Finaalisirkus saapuu Tampereelle

LIIGA / Ennakko
Fyysistä finaalivääntöä on luvassa lisää jälleen torstaina.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Tiistaina Oulun Raksilassa liigakauden 2013-14 finaalit käyntiin polkaisseet Tappara ja Kärpät ottavat torstaina jälleen mittaa toisistaan Tampereen Hakametsässä. Iltaa isännöivä Tappara on lähes pakkovoiton edessä, mikäli se halajaa pysyä mukana sarjan voittotaistelussa.

Kärpät ja Tappara kohtasivat tiistaina ensimmäistä kertaa toisensa liigakauden huipentavissa finaaleissa. Ennakkokaavailuissa altavastaajana sarjaan lähtenyt Tappara laittoi Kärpät kotikaukalossaan todella ahtaalle ja jopa hallitsi ottelun kulkua, mutta maalivahti Juha Metsolan ja puolustaja Pekka Saravon virhearvioinnit maksoivat voiton. Myös tehottomuus maalipaikoissa oli yksi Tappara-hyökkäyksen silmiinpistävimmistä piirteistä. Tappara olisi voinut selviytyä virheistään jopa kuivin jaloin mikäli se olisi maalipaikoissaan ollut terävämpi. 

Tiistai ei toki ollut ensimmäinen kerta kuluvalla kaudella kun Tappara menetti otteen pelistä omaa hölmöyttään, mutta nyt jos koskaan virheet on syytä nollata kokonaan. Viekas ja nimekäs kärppälauma rankaisee armotta, jos se saa piirunkin verran ylimääräistä tilaa, jota yleensä syntyy epäonnistuneiden syöttöjen tai purkukiekkojen tuloksena.

Tapparasta näkyvimmin tässä roolissa ovat kunnostautuneet läpi koko pudotuspelien vaikeuksissa olleet Saravo ja Teemu Aalto. Varsinkin ensiksi mainitun liike ei millään tahdo riittää Juhamatti Aaltosen, Joonas Donskoin ja Julius Junttilan kaltaisten pelaajien kanssa. Jotta Tappara ei antaisi vastustajalleen liikaa etumatkaa heti startissa, on tämän kaksikon nostettava tasoaan roimasti.

Kestääkö Tapparan kantti?

Kuten sanottua, Tapparalla ei pelillisesti ole Kärppien kanssa mitään hätää. Tamperelaiset pystyvät jokaisella ketjullaan vyöryttämään pitkiä hyökkäyksiä Kärppien päätyyn, vaikka vastassa on kovin mahdollinen puolustus. Ainoa joukkueen tekemistä nakertava asia tällä hetkellä on maalinteon sietämätön vaikeus. Jan-Mikael Järvisen johtama kakkoskenttä etunenässä luo illasta toiseen vaarallisia paikkoja, mutta kiekot eivät vain löydä tietään maaliin saakka. 

Sitä mukaa kun Tappara-hyökkääjät, kuten runkosarjan maalikuningas Olli Palola, tuskailevat tukossa olevien ketsuppipullojensa kanssa, kurottaa Kärpät hetki hetkeltä lähemmäs kohti henkistä yliotetta.

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi totesi tiistain kamppailun jälkeen marginaalien olevan finaalisarjassa todella pienet. Samaa on lupa ennustaa myös torstaille, sillä maali-iloittelun sijaan luvassa on jälleen tiukkaa puolustamista, virheiden välttelyä ja molemminpuolista kyttäilyä. Kärpät on kevään aikana osoittanut, että sen kärsivällisyys kyllä riittää, ja viimeisin osoitus siitä saatiin finaaliavauksessa.

Sen sijaan hienoinen kysymysmerkki on, miten Tappara reagoi tilanteeseen, jossa maltti on valttia. Osa pelaajista saattaa olla jo hieman turhautuneita omaan tehottomuutensa. Usko omaan tekemiseen Rautakorven joukoilla riittää, mutta miten on kärsivällisyyden laita?

Voiton avaimet

Torstain kamppailulla on koko sarjan kannalta todella suuri merkitys, sillä mikäli Kärpät siirtyy finaalisarjassa jo 2−0 -johtoon, saattaa Tapparan tehtävä käydä jo liian hankalaksi. Koko Liigan ja itse lajin kannalta on syytä toivoa, että tänä keväänä nähdyt upeat pudotuspelit saisivat jatkoa myös finaaleissa, ja tästä harvinaisesta herkusta saataisiin nauttia mahdollisimman pitkään.

Iskeäkseen sarjan tasoihin Tapparan on pidettävä päänsä kylmänä, käytettävä maalintekopaikkansa tehokkaammin ja minimoitava henkilökohtaiset virheet. Näillä eväillä Tapparalla on aito mahdollisuus tasoittaa puntit finaalisarjassa lukemiin 1−1. Mikäli kaivattuja onnistumisia ei hyökkäyspäässä saavuteta ja puolustus sortuu harhasyöttöihin, on torstaista odotettavissa pitkä ilta kotijoukkueen kannattajille.

Kenties koko finaalien kannalta tärkein taisto käydään kuitenkin molempien joukkueiden maalinedustoilla. Toistaiseksi maalinedustan ovat ottaneet parhaiten haltuun molempien joukkueiden kapteenit, kokeneet Lasse Kukkonen ja Ville Nieminen, mutta Suomen mestaruuden voittaakseen kumpikin joukkue tarvitsee rohkeutta maalinedustapeliin vielä enemmän. Sankarin viittaa on siis jälleen tarjolla.

Seuraa Heitä

Kristian Kuusela #71 |

Laitahyökkääjä

Pelasi neljällä Kärpät-kaudellaan kahdesti finaaleissa ja voitti mestaruudenkin Oulussa. Kantaa kultakypärää Tapparassa. Ykkösketjun ketsuppipullon auettava.

Joonas Kemppainen #23 | Kärpät

Keskushyökkääjä

Johtaa Kärppien menestyksekästä kolmoskenttää, joka on noussut ratkaisurooliin kovempien nimimiesten takana. Laidoilla Julius Junttila ja Joonas Donskoi.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Kärpät M S P
1.Mika Pyörälä 4 2 6
2.Lasse Kukkonen 1 3 4
3.Ville Pokka 0 3 3
4.Joonas Kemppainen 0 2 2
5.Ivan Huml 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle