HIFK:lle juhlavieraita Hämeenlinnasta

LIIGA / Ennakko
Nordiksella juhlitaan vuosia keskiviikkona.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
HIFK juhlii huomenna 117-vuotista taivaltaan ottelussa HPK:ta vastaan. Vaivihkaa kuntopuntarin kärkipäähän nousseella vierailijalla on mielessään isäntien juhlaillan synkentäminen.

Kauden räväkästi aloittanut HIFK on ehtinyt nousukiitonsa jälkeen jo kompuroimaan. Viimeisestä viidestä ottelustaan joukkue on napannut täyden pistepotin vain kerran, juuri edellisestä ottelustaan TPS:ää vastaan.

HPK:n kausi alkoi mollivoittoisesti, kun kuudesta ensimmäisestä ottelusta joukkue voitti vain yhden. Syksyn edetessä käyrä osoittaa ylöspäin, viimeisestä viidestä ottelusta joukkue on raapinut neljä voittoa. Viimeisimpänä oivan vireen sai kokea JYP, joka häviämässä Hämeenlinnassa niukasti 2-1. Ongelmia on tuottanut kuitenkin vieraspelaaminen. Viidestä vieraspelistä joukkue on voittanut vain yhden.

Helsingin jäähalli on ollut viime vuosina HPK:lle vaikea paikka. Hämeenlinnalaisten viimeinen täysi pistepotti HIFK vieraana on vuodelta 2009, jolloin HPK voitti ilmiliekeissä olleen ykkösketjunsa Steve Kariya – Jussi Makkonen – Janne Laakkonen johdolla tylyin 6-3 lukemin. Viime kaudella joukkueet kohtasivat kahteen otteeseen ja pisteet tasattiin kummankin voitettua omat kotiottelunsa.

Erikoistilanteista ratkaisu?

HIFK on viidellä viittä vastaan pelatessa jopa sarjan paras joukkue, mutta erikoistilanteissa on vastaavasti ollut ongelmia.

Harjoitusotteluissa ja kauden alussa toiminut ylivoima kadotti otteensa kolmannen runkosarjakierroksen jälkeen. Viime perjantain kotiottelussa TPS:ää vastaan syntyi kaksi ylivoimaosumaa, mutta kuudessa edeltäneessä ottelussa ruuti oli märkää. Kyseisellä ajanjaksolla HIFK:n vastustajille jaettiin 33 rangaistusta ja punapaidat onnistuivat vain kerran, Lukkoa vastaan Juuso Puustinen onnistui kahden miehen ylivoimalla.

Myöskään vajaamiehisenä pelaaminen ei sovi HIFK:lle. Joukkue on päästänyt 21 maalia, joista peräti yhdeksän alivoimalla. Lisäksi yksi maaleista on tullut rangaistuslaukauksella, yksi vastustajan pelatessa ilman maalivahtia ja yksi tasavajaalla. Kymmenessä pelissä helsinkiläiset ovat siis päästäneet vain yhdeksän maalia viidellä viittä vastaan pelatessa. Kotipeleissä alivoima on toiminut vain 73-prosenttisesti, luku on liigan heikoin.

HPK:n ylivoima vastaavasti kuuluu liigan tehokkaimpiin. Ritaripaitojen ylivoima on tähän asti onnistunut useammin, kuin joka neljännellä yrityksellään. Viimeisessä viidessä ottelussa joukkue on onnistunut jokaisessa vähintään kerran ylivoimalla.

Ykköskierroksen varaukset vastakkain

Kummallakin on riveissään ensimmäisellä kierroksella NHL:ään varattu pelaaja. 

HPK:n Zach Hamill varattiin seitsemän vuotta sitten koko varaustilaisuuden kahdeksantena pelaajana Boston Bruinsiin. Tuolloin kysymysmerkeiksi nostettiin suht pieni koko ja kahden suunnan pelaaminen. Puutteet realisoituivat myöhemmin ja sen vuoksi Hamill pelaa tällä hetkellä Hämeenlinnassa.

HIFK:n riveissä pelaa Nikolai Goldobin, joka varattiin viime kesänä Hamillin tapaan ensimmäisellä kierroksella. Kysymysmerkkeinä nuorukaisen pelissä nähtiin pieni koko ja kahden suunnan pelaaminen, luistelussa venäläinen on tosin astetta Hamillia nopeampi. 

Urakaari on eri suuntaan, mutta kaksikosta kummallakin on kyky ratkaista otteluita omalla osaamisellaan. Hamill on tällä hetkellä liigan maalipörssin kolmannella sijalla ja kuuluu varsinkin ylivoimalla joukkueensa johtaviin pelaajiin. Goldobin on ehtinyt vasta debytoimaan, mutta antoi näytteitä osaamisestaan iskemällä ensimmäisessä ottelussaan yhden maalin ja yhden syötön TPS:n verkkoon.

Seuraa Heitä

Tomáš Záborský #67 | Wild Wings

Laitahyökkääjä

Slovakilaiturilta ei puutu yritystä, taitoa tai vauhtia. Gorilla harteilla on syönyt miehen itseluottamuksen, joka näkyy yliyrittämisenä ja mailan puristamisena. Tähän mennessä syntynyt vasta yksi maali.

Eero Somervuori #8 |

Laitahyökkääjä

HIFK:ssa pelatessaan Somervuoren käyrä oli pikkuhiljaa laskeva. Nyt mies on löytänyt vanhan vireen vanhassa seurassa. Itseluottamuspelaaja, joka on tällä hetkellä vaarallinen vastustajille.

» Lähetä palautetta toimitukselle