Ketsuppia olisi, mutta pullo on tukossa

LIIGA / Ennakko
Turhan harvinainen näky viime aikoina.
Kuva © Teemu Soini - teemu.soini@jatkoaika.com
KalPa kamppailee maalintekovaikeuksien kourissa. Potentiaalia olisi, mutta henkinen lukko on napsautettu joukkueen kärkimiesten korvien väliin. Ässien tavoitteena on jatkaa kotijoukkueen lamakautta. Porilaisten voitto on tiukassa, mutta kuitenkin mahdollisuuksien rajoissa.

Kiekko maaliin ja kädet ilmaan. Kuulostaa suorastaan rutiinitoimenpiteeltä, mikäli joukkue on sarjassa kärkikolmikossa.

Verkon pöllyttäminen kumilla on kuitenkin ollut kuopiolaisille viime aikoina harvinaista herkkua. Kuudessa edellisessä ottelussaan KalPa on tehnyt ainoastaan yhdeksän maalia.

Jo pelkästään maalipaikoille pääsy on ollut jo vaikeaa, ja hyvän paikan tullen laukaus jää monesti maalivahdin syliin. Valmentaja Pekka Virralla on haasteita löytää sopivat koostumukset hyökkäyskolmikoihin, sillä kemiat ja roolit eivät aina synkronoi pelaajien välillä.

Yksi esimerkki on raudanlujasta rannelaukauksestaan tunnettu Jukka Voutilainen, joka tuntuu menevän hukkaan Michal Birnerin ja Kasperi Kapasen kanssa. Mailataituri Kapanen ja kovasti töitä paiskiva Birner pitävät kiekkoa enemmän keskenään, joten Voutilainen ei ole ihan omimmillaan tilanteessa, jossa hän on ilman kiekkoa suurimman osan aikaa. Kokenut pelimies hoitaa kuitenkin erittäin tunnollisesti velvoitteensa molempiin suuntiin kentällä.

Porilaisvieraat tunnistanevat monta tuttua hahmoa kotijoukkueen miehistöstä. Eero Kilpeläinen ja Sami Mutanen olivat tärkeitä miehiä pelatessaan Ässien riveissä. Tero Konttinenkin on syöpynyt kannattajien mieliin monin eri tavoin. Lisäksi Virta luotsasi Ässiä edelliskaudella.

Ässät palasi Pekka Rautakallion alaisuuteen ja samalla pelityyli muuttui takaisin tuttuun ja turvalliseen patakiekkoon – suoraviivaiseen menoon ilman suurempia jarrutteluita.

Porilaiset kärsivät peräti kuusi tappiota putkeen, mutta Ässät onnistui lyttäämään TPS:n maan rakoon viimeisessä ottelussaan ennen taukoa. Sijoitus on juuri pudotuspeliviivan alapuolella, mutta tasaisessa sarjassa peliä ei ole vielä menetetty.

KalPan voimakas karvaus ja kiekonhallintaan perustuva peli ovat hyviä aseita Ässiä vastaan. Toisaalta Ässät pystyy myös järkyttämään kotijoukkueen hyökkäyksiin lähtöä, mikäli patapaidat jaksavat pitää karvausta yllä. Tärkeää on myös pitää maltti KalPan saadessa hyökkäysrallinsa käyntiin. Kiekon perässä on turha juosta.

Kysymys kuuluukin: pystyykö KalPa latomaan enemmän kuin yhden maalin? Jos Ässien vierastaktiikka onnistuu ja kotijoukkue pysyy poissa maalipaikoilta, kuopiolaisten nyt kolmen ottelun mittaisen tappioputken jatkuminen on hyvin mahdollista. Maalivahtipeliin KalPa ei kaadu, vaikka Kilpeläiselle yksittäinen lipsahdus tiistaina sattuikin.

Alakerta on myös porilaisten vahvuus, sillä erityisesti pakkikaksikko Garret Stafford-Esa Lindell on ollut Ässien tuki ja turva. Juuso Riksman pelasi hyviä otteluita maalilla ennen taukoa, mutta tauon aikana kaivattua lepoa saanut Rasmus Rinne voi yhtä hyvin olla maalivahtina.

Seuraa Heitä

Jyri Junnila #84 |

Laitahyökkääjä

Raahelaislähtöinen laituri on aikaisempina vuosina tehnyt maalin keskimäärin joka 10. paikastaan. Nyt paikkoja on ollut epävirallisen kirjanpidon mukaan jo ainakin 13. Kohta pitäisi helähtää.

Mike Hedden #26 |

Laitahyökkääjä

KHL:stä saapunut kanadalaishyökkääjä saapui Poriin vajaat pari viikkoa sitten. Edelliskaudella Dallas Starsin farmijoukkueessa mukavat tehot naputellut Hedden on selvästi pelimies, mutta tarvitsee valmentaja Rautakallion mukaan sopivan tutkaparin rinnalleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle