ylivoimia lähes 88 prosentin varmuudella.

Björninen ja Ojamäki Kanadassa

Edellisestä liigapelistä Pelicansilla oli lasaretissa ainoastaan Pekka Saarenheimo. Tämän lisäksi lahtelaisjoukkue on menettänyt nuorten MM-kisojen ajaksi alivoiman erikoismiehen Hannes Björnisen. Hyökkääjä tavoittelee muiden Pikkuleijonien kanssa menestystä Kanadassa.

Ässien poissaololista saattaa puolestaan olla hieman pidempi. Kaksi viikkoa sitten KalPa-pelistä sivussa olivat loukkaantumisten takia Tapio Sammalkangas, Michael Ryan ja Aleksi Saarela. Björnisen tavoin nuorten MM-jäillä porilaisista on Niko Ojamäki.

Hyviä otteita syksyn aikana esittänyt Hedden on sen sijaan Sveitsissä Spengler Cupissa edustamassa Euroopassa pelaavista kanadalaisista koottua Team Canada -joukkuetta.

Käyttäjän mmiettinen kuva

Arvio ottelusta: Miska Miettinen

Pelicans on Liigan yhdeksänneksi paras kotijoukkue Ässien keikkuessa vierastilaston kärjessä. Tämän faktan ymmärtäen Pelicansilla saattaa olla hikinen iltapuhde lauantaina. Toinen Ässien voittoa puoltava seikka on erikoistilannepelaaminen. Pussinokkien on pakko alkaa onnistumaan ylivoimalla, jotta pistepussi kasvaisi tasaisemmin. Ässät on kuitenkin pelannut huikeaa alivoimaa koko kauden, joten helppoa onnistuminen ei lauantainakaan tule olemaan.

Maalivahtipelissä Pelicans on ehkä hienoinen suosikki. Janne Juvonen ja Jere Myllyniemi ovat osoittaneet olevansa parhaimpina päivinä voittavia maalivahteja. Ässillä veskaritilanne on hieman kinkkisempi. Juuso Riksman on ollut yllättävän hyvä ja varma, mutta Rasmus Rinne ei ole täysin vastannut odotuksiin, vaikka hänen torjuntaprosentti 91,06 onkin ehdottomasti hyvä lukema.

Ässät lähtee otteluun ennakkosuosikkina mainittujen faktojen perusteella. Pelicansin kärkimiesten onnistuessa etenkin pisteiden valossa on lahtelaisilla kuitenkin saumat venyä yllätykseen.

Seuraa Heitä

Mika Niemi #31 |

Keskushyökkääjä

Porin oma poika on ollut tällä kaudella suuri päänvaiva vastustajajoukkueille. Niemi on nakuttanut syksyn aikana näyttävien passiensa ansiosta jo 19 syöttöpistettä.

Joel Mustonen #40 | Örebro

Laitahyökkääjä

Lyhyen ajan sisään suurista terveysongelmista kärsinyt Mustonen on viimein selättänyt vakavat sairaudet. Oulusta lähtöisin oleva Mustonen on tehnyt 3+2-tehot tuoden vaarallisuutta Pelicansin hyökkäyspeliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle