JYPin paluumuuttaja kurvailee nyt KalPan riesaksi

LIIGA / Ennakko
Estetty maali - liian tuttu näky kuopiolaisille.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
JYP palaa liigaotteluiden pariin perjantaina, kun Hippokselle vieraaksi saapuu KalPa. Suuri mielenkiinto kohdistuu myös kuopiolaisille hyvin tuttuun Marko Kauppiseen, joka pelaa ensimmäisen pelinsä JYPin paidassa 15 vuoteen.

KalPa voitti joukkueiden edellisen kohtaamisen syyskuussa 3−2-lukemin, kun kilpirinnat kipusivat rinnalle ja ohi kahden viimeisen minuutin aikana. Tuosta ottelusta alkoi JYPiä tällä kaudella varsin hyvin kuvastanut putki, sillä jyväskyläläiset hävisivät neljä vierasottelua putkeen viimeisen viiden minuutin aikana.

JYP menetti hetken aikaa lähes varmalta vaikuttaneen jatkopaikan CHL:ssä, kun Skellefteå nousi kotiottelussaan rinnalle ja ohi. JYPin jatkopaikan lipuminen käsistä takaa täyden keskittymisen kotoiseen liigaan. Edellisen liigaottelunsa JYP pelasi lähes kaksi viikkoa sitten, kun hurrikaaninutut hävisivät Bluesille Espoossa lukemin 0−2.

JYPin suurin ase kotiotteluissa on ollut juuri maalinteko, sillä JYP on jäänyt kotiotteluissaan ainoastaan kerran alle kolmen tehdyn maalin. JYPin pistekuningas Jani Tuppurainen on jäänyt edellisen 16 ottelun aikana vain kertaalleen ilman tehopisteitä. Pistetahti on nostanut Tuppuraisen pistepörssin kolmanneksi.

JYPin koneistosta löytyvät ladatummat akut, sillä KalPa pelasi vielä torstaina ja matkusti sen jälkeen Jyväskylään. Tästä huolimatta isännät eivät saa passivoitua liikaa. JYPin pitää yrittää saada KalPa ulos mukavuusalueeltaan aktiivisella pelaamisella.

JYP pääsee tällä kaudella ensimmäistä kertaa tilanteeseen, jossa nuoria puolustajia ei tarvitse ottaa kokoonpanoon pakon edessä. Tästä pitävät huolen Mikko Kaltevan ja Mikko Mäenpään paluu kokoonpanoon sekä Marko Kauppisen ensimmäinen peli hurrikaaninutussa sitten kauden 1998-99. Mäenpää ja Kauppinen tuovat puolustuskalustoon roimasti kiekollista taitoa.

Nuori energia ratkaisu maalinteko-ongelmiin?

KalPan alkukauden pirteät otteet ovat kääntyneet mollivoittoisemmiksi viimeisimmissä otteluissa. KalPalla on tällä viikolla allaan kaksi kotiottelua, joista pistesaldo karttui kahdella pistellä. Tiistaina Ilves haki täyden pistepotin, mutta torstaina kuopiolaiset onnistuivat kaatamaan Ässät voittomaalikilpailussa.

Suurin syy pistetahdin heikkenemiseen on ollut takkuileva maalinteko, sillä edellisten seitsemän ottelun aikana KalPa on tehnyt vain kymmenen maalia varsinaisella peliajalla. Kuopiolaisten hyökkäykset ovat jääneet liian suurella prosentilla vain kulmissa pyörimiseksi.

Yksi tekijä KalPan heikossa hyökkäyspelaamisessa on ollut se, että kuopiolaiset eivät ole onnistuneet löytämään toimivia hyökkäyskolmikoita. Jatkuvat ketjuvaihdokset ovat sekoittaneet peliä entisestään, sillä harhasyöttöjä esiintyy tiiviiseen tahtiin.

KalPan keihäänkärki Jukka Voutilaisen ja Michal Birnerin johdolla on tylsistynyt viime kierroksilla, eikä uusia vastuunkantajia hyökkäyspäähän ole löytynyt. Tässä kohtaa katseet kääntyvätkin kuopiolaisten potentiaaliseen nuoriso-osastoon Kasperi Kapasen ja Jonne Tammelan johdolla.

KalPalle elintärkeää on ollut se, että myöskään vastustajat eivät ole päässeet juhlimaan maaleilla. Tiistaista haparointia lukuun ottamatta Eero Kilpeläinen on ollut maalillaan vakuuttava.

Seuraa Heitä

Marko Kauppinen #10 |

Puolustaja

Kauppinen tuo jyväskyläläisten puolustukseen huimasti lisää kiekollista taitoa ja arvokasta kokemusta. Puolustajakonkarin hankinnalla mahdollistettiin nuorten puolustajien tarvitsema lepo.

Jonne Tammela #74 |

Laitahyökkääjä

Vasta 17-vuotias Tammela on pelannut todella vakuuttavasti pelaamissaan otteluissa. Kokoonpanoon päästessään tuottaa vastustajan puolustajille runsaasti päänvaivaa nopeudellaan ja taidollaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle