Ilves lyö tahtia, Sport juoksee perässä

LIIGA / Ennakko
Niko Peltola oli vuosia tuttu näky Hakametsässä. Tällä kertaa kypärä on takaraivolla vierasjoukkueen puolella.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Hyvässä vireessä oleva Tampereen Ilves saa vieraita Vaasasta. Tiistain voitollaan otettaan pudotuspeliviivan yläpuolella vankistanut kotijoukkue on ottelussa selkeä ennakkosuosikki.

Hakametsän perjantai-illassa kohtaavat kaksi hyvin eri tavalla kautensa aloittanutta joukkuetta.

Ilveksen kausi alkoi hieman mollivoittoisesti, mutta edelliset yksitoista ottelua ovat tuottaneet peräti kahdeksan voittoa ja 23 sarjapistettä.

Vierasjoukkue Sport puolestaan aloitti kautensa pirteästi ja pystyi kauden alkupuolella laittamaan kampoihin tasapäisesti muille liigajoukkueille. Realismi tuli kuitenkin pian vastaan, ja edellisen ottelun voitosta huolimatta suunta on ollut vahvasti alaspäin.

Sport ei ole toisen liigatulemisensa aikana pystynyt myöskään ottamaan voittoa kuin Bluesista ja TPS:stä, jotka majailevat sarjataulukossa sijoilla kaksitoista ja kolmetoista.

Lähtökohdat otteluun ovat siis vahvasti kotijoukkueen puolella. On vaikea nähdä, millä eväillä Sport pystyisi Ilveksen yllättämään.

Tehomiehiä puolin jos toisin

Kotijoukkueen puolella tehomiehiä on viime kierroksilla löytynyt laajalta rintamalta. Koko kakkosketju Teemu Rautiainen - Aleksi Mustonen - Roope Hintz on takonut viimeiseen viiteen otteluun neljä pistettä mieheen. Myös Vojtech Polakilla on plakkarissa samainen pistemäärä.

Vierailijoidenkin kokoonpanosta löytyy neljän pisteen miehiä. Ranskalaisvahvistukset Charles Bertrand ja Damien Fleury sekä turkulaislähtöinen Lassi Kokkala ovat tehoilleet kyseisen pistemäärän verran edellisessä viidessä ottelussaan.

Tehomiesten lisäksi Sportin mielenkiintoisimmat nimet ovat tulopuolella. Ilveksen sopimuspelaajana kauden aloittanut mutta maajoukkuetauolla Vaasaan siirtynyt Jussi Pesonen avannee liigakautensa edellistä seuraansa vastaan. Myös samalla ovenavauksella Sportiin siirtynyt Petri Lammassaari lienee mukana kokoonpanossa.

Maalivahtipeli on molemmissa joukkueissa toiminut tällä kaudella kohtalaisen hyvin. Sport-maalivahtien huonohkot kokonaistorjuntaprosentit johtuvat pitkälti joukkueen alivoiman surkeudesta. Tasakentällisin sekä entisen Ilves-vahti Hannu Toivosen että Ville Hostikan torjuntaprosentti, molemmilla 92,50, on Liigan hyvää keskitasoa.

Odotettavissa on siis kamppailu, jossa kotijoukkue lyö tahtia vahvalla luistelullaan ja vierasjoukkue yrittää iskeä vastaiskuilla. Laukaisutilasto mennee Ilveksen nimiin selvällä erolla, joten Sportin mahdollisuudet jäävät hyvän maalivahtipelin ja ykkösketjun tehoillan varaan.

Seuraa Heitä

Aleksi Mäkelä #9 |

Puolustaja

19-vuotias nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo Mäkelä on kerännyt tällä kaudella kaikessa hiljaisuudessa jo viisi tehopistettä kahdeksassa ottelussa. Puolustusvarmuuskin on aiempaa paremmalla tasolla, ja Mäkelästä onkin kehkeytymässä erittäin hyvä liigatason puolustaja.

Roope Hintz #24 | Dallas

Keskushyökkääjä

Vasta 17-vuotias hyökkääjä johtaa Liigan tulokkaiden pistepörssiä, ja pistetahti on vain kiihtynyt kauden edetessä. Viimeisimmän tiedon mukaan peräti 193-senttiseksi venähtänyt Hintz kaipaa vielä hieman terävyyttä viimeistelyyn, minkä jälkeen suuntana voivat hyvinkin olla Pohjois-Amerikan taalakaukalot.

Jussi Pesonen #79 |

Laitahyökkääjä

Pesonen ei päässyt rahakkaasta sopimuksestaan ja pitkästä meriittilistastaan huolimatta alkukaudesta kokeilemaankaan liigavauhtia Ilveksen paidassa. Mestiksessäkin sekä pelituntuma että erityisesti vauhti tuntuivat olevan hakusessa. Palauttaisiko maisemanvaihdos kehiin sen Pesosen, joka aikanaan Hakametsässä sytytti punalamppua kovaan tahtiin?

Lassi Kokkala #36 |

Keskushyökkääjä

Edellisen kerran kun Ilves ja Sport kohtasivat, pelasi Kokkala tupsukorvien riveissä laidallaan Michael Keränen. Nyt laidoilla hyökännevät Sportin ranskalaisvahvistukset. Kokkalalle ei kaksi vuotta sitten tarjottu Ilveksestä jatkopahvia, löytyykö mieheltä näyttöhaluja todistaa tämä päätös vääräksi?

» Lähetä palautetta toimitukselle