Perjantai, pata ja pelikaanit

LIIGA / Ennakko
Odotettavissa on ruuhkaa maalinedustalla.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Perjantai on Porissa jälleen pelipäivä, kun Lahden Pelicans saapuu vierailulle kaupunkiin. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen, kun Ässät vei syyskuussa pisteet nimiinsä 3−1-vierasvoitolla. Liigan huonoimpiin vierasjoukkueisiin kuuluva Pelicans saa tehdä perjantaina rutkasti töitä pisteiden eteen.

Molemmat joukkueet pelasivat myös torstaina, joten rasitusta on valmiiksi alla. Ässät voitti TPS:n Turussa niukasti 2−1, kun Pelicans puolestaan kärsi 2−3-jatkoaikatappion kotonaan JYPia vastaan.

Ässät on pelannut viime aikoina tasaisia vääntöjä, ja peli on parantunut askel askeleelta. Viime viikolla joukkue kaatoi kotonaan Ilveksen 4−1, mutta tuota ottelua lukuun ottamatta Ässien ottelut ovat päättyneet maalin erolla suuntaan tai toiseen jo useasti peräkkäin.

Pelicans aloitti marraskuun hienosti kaatamalla KalPan ja Tapparan, mutta sen jälkeen onkin ollut vaikeampaa. Marraskuun lopuista kuudesta ottelusta tilille tarttui vain kaksi voittoa, kun heikkoa vaihetta pelannut Lukko kaatui kotihallissa 3−0 ja Sport puolestaan taipui jatkoajalla 2−1. Joulukuu alkoi tappiolla JYPille.

Hyvä kotivire VS surkeus vieraissa

Ässät ei lukeudu Liigan parhaimpiin kotijoukkueisiin, päinvastoin. Viimeaikaiset pelit kotiluolassa ovat kuitenkin olleet lupaavia. Porilaisilla on koko kaudelta vaivaiset viisi kotivoittoa, mutta näistä kolme on tullut viimeiseen viiteen kotiotteluun. Hyökkääjä Eero Elo on ollut Ässien tämän kauden kotivoitoissa suuressa roolissa, sillä tulikuuma hyökkääjä on takonut 16 maalistaan peräti 11 kotikaukalossa.

Pelicans ei ole Ässiä kummoisempi kotijoukkue ja on siinä mittarissa Liigan keskikastissa, mutta vierassaldo on todella pahaa katsottavaa. Pelicans on nimittäin voittanut 15 vierasottelustaan varsinaisella peliajalla vain yhden.

Kyllä, yhden.

Tämä tapahtui lokakuun alussa, kun pelikaanilauma survoi unisen SaiPan maanrakoon 5−0-lukemin. Tuo ainoa kolmen pisteen voitto ei paljoa lahtelaisia lämmitä. Varsinkin, kun joukkue on jäänyt vieraissa peräti neljä kertaa nollille.

Avainasioita perjantaille

Ässät on voittanut kaksi edellistä otteluaan ja yhteensä viimeisestä viidestä ottelusta voittoja on kasassa kolme. Viime hetkien mokaukset ja sulamiset ovat jääneet pois ja patapakka on tiivistynyt.

Pelicans on voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan kaksi, mutta kyseiset voitot Lukosta ja sarjajumbo Sportista eivät ole iso lohtu, sillä joukkue on Liigassa vasta sijalla 13.

Pelicansin hyökkääjistä Anrei Hakulinen teki torstaina odotetun liigadebyyttinsä, mutta samassa ottelussa Vili Sopanen sai pahan tärskyn ja hänet vietiin jäältä pois paareilla. Sopanen lienee perjantain ottelusta sivussa. Pelicansilta varmuudella on pois hyökkääjä Pekka Saarenheimo.

Ässiltä ovat varmuudella sivussa Tapio Sammalkangas ja Michael Ryan. Ässien maalilla Juuso Riksman on aloittanut jo monta ottelua putkeen ja jää nähtäväksi saako Rasmus Rinne perjantainakaan näyttöpaikkaa.

Arvio ottelusta:

Ässät on Liigan paras alivoimajoukkue, eikä joukkue ole alivoimalla pelatessaan päästänyt kuin yhden osuman viimeiseen kuuteen otteluun. Vastavuoroisesti Pelicansin ylivoima on umpisurkeaa. Ässien ylivoima on lisäksi toiminut viime aikoina moitteettomasti, joten tämän hetkisen erikoistilannepelaamisen taso on porilaisten eduksi.

Joukkueiden kärkipelaajat ovat olleet viime aikoina aivan eri planeetoilta. Siinä missä Ässien ykkösketju pitää joukkuetta pystyssä illasta toiseen, on Pelicansin tehoketju Jordan Smotherman-Tommi Paakkolanvaara-Michal Repik täysin yössä. Ketju tosin hajotettiin torstain JYP-otteluun ja Repik katkaisi ottelussa pitkän maalittoman putkensa. Kyseisillä pelaajilla on Repikin yksittäissuorituksesta huolimatta silti tasaisuudessa vielä paljon toivomisen varaa. Tyler Redenbach pelaa tasollaan, muttei hänkään mikään sateentekijä ole.

Lisätään soppaan lahtelaisten huonot otteet vieraskaukaloissa ja Ässien piristynyt kotipelaaminen, niin porilaisten kotivoittoa voidaan pitää todennäköisenä.

Seuraa Heitä

Sami Lähteenmäki #41 |

Laitahyökkääjä

Eero Elo teki marraskuussa peräti yhdeksän maalia. Elo on iskussa, mutta niin on myös Sami Lähteenmäki. Lähteenmäki oli syöttäjänä peräti viidessä Elon maaleista ja teki Ilvestä vastaan pelatussa ottelussa itsekin osuman. Ketjun pirteä pelaaminen jatkui myös torstaina TPS:n vieraana.

Tyler Redenbach #91 | Peliitat

Keskushyökkääjä

Pelicansin kärkiketjujen tehot luuhaavat ties missä, mutta Redenbachin esitykset ovat toista rataa. Kanadalaishyökkääjä on ollut viime otteluissa tehokas. Redenbach johtaa joukkueensa syöttöpörssiä 12 syötöllään, joita satelee laitureiden lapaan säännöllisesti ja tarkasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle